Probavni sustav

Candida u crijevima

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Candida albicans je gljivica koja normalno živi u ljudskom organizmu no pod utjecajem okolnosti kao što su često uzimanje antibiotika, prehrana bogata rafiniranim šećerom, korištenje kontracepcijskih tableta i oslabljenog imuniteta može doći do njenog prekomjernog rasta. 


Prekomjeran rast candide u crijevima

Kada se prekomjeran rast candide dogodi u crijevima ona u velikim količinama otpušta svoje otpadne tvari koje počnu opterećivati organizam, prvenstveno jetru a često i kožu. U tom slučaju su mogući razni probavni problemi poput nadutosti i plinova, grčeva, proljeva, neugodnog zadaha iz usta ali i razni dermatitisi kojima se ne zna uzrok. Također, candida može probušiti stjenku crijeva i „naseliti“ se u tijelu gdje se prirodno ne bi trebala nalaziti. Primjerice, žene koje su sklone ponavljajućim gljivičnim vaginalnim infekcijama često imaju prekomjeran rast candide u crijevima.  

Candida i disbioza crijevne flore

Uz prekomjeran rast candide  se često veže i određeni stupanj disbioze (neuravnoteženosti) crijevne flore, što znači da su „loši“ mikroorganizmi nadvladali one „dobre“. Kada takvo stanje traje dulje vrijeme može doći do tzv. sindroma propusnog crijeva. Propusnost crijeva može biti vrlo opasna jer može potaknuti nepravilan rad imunološkog sustava što u konačnici može dovesti do alergija, astme i raznih autoimunih bolesti.

Loše prehrambene navike i uzimanje antibiotika već kod djece mogu stvoriti prekomjeran rast candide, crijevnu disbiozu i sindrom propusnih crijeva što onda s vremenom ima za posljedicu razvoj mnogih bolesti poput alergija koje se na prvu teško povezuju s probavnim poremećajima.

Zdravstveni problemi povezani s candidom

Prekomjeran rast candide, iako je direktno povezan s mnogim zdravstvenim problemima, nažalost često ostane nedijagnosticiran i godinama stvara probleme u tijelu. Najčešći zdravstveni problemi i bolesti koje su povezane s prekomjernim rastom candide su:

 • nadust i plinovi, grčevi, dijareja, konstipacija, osjećaj stalne sitosti, neugodan zadah; sindrom iritabilnog crijeva
 • kronične gljivične vaginalne infekcije
 • gljivične infekcije kože ili nokta
 • respiratorne alergije, česte prehlade, česti problemi s nosnim sekretom, slijevanje sekreta niz grlo, astma
 • alergije na hranu
 • kroničan umor
 • razni dermatitisi
 • problem s menstrualnim ciklusom
 • anksioznost, iritabilnost, slaba koncentracija, depresija

Kapsule s eteričnim uljima u ruci

Testiranje na candidu

Prekomjeran rast candide se može dijagnosticirati pomoću laboratorijskih testova, uglavnom se radi analiza stolice ili mokraće na gljivice odnosno analiza krvi na antitijela. Valja naglasiti da testovi krvi na antitijela i analiza stolice nisu uvijek pouzdani a cijena ostalih kvalitetnih testova zna biti dosta visoka.

Ako osoba ima jaku žudnju za šećerom i rafiniranim ugljikohidratima, određene probavne tegobe ili bijele siraste naslage na jeziku to mogu biti prvi pokazatelji problema s candidom. U tom slučaju prvi korak može biti kućni test na candidu sa slinom koji je jednostavan, besplatan a često se u praksi pokazao pouzdan.

Izvođenje kućnog testa na candidu

Izvodi se tako da se navečer pored kreveta ostavi čaša čiste vode. Ujutro odmah nakon ustajanja pljune se u čašu i ostavi da stoji 15 min. Nađe se izvor svjetlosti i pogleda bočno u čašu. Ako je slina ostala na površini čaše ili se otopila, a u čaši je bistra voda tada je test negativan. Ako je voda postala mutna ili se u vodi vide niti koje se spuštaju prema dnu čaše ili ako se slina skupila dolje, postoje indicije da osoba ima prekomjeran rast candide u organizmu.

