Urogenitalni sustav

Cistitis

Post by
Marko Mihetec

Cistitis nastaje kada se, inače sterilan donji dio urinarnog trakta (mokraćni mjehur i uretra), inficira bakterijama uz nastanak upale. Velika većina (80 – 90 %) cistitisa je uzrokovana bakterijom Escherichiom coli ali je moguće da infekciju izazovu i druge bakterije.


Iako se cistitis javlja kod osoba oba spola i u svim dobnim skupinama, žene obolijevaju 10 puta češće nego muškarci. Razloga za to je anatomska građa ženskog urogenitalnog trakta. Naime, žene imaju kraću uretru (mokraćnu cijev) pa bakterije vrlo jednostavno mogu doći do mokraćnog mjehura. Također, analno i vaginalno područje su veoma blizu pa lako može doći do prijenosa fekalne flore na vaginalno područje.

Simptomi

Simptomi cistitisa počinju relativno naglo a najčešće uključuju:

  • bolno i učestalo mokrenje
  • pečenje pri mokrenju
  • neodgodiva potreba za mokrenjem
  • često mokrenje noću
  • bol iznad pubične kosti i u donjem dijelu leđa

Mokraća je često tamna, zamućena, neugodnog mirisa a mogu se pojaviti i male količine krvi u mokraći. Od ostalih simptoma može se javiti blago povišena temperatura i umor. Kod starijih ljudi ponekad jedini simptomi mogu biti mentalne promjene i smetenost.

Faktori rizika

Statistički gledano cistitis se najčešće javlja kod spolno aktivnih žena od 20 do 50 godina i kod starijih ljudi. Poznato je da kod žena nekompliciranom cistitisu često prethodi spolni odnos. Razlog za to je gore spomenuta specifična građa ženskog urogenitalnog trakta. Kod starijih osoba dolazi do povećanog rizika od razvoja cistitisa zbog nepotpunog pražnjenja mjehura do čega dolazi uslijed stanja kao što su prostatitis, benigna hiperplazija prostate i suženje uretre. Također, cistitis se mnogo češće javlja kod trudnica i osoba koje boluju od dijabetesa.

Testiranje

Prvi korak kod simptoma cistitisa ili sumnje na cistitis je laboratorijska analiza prvog jutarnjeg urina. Povišen nalaz bakterija u urinu i leukocita će upućivati na urinarnu infekciju. Treba napomenuti da je mali broj bakterija u urinu normalna pojava zbog prisutnosti bakterija u uretri. U slučaju pozitivnog nalaza analize urina preporučuje se napraviti urinokulturu kako bi se odredila vrsta bakterije koja je prisutna u urinu.

Kronični cistitis

O kroničnom ili ponavljajućem cistitisu govorimo kada se jave 2 urinarne infekcije tokom 6 mjeseci ili 3 i više urinarnih infekcija tokom godine dana. Istraživanja pokazuju da je 25% žena koje su imale cistitis sklono ponavljajućim cistitisima. 

Do ponavljajućih cistitisa dolazi iz nekoliko razloga. Česta uporaba antibiotika dovodi do razvoja rezistentnih bakterija koje su otporne na antibiotike. Europsko udruženje urologa izdalo je službene smjernice u kojima kod ponavljajućih urinarnih infekcija sugeriraju i druge načine liječenja koji ne uključuju antibiotike.

Drugi razlog ponavljajućih cistitisa može biti tzv. biofilm koji stvaraju bakterije da bi se zaštitile od djelovanja antibiotika i imunološkog sustava. U tom slučaju antibiotik bi bio posve nedjelotvoran jer ne bi dospio do bakterija u mokraćnom mjehuru. Biofilmovi se formiraju na stjenci mokraćnog mjehura i kontinuirano oslobađaju bakterije koje ponovno izazivaju upalu.

Preventivne mjere

Preventivne mjere se preporučuju svima koji su oboljeli do cistitisa jer mogu učinkovito spriječiti vraćanje urinarne infekcije. Za žene je posebno bitno održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema nazad jer to smanjuje mogućnost prijenosa bakterije E. coli iz rektalnog područja na uretru. Preporučuje se i mokrenje odmah nakon spolnog odnosa jer to pomaže u uklanjanju bakterija koje su mogle biti unesene spolnim odnosom. Dovoljno hidriranje tokom dana i često mokrenje je također veoma važno jer smanjuje rizik od cistitisa kod osoba koje su im sklone.

