Hormonski sustav

Dijabetes tip 2

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Dijabetes tip 2 je najčešći oblik šećerne bolesti jer se javlja kod 90% oboljelih. Bolest se razvija kada glukoza ne može ući u stanice mišića, jetre i masnog tkiva (inzulinska rezistencija) i/ili kada gušterača ne proizvodi dovoljne količine inzulina.

Tijek bolesti je takav da uslijed inzulinske rezistencije nastaje porast koncentracije glukoze u krvi, zbog toga gušterača počne lučiti veće količine inzulina kako bi pojačala ulazak glukoze u stanice. No u stanicama i dalje postoji inzulinska rezistencija pa tako proces ide dalje u krug sa sve većim lučenjem inzulina. Na kraju se gušterača iscrpi, a lučenje inzulina se smanji.

Uzrok dijabetesa tip 2

Točan uzrok nastanka dijabetesa tip 2 nije poznat iako se zna da najveću ulogu u razvoju bolesti imaju pretilost, loša prehrana, neaktivnost, stres i genetika. Dijabetes tip 2 se najčešće javlja nakon četrdesete godine života ali se sve češće javlja i kod mladih, vjerojatno zbog povećanja stope pretilosti u djetinjstvu. Pretilost je inače vrlo česta kod oboljelih, a pogotovo je opasna ako se masno tkivo javlja oko abdomena i na gornjem dijelu tijela. Veći rizik od obolijevanja imaju pušači kao i osobe kod kojih netko u obitelji boluje od dijabetesa. 

Bolest se obično javlja postepeno i lagano napreduje. Simptomi se ne moraju javiti godinama pa dijabetes često ostane nedijagnosticiran. Najčešće se otkrije rutinskim pregledima šