Dišni sustav

Alergija na pelud

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na inače bezopasne tvari iz okoliša. Najčešći alergeni su oni koji ulaze u tijelo dišnim sustavom poput peludi, grinja, kućne prašine, spora plijesni i peruti kućnih ljubimaca. Također, alergijska reakcija može nastati od uboda kukaca, određene hrane i lijekova.

Alergija na pelud je najčešća alergijska reakcija kod ljudi. Lako se prepoznaje jer do nje dolazi sezonski kada cvatu biljke na čiju je pelud osoba alergična. Alergije na ostale inhalacijske alergene poput grinja, prašine ili peruti kućnih ljubimaca traju cijele godine ili samo kad im je osoba izložena.

Simptomi alergije

Kontakt osjetljivih osoba s inhalacijskim alergenom potiče otpuštanje upalnih tvari iz stanica što uzrokuje simptome alergijskog rinitisa i konjunkivitisa:

  • curenje bistrog sekreta iz nosa ili cijeđenje sekreta u ždrijelo
  • začepljenost nosa
  • učestalo kihanje
  • suzenje, svrbež i crvenilo oko očiju
  • nadražajni kašalj
  • grebanje u grlu

Žena kiše u maramicu na otvorenom

Simptomi alergija mogu varirati od blagih preko umjerenih do vrlo teških simptoma koji alergičarima uvelike narušavaju kvalitetu života. Ukoliko se ne liječe, alergije kod osjetljivih pojedinaca mogu dovesti i do pojave alergijske astme. 

Uzrok alergije

Alergija nastaje kada imunološki sustav neku tvar iz okoliša prepozna kao štetnu (kao antigen) pa počne stvarati IgE protutijela za taj antigen (alergen). IgE antitijela potiču oslobađanje histamina pa dolazi do pojačane cirkulacije kroz krvne žile, kontrakcije glatke muskulature i pojave simptoma alergije.

Smatra se da je sklonost alergijama nasljedna. Dijete čiji je roditelj alergičar ima 30% veći rizik od pojave alergije. 

Dijagnozu alergije utvrđuje liječnik specijalist nakon provedenih alergoloških testiranja.

Izbjegavanje alergena

Izbjegavanje alergena je prva mjera koja se preporučuje svakom alergičaru. Ako je alergija uzrokovana kućnom prašinom ili grinjama savjetuje se uklanjanje svih nepotrebnih izvora prašine (tepiha, zavjesa, plišanih igračaka…), redovito čišćenje i prozračivanje. Kod alergija uzrokovanih peruti kućnih ljubimaca preporučuje se izbjegavanje kontakta s navedenim životinjama.

Ako je alergija uzrokovana peludom trava ili stabala preporučuje se praćenje kalendara alergija da bi se znalo kada je u zraku najveća koncentracija peludi. U te dane treba izbjegavati dulje zadržavanje na otvorenom. Preporučuje se preskidanje odjeće koja se nosila na otvorenom te tuširanje i pranje kose kako bi se smanjila koncentracija peludi.

Konvencionalna medicina za olakšavanje simptoma alergija uglavnom koristi antihistaminike i kortikosteroidne sprejeve ili kapi. Ti lijekovi ne djeluju na uzrok problema, prejaku reakciju imunološkog sustava, nego na simptome - alergijski rinitis i konjunktivitis. Zbog nuspojava navedenih lijekova sve veći broj alergičara traži rješenje svojih tegoba u prirodnim pripravcima.

Crni ribiz, latinski Ribes nigrum
Crni ribiz, lat. Ribes nigrum

Prirodno liječenje alergije na pelud

Fitoterapija i medicinska aromaterapija učinkovito smanjuju simptome inhalacijskih alergija ali djeluju i na korijenski uzrok problema, prejaku reakciju imunološkog sustava. 

List crnog ribiza i ulje crnog kima učinkovito smanjuju pretjeranu reakciju imunološkog sustava. List crnog ribiza djeluje brzo na trenutne simptome dok je ulje crnog kima potrebno uzimati dulji vremenski period, najbolje i neko vrijeme prije pojave sezonskih alergija. Osim što djeluje kao imunomodulator ulje crnog kima je i prirodni antihistaminik.

Eterična ulja sa svojim aktivnim tvarima izuzetno dobro djeluju na simptome inhalatornih alergija. Koriste se u melatima (emulzija s medom) i u posebno formuliranim uljnim mješavinama. Eterična ulja u melatu primarno smiruju kašalj i olakšavaju disanje. Ukoliko je osoba alergična na med koriste se biljni sladovi.

Često prepisujemo i tzv. kortizol-like uljnu mješavinu koja se nanosi na područje bubrega. Eterična ulja sa svojim aktivnim sastojcima blago stimuliraju lučenje hormona kortizola u nadbubrežnoj žlijezdi. Kortizol smanjuje upale i sve simptome inhalatornih alergija.

Ulje crnog kima u bočici i sjemenke crnog kima
Ulje crnog kima, lat. Nigella sativa

Ako osoba ima problema s jakim napadima spastičkog kašlja preporučuje se korištenje uljne mješavine koja sa svojim eteričnim uljima smiruje napadaje spastičkog kašlja i olakšava disanje. Ukoliko je spastički kašalj ne prolazi dulje vrijeme mogu se prepisati i biljni ekstrakti koji djeluju na centar za kašalj i tako ga smiruju.

Ukoliko su simptomi alergijskog konjunktivitisa (suzenje i svrbež oko očiju) jako izraženi koristimo obloge od blagih protuupalnih hidrolata koji umiruju navedene simptome.

Kada je osobi potrebna dodatna suportivna terapija ili ne može koristiti određene pripravke može se prepisati i kvercetin. Kvercetin je bioflavonoid koji ima snažno antioksidantno i antihistaminsko djelovanje u organizmu pa olakšava simptome alergija. 

Kao što je vidljivo postoji cijeli niz biljnih ekstrakata i pripravaka s eteričnim uljima koje koristimo u tretiranju sezonskih alergija. Ovisno o simptomima i cjelokupnom zdravstvenom stanju osobe koja pati od alergije kreira se individualizirana prirodna terapija koja se po potrebi može i mijenjati. 

Najbolje je kada se pacijent javi dva mjeseca prije početka sezone alergija. Tada preventivnim djelovanjem možemo postići da se simptomi alergije uopće ne pojave ili budu vrlo blagi. Ako to nije moguće akutnim djelovanjem se također postižu vrlo dobri rezultati i uvelike se olakšava život osobama koje pate od sezonskih alergija.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Muškarac zaogrnut dekom sjedi u dnevnom boravku i puše nos u maramicu.
Dišni sustav

Prehlada i gripa

Pročitajte članak