Blog

svi članci kategorije

Probavni sustav

Probavni sustav je jedan od najkompleksnijih tjelesnih sustava. Njegovo zdravstveno stanje direktno djeluje na zdravlje čitavog organizma. ...

Pročitajte više informacija +
Probavni sustav

Sindrom propusnog crijeva

„Sve bolesti počinju u crijevima“ rekao je Hipokrat prije 2500 godina i sudeći po novim znanstvenim istraživanjima nije bio daleko od istine. Naime, sve je više znanstvenih dokaza koji upućuju na činjenicu da pretjerana propusnost crijeva može narušiti zdravlje različitih tjelesnih sustava.

Marko Mihetec
20/1/2021
Probavni sustav

Bakterijsko prerastanje tankog crijeva (SIBO)

Bakterijsko prerastanje tankog crijeva (eng. SIBO) je, kao što sam naziv govori, zdravstveno stanje u kojem dugoročno postoji prevelika količina bakterija u tankom crijevu.

Marko Mihetec
20/1/2021
Probavni sustav

Dijabetes tip II

Dijabetes tip II najčešći je oblik dijabetesa (šećerne bolesti) jer se javlja kod 90% oboljelih. Bolest se razvija kada glukoza ne može ući u stanice mišića, jetre i masnog tkiva (inzulinska rezistencija) i/ili kada gušterača ne proizvodi dovoljne količine inzulina.

Marko Mihetec
12/1/2021
Probavni sustav

Gastritis

Gastritis je česta bolest probavnog sustava kod koje dolazi do upale želučane sluznice. Postoji akutni gastritis čije tegobe nastaju naglo i traju relativno kratko i kronični gastritis kod kojeg tegobe mogu trajati mjesecima pa i godinama.

Marko Mihetec
20/1/2021
Probavni sustav

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) ili iritabilni kolon jedan je od najčešćih probavnih poremećaja. Najčešće se javlja kod odraslih osoba a žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Posebno je zabrinjavajuće što 40% bolesnika ostaje neprepoznato.

Marko Mihetec
20/1/2021
Probavni sustav

Prekomjeran rast kandide

Kandida albicans je gljivica koja normalno živi u ljudskim organizmu no pod utjecajem okolnosti kao što su uzimanje antibiotika, prehrana bogata rafiniranim šećerom, korištenje kontracepcijskih tableta i oslabljenog imuniteta može doći do njenog prekomjernog rasta.

Marko Mihetec
20/1/2021