svi članci kategorije

Prehrana

Zdrava prehrana je esencijalna u održavanju zdravlja a često je i vrlo važan faktor u izlječenju od mnogobrojnih bolesti. Neke bolesti zahtijevaju posebne dijetalne režime kojih se pacijent mora držati da bi, uz fitoterapiju, došlo do izlječenja.

Pročitajte više informacija +
Prehrana

Eliminacijska dijeta

Intolerancija ili preosjetljivost na određenu hranu može uzrokovati razne zdravstvene probleme. Uglavnom se radi o raznim probavnim problemima, glavoboljama, promjenama na koži, bolovima u zglobovima, umoru, promjenama raspoloženja itd. Većina ljudi može godinama patiti od ovakvih zdravstvenih tegoba bez saznanja da su povezana s hranom koju konzumiraju.

Marko Mihetec
19/1/2021
Prehrana

Dijeta za regeneraciju propusnih crijeva

Sindrom propusnih crijeva (eng. Leaky gut sindrome) se direktno povezuje s alergijama i intolerancijama na hranu, autoimunim bolestima, upalnim bolestima crijeva, atopijskim dermatitisom i određenim neurološkim stanjima.

Marko Mihetec
19/1/2021
Prehrana

Antikandida dijeta

Kandida albicans je gljivica koja normalno živi u ljudskom organizmu no pod utjecajem okolnosti kao što su uzimanje antibiotika i prehrane bogate rafiniranim šećerom može doći do njenog prekomjernog rasta.

Marko Mihetec
8/7/2021
Prehrana

Dijeta za sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je čest probavni poremećaj kod kojeg se najčešće javljaju poremećaji pražnjenja crijeva, bol u trbuhu te nadutost i plinovi. Javljanje simptoma je vrlo često povezano sa stresom ali se ne zna da li je stres neposredan uzrok SIC-a ili samo djeluje kao okidač za simptome SIC-a.

Marko Mihetec
19/1/2021
Prehrana

SIBO dijeta

Bakterijsko prerastanje tankog crijeva (eng. SIBO) je zdravstveni poremećaj koje se sve češće dijagnosticira. U biti se radi o probavnom poremećaju kod kojeg prevelika količina bakterija iz debelog crijeva kolonizira tanko crijevo.

Marko Mihetec
19/1/2021
Prehrana

Prehrana za PMS

‍Zdrava prehrana je vrlo važan faktor kod žena koje pate od PMS-a. Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, šećerom i transmasnim kiselinama podržava hormonalni disbalans i neravnotežu metabolizma prostaglandina što u konačnici može uzrokovati simptome PMS-a.

Marko Mihetec
21/1/2021
Prehrana

Dijeta za povišene masnoće u krvi

Masnoće u krvi se javljaju u obliku HDL i LDL kolesterola te triglicerida. Razina „dobrog“ HDL kolesterola treba biti visoka dok razina „lošeg“ LDL kolesterola treba biti niska jer povećava rizik za razvoj ateroskleroze.

Marko Mihetec
19/1/2021
Prehrana

Dijeta za giht

Giht je upala zglobova koju uzrokuje nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Kod akutnog napada se javlja jaka bol, oticanje i crvenilo na području zahvaćenog zgloba.

Marko Mihetec
19/1/2021