Koža

Akne, prištići i miteseri

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti. Javljaju se kod oba spola, najčešće u razdoblju puberteta. Obično se povlače nakon 20. godine no mogu potrajati i do 30. pa i 40. godine, osobito kod žena. Najčešće se javljaju na licu ali mogu zahvatiti i područja vrata, ramena, leđa i dekoltea.


Nastanak akni

Akne obično nastaju uslijed hormonalnih promjena u pubertetu kada se povećano luče androgeni hormoni kod dječaka ali i djevojčica. Akne kod žena mogu nastati uslijed hormonalnih promjena za vrijeme menstruacije ili zbog sindroma policističnih jajnika. Smatra se da povišena razina stresa, prehrana bogata ugljikohidratima i genetski faktor također doprinose razvoju akni.

Androgeni hormoni potiču žlijezde lojnice na lučenje povećanih količina sebuma što dovodi do njihovog začepljenja. To stvara idealno okruženje za razmnožavanje bakterija koje mogu dovesti do upalnih promjena na koži. Upalna stanja vrlo često izaziva bakterija Propyonbacterium acne koja se hrani sebumom.

Vrste akni

Neupalne promjene na koži koje su rezultat začepljenja žlijezda lojnica se nazivaju komedoni. Komedoni mogu biti tzv. bijeli prištići i miteseri. Upalne promjene su rezultat razvoja bakterija u začepljenim žlijezdama lojnicama. Tada folikul pukne a njegov sadržaj dovede do upalne reakcije u okolnom tkivu. Upala se manifestira u obliku papula (uzdignutih čvorića), pustula (gnojnih mjehurića), upalnih čvorova i upalnih cista.

Samostalno istiskivanje akni se nikako ne preporučuje jer može pojačati upalnu reakciju i rezultirati stvaranjem hiperpigmentacije i ožiljka na mjestu akne.

Salata od rajčice, krastavaca, zelene salate i luka u crnom tanjuru i sjemenke sezama u maloj zdjelici

Akne i prehrana

Osobe koje imaju problema s aknama često konzumiraju veće količine rafiniranih ugljikohidrata. Prehrana bogata ugljikohidratima dovodi do povećanog lučenja inzulina što s vremenom može dovesti do hiperinzulinemije. Tada se inducira povećano lučenje androgenih hormona koji su glavni razlog povećanog lučenja sebuma. Iz tog razloga se za vrijeme terapije preporučuje prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata. Iz prehrane je potrebno izbaciti sljedeće namirnice:

 • šećer (čokoladu, kolače…)
 • proizvode od bijelog brašna (bijeli kruh i peciva, tjesteninu, kekse…)
 • bijelu glaziranu rižu
 • svu procesiranu i gotovu hranu (aditivi, konzervansi…)

U prehrani se preporučuju sljedeće namirnice:

 • povrće (krumpir umjereno)
 • meso i riba
 • mahunarke
 • voće
 • zdrave masnoće (maslinovo, kokosovo ulje…)
 • mliječni proizvodi – umjereno
 • integralne žitarice –umjereno (integralan kruh, smeđa riža, zobene pahuljice...)
 • orašasti plodovi

Proizvodi od integralnih žitarica i krumpir se mogu konzumirati umjereno, najbolje zajedno s proteinima i masnoćama jer tada manje podižu razinu glukoze u krvi i lučenje inzulina. Nakon što se neko vrijeme slijedi navedena prehrana doći će do ispravljanja hiperinzulinemije što uvelike može pomoći u balansiranju hormona i smanjenju lučenja sebuma.

Cvijet biljke čičak, latinski naziv Arctium lappa
Čičak, lat. Arctium lappa

Prirodno liječenje akni

Prirodno liječenje akni osim kozmetičkih pripravaka uvijek mora uključivati i sistemsku terapiju „iznutra“. Sistemska terapija uključuje drenažu kože korijenom čička kroz 3 tjedna nakon čega se preporuča nastavak drenaže s listom divlje mačuhice koliko je potrebno. Korijen čička radi i drenažu (detoks) jetre što je također bitno kod svih kožnih problema. Budući da je kod osoba koje imaju problem s aknama prisutan disbalans lipida kože preporuča se oralno uzimanje hladno prešanog ulja boražine ili noćurka koji pomažu u ispravljanju tog problema

Od kozmetičkih pripravaka za tretiranje akni koristimo tonike na bazi hidrolata kojima se lice čisti 2 puta dnevno. Njima se skida višak sebuma i mrtvih stanica kože s lica i omogućuje otvaranje žlijezda lojnica. U tonicima koristimo protuupalne i antiseptičke hidrolate koji su individualno prilagođeni koži svakog pacijenta.

Cvijet biljke boražine, latinski naziv Borago officinalis
Boražina, lat. Borago officinalis

Temelj za tretiranje akni izvana je krema za akne. Ona se sastoji od baznih i eteričnih ulja koja smanjuju lučenje sebuma te eteričnih ulja koja imaju protuupalni i antibakterijski učinak na kožu. Također sadrži i aktivne tvari koje vlaže kožu i potiču njenu regeneraciju. Koncentracija i vrsta eteričnih ulja je individualno prilagođena tipu kože pacijenta.

Za dubinsko čišćenje kože koristimo masku od zelene gline koju se preporučuje stavljati jednom tjedno na lice. Osim zelene gline ona u sebi sadrži hidrolat i eterična ulja koji se biraju prema tipu kože i vrsti akni. Takva maska će pokupiti višak sebuma i očistiti mrtve stanice kože a ima i protuupalno i antibakterijsko djelovanje.

Ukoliko je prisutan teži oblik akni s jače izraženom upalom može biti potrebno i antibakterijsko djelovanje iznutra. U tu svrhu koristimo gastrorezistentne kapsule u kojima najizraženije djelovanje ima eterično ulje čajevca. Kapsule omogućavaju brže smirivanje upalnih stanja kože nakon čega i uobičajena prirodna terapija za akne daje bolje rezultate.

Četiri različite prirodne kreme s lišćem oko njih, na jednu je stavljena drena žličica

Što se tiče vitamina i minerala sa sigurnošću možemo reći da su neki vitamini B kompleksa i cink vrlo važni za zdravu kožu. Međutim, njihova suplementacija se preporučuje jedino ako se utvrdi deficit kod pacijenta ili je pacijent dulje vrijeme imao veoma lošu ishranu pa je deficit vrlo vjerojatan. 

Akne su problem koji se ne javlja samo kod tinejdžera u vrijeme puberteta nego i kod ljudi u 20-tim i 30-tim godinama. Kod prirodnog liječenja akni uvijek koristimo pristup „iznutra i izvana“. Pritom je veoma bitno da kozmetički pripravci budu prilagođeni vrsti akni koje se javljaju i tipu kože. Prehrana također može imati veliku ulogu u nastanku akni pa se za vrijeme terapije preporuča prehrana s manjim udjelom ugljikohidrata.

Budući da koži treba neko vrijeme da se vrati u ravnotežu često je potrebno pričekati par tjedana da bi se vidjela veća poboljšanja. Nakon što terapija završi, u svrhu održavanja se preporuča koristiti prirodni tonik za čišćenje lica i nešto blažu kremu prilagođenu tipu kože lica.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Donji dio lica i vrat muškarca koji ima seboroični dermatitis.
Koža

Seboroični dermatitis (seboreja)

Pročitajte članak
Dječak s atopijskim dermatitisom po licu.
Koža

Atopijski dermatitis

Pročitajte članak