Urogenitalni sustav

Benigna hiperplazija prostate

Autor članka
Marko Mihetec

Benigna hiperplazija prostate (BHP) ili adenom prostate je povećanje žljezdanog tkiva prostate do kojeg dolazi uslijed hormonskih promjena. Točna patogeneza još uvijek nije dovoljno razjašnjena ali se smatra da veliku ulogu igra hormon dihidrotestosteron. Povećanje prostate je uobičajeno fiziološko stanje koje se javlja kod svih muškaraca nakon 40-te godine života ali se ne tretira kao bolest sve dok ne počne stvarati tegobe. 

Učestalost tegoba koje izaziva povećana prostata raste s godinama života. U dobi od 50 do 60 godina trećina muškaraca ima osjeća tegobe dok u dobi od 60 do 70 godina čak preko 60% muškaraca ima tegobe koje su povezane s benignom hiperplazijom prostate.

Opstrukcijske i iritacijske tegobe

Tegobe vezane uz povećanu prostatu mogu biti opstrukcijske i iritacijske. Opstrukcijske tegobe nastaju kada zbog povećanja prostate dolazi do postupnog sužavanja mokraćne cijevi u dijelu kojim ona prolazi kroz prostatu. Kao opstrukcijske tegobe mogu se javiti:

 • odgođen početak mokrenja
 • isprekidanost mlaza mokraće
 • naprezanje kod mokrenja
 • dugotrajno mokrenje
 • nedovoljno pražnjenje mjehura

Iritacijske tegobe uzrokuje pritisak prostate na vrat mokraćnog mjehura što za posljedicu ima tegobe kao što su:

 • učestali nagon za mokrenjem i kod malih količina urina u mjehuru
 • često noćno mokrenje
 • hitni nagon za mokrenjem
 • inkontinencija

Biljka vrbovica u suhom i svježem obliku na drvenoj podlozi
Vrbovica, lat. Epilobium parviflorum

Tegobe s mokrenjem kod benigne hiperplazije prostate ovise od muškarca do muškarca. Ako se prostata širi prema van a ne prema mokraćnoj cijevi tegobe s mokrenjem uopće ne moraju biti prisutne.

U slučaju problema s mokrenjem neophodno je obaviti pregled kod urologa koji će prije dijagnosticiranja benigne hiperplazije prostate obaviti potrebne preglede i isključiti bolesti kao što su urinarna infekcija i karcinom prostate.

Preventivne mjere

Preventivne mjere se provode kod manjih smetnji koje ne utječu ozbiljnije na kvalitetu života. Ako se kombiniraju s fitoterapijom mogu pomoći i osobama koje imaju veće tegobe. Preventivne mjere se sastoje od:

 • izbjegavanje boravka u hladnom i vlažnom prostoru
 • reduciranje kave i alkohola
 • umjereno konzumiranje začinjene hrane

Navedeni čimbenici direktno djeluju na receptore na razini vrata mokraćnog mjehura i prostatičnog dijela mokraćne cijevi što može pogoršati tegobe s mokrenjem.

Kopriva, latinski naziv Urtica dioica
Kopriva, lat. Urtica dioica

Prirodno liječenje

Za prirodno liječenje benigne hiperplazije prostate koristimo nekoliko biljnih droga za koje su znanstvena istraživanja dokazala da smanjuju tegobe uzrokovane povećanom prostatom. Korijen koprive se najdulje koristi a pokazao je i dobre rezultate u praksi. Također, klinički je dokazano da djeluje na hormon dihidrotestosteron i time smanjuje tegobe s mokrenjem kod BHP-a.

Palma sabal je također kliničkim istraživanjima potvrdila svoju djelotvornost kod tegoba uzrokovanih benignom hiperplazijom prostate. Koristi se isključivo kao suhi standardizirani ekstrakt a optimalna visina dnevne doze je presudna za njenu djelotvornost. Vrbovica ima protupalno i antiedematozno djelovanje pa se u zadnje vrijeme često primjenjuje kod tegoba koje izaziva BHP. Ovisno o prefrencijama pacijenata odabiremo jednu biljnu drogu koja se onda uzima dulje vrijeme u kontinuitetu

Budući da je poznato da cink ima važnu ulogu u funkcioniranju prostate preporučuje se njegova suplementacija kroz minimalno mjesec dana. Dnevna doza ne smije biti previsoka jer cink u prevelikim dozama može smanjiti zalihe bakra i mangana u organizmu. Također, istraživanja pokazuju protektivan učinak sirovih sjemenki bundeve na pojavu BHP-a pa se preporučuje njihova svakodnevna konzumacija.

Sjemenke bundeve u mužaru i na bijeloj podlozi
Sjemenke bundeve, lat. Cucurbita semen

Ukoliko je potrebno brže djelovati na tegobe može se napraviti suportivna uljna mješavina s eteričnim uljima koja se aplicira 2 puta dnevno na donji dio trbuha i djeluje sinergijski s propisanom biljnom drogom.

Benigna hiperplazija ili adenom prostate mogu uvelike narušiti kvalitetu života muškarca. U našoj kulturi muškarci još uvijek ne govore dovoljno o takvim tegobama. Vjerojatno jer smatraju da problemi s mokrenjem predstavljaju slabost ili početak procesa starenja. U današnje vrijeme to ne bi trebalo biti tako. Tegobe povezane s BHP-om su prirodna posljedica hormonskih promjena i lako se mogu riješiti korištenjem prirodnih pripravaka. Ono što prirodne pripravke čini učinkovitima je dovoljno visoka dnevna doza i njihov sinergijski učinak. Uvijek propisujemo individualno prilagođenu prirodnu terapiju i zajedno s vama pratimo njenu učinkovitost.

zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Zoom on Hover
Urogenitalni sustav
HPV infekcija
Pročitajte članak
Zoom on Hover
Urogenitalni sustav
Sindrom policističnih jajnika
Pročitajte članak
Zoom on Hover
Urogenitalni sustav
Upala mokraćnog mjehura
Pročitajte članak