Prirodno liječenje candide

Budući da je candida vrlo otporna gljivica svaki bi se protokol za uravnoteženje prekomjernog rasta candide trebao temeljiti na tri sastavnice:

 • antikandida dijeta (izgladnjivanje gljivice)
 • antifungalni pripravci (uništenje gljivice)
 • probiotici i prebiotici (formiranje zdrave crijevne flore)

Otvorena bočica eteričnog ulja čajevca okružena svježim listovima čajevca
Čajevac, lat. Melaleuca alternifolia

Antikandida dijeta

Prehrana je najvažnija stvar u liječenju prekomjernog rasta candide. Potrebno je neko vrijeme strogo pratiti antikandida dijetu u kojoj se izbacuje sva hrana koju gljivica koristi za svoj rast. To su u prvom redu šećeri, rafinirani ugljikohidrati i sva hrana koja sadrži kvasac. Dužina trajanja dijete ovisi o samim simptomima i ukupnom zdravstvenom stanju osobe. 

Više o antikandida dijeti pročitajte ovdje.

Antifungalni pripravci

Antifungalni pripravci su vrlo važni u borbi protiv candide jer doslovno uništavaju samu gljivicu i omogućuju mnogo brže smanjivanje prekomjernog rasta candide u organizmu. U tu svrhu koristimo eterična ulja (prvenstveno monoterpenske alkohole i određene fenole) koja se primjenjuju u gastrorezistentnim oleokapsulama. S time se može kombinirati i ekstrakt sjemenki grejpa pa imamo sinergijski učinak u djelovanju protiv candide. Također, postoje i kvalitetni antifungalni pripravci koji kombiniraju različite ekstrakte biljaka ali budući da se mogu uzimati samo kraće vrijeme najbolje ih je naizmjenice uzimati (svaka 2 tjedna) s gastrorezistentnim oleokapsulama.

Nekoliko glavica češnjaka s tri češnja češnjaka.
Češnjak, lat. Allium sativum

Antifungalno djelovanje također imaju sirovi češnjak i hladno prešano kokosovo ulje (kaprilna kiselina) pa se preporučuje da ih pacijent ubaci u prehranu na svakodnevnoj razini, najbolje uz hranu. Budući da se candida u svom prekomjernom rastu uhvati za stjenke crijeva i onemogućava razvoj normalne crijevne flore, potrebno je potaknuti blago čišćenje crijeva. Za tu svrhu najbolje su se pokazale ljuskice psyliuma i sjemenke lana u obliku macerata. 

Probiotici

Prekomjeran rast candide u crijevima gotovo uvijek prati i porast „štetnih“ bakterija u crijevima ili crijevna disbioza. Iz tog razloga neophodno je uzimanje probiotika da bi se pomogla izgradnja zdrave crijevne mikroflore. Nakon 2-3 tjedna striktnog slijeđenja antikandida dijete i uzimanja antifungalnih pripravaka mogu se početi uzimati i kvalitetni probiotici. 

Kokosovo ulje, ribani kokos u staklenci, kokosova voda u čaši, kokosovo mlijeko sa slamkom i kokosovi orasi u pozadini

Preporuka je uzimati probiotike barem mjesec dana ili dulje da bi pokazali svoju punu učinkovitost u uravnoteženju crijevne flore. Prebiotička vlakna se koriste, ako je potrebno, da bi se „nahranile“ „dobre“ bakterije u crijevima i da bi se kroz dulje vrijeme osigurala zdrava i stabilna crijevna flora. Najčešće se koriste nakon tretmana probioticima.

Iako ova vrsta terapije kod većine pacijenata dovede do uravnoteženja prekomjernog rasta candide i ispravljanja disbioze crijeva ponekad je, kod težih simptoma propusnih crijeva, potrebno uzimati dodatnu terapiju za oporavak stjenke crijeva.

Nakon što se candida stavila pod kontrolu preporučuje dugoročno smanjiti šećer i škrob u prehrani te u prehranu ubaciti fermentirane namirnice poput domaćeg kefira. Ukoliko će u budućnosti postojati potreba za uzimanjem antibiotika treba planirati i istovremenu probiotičku terapiju. To će ojačati crijevnu mikrofloru i onemogućiti povratak candide.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Muškarac se drži za želudac, a iza njega se nalazi nezdrava hrana.
Probavni sustav

Gastritis i Helicobacter pylori

Pročitajte članak
Ženska osoba ima postavljene ruke u obliku srca na trbuhu.
Probavni sustav

SIBO - bakterijsko prerastanje tankog crijeva

Pročitajte članak
Žena sjedi na wc školjci i drži se za bolan trbuh.
Probavni sustav

Sindrom iritabilnog crijeva

Pročitajte članak