Medvjetka, lat. Arctostaphylos uva-ursi

Prirodna terapija

U terapiji cistitisa (akutnog i kroničnog) glavnu ulogu ima medvjetka. Ona djeluje kao urinarni antiseptik i djelotvorna je protiv E. coli koja najčešće uzrokuje urinarne infekcije. Treba napomenuti da čajne mješavine pod nazivom uvin čaj sadrže medvjetku ali nažalost u premaloj koncentraciji da bi bila djelotvorna kod ozbiljnijih cistitisa. Također, medvjetka ne djeluje u kiselom urinu pa se uz nju preporučuje uzimati malo sode bikarbone kako bi se zalužio urin. Ne smije se uzimati zajedno s brusnicom ili C vitaminom koji zakiseljuju urin.

Da bi se potaknuo imunološki sustav preporučuje se kratko ali intenzivno uzimanje ehinacee. Ehinacea će kroz par dana “podići” imunološki sustav koji će se lakše suprotstaviti infekciji mokraćnog mjehura.

Ako osoba ima ponavljajuće cistitise, a pogotovo ako se oni javljaju ubrzo nakon popijene kure antibiotika, postoji velika vjerojatnost da bakterije egzistiraju u mokraćnom mjehuru u obliku biofilma. Tada su antibiotici nedjelotvorni. Potrebno je uzimanje tzv. disruptora biofilma koje će razgraditi biofilm da bi se bakterije mogle uništiti. U tu svrhu koristimo NAC (N-acetilcistein) koji je u praksi pokazao da vrlo brzo razgrađuje biofilm, pogotovo od bakterije E. coli.

Ehinacea, lat. Ehinacea purpurea

Kada su simptomi cistitisa jače izraženi može se prepisati suportivna terapija s eteričnim uljima u sklopu koje se koriste uljne mješavine koje se apliciraju na donji dio trbuha. Eterična ulja razblažena u uljnoj mješavini se vrlo brzo apsorbiraju kroz kožu i počinju djelovati na infekciju u mjehuru. Poznato je koja eterična ulja djeluju na točno određene bakterije pa se prema tome formuliraju i uljne mješavine.

Postoji još cijeli niz biljnih ekstrakata koji mogu pomoći osobi da joj se kronični cistitis ne vrati. Ekstrakt koji najbolje odgovara pacijentu obično se odabire prema težini prijašnje infekcije, dobi i težini samih simptoma.Individualizirani pristup daje najbolje rezultate kod tretiranja kroničnih cistitisa.

Ekstrakt zlatnice djeluje protuupalno i diuretski a često se koristi da bi se spriječio povratak urinarne infekcije. D-manoza je vrsta šećera koja sprečava prianjanje E. coli za stjenku mokraćnog mjehura pa se bakterije s mokraćom pojačanu izlučuju iz tijela. Često se nalazi u kombinaciji s ekstraktom brusnice koja također vrlo dobro djeluje na E. coli. Kod korištenja brusnice često se postavlja pitanje količine aktivnih tvari u dnevnoj dozi. Poznato je da mnogi proizvođači nemaju u svojim proizvodima količine aktivnih tvari koje dokazano djeluju na urinarne infekcije.

Brusnica, lat. Vaccinium vitis-idaea

Nakon provedene glavne terapije često se preporuča provesti drenažu bubrega s infuzom lista koprive kroz 3 tjedna. List koprive također djeluje izrazito diuretski (potiče mokrenje) što pogoduje osobama koje pate od čestih cistitisa.

Kao što vidimo liječenje akutnog cistitisa je mnogo lakše od liječenja kroničnog cistitisa. Kod kroničnog cistitisa često je potrebno djelovati na biofilm bakterija u mokraćnom mjehuru da bi aktivne tvari uopće mogle doprijeti do bakterija. Također se nakon provedene glavne terapije preporuča i drugi korak u tretmanu kojim se provodi drenaža bubrega ili se uzimaju prirodni pripravci koji će onemogućiti povratak urinarne infekcije.

Tags:
#
Cistitis
#
Escherichia coli
#
Prirodna terapija
#
Zdravlje
#
Upala mjehura
zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Hormonski sustav
Predmenstrualni sindrom (PMS)
Pročitajte članak
Krvožilni sustav
Povišene masnoće u krvi
Pročitajte članak
Prehrana
Prehrana za PMS
Pročitajte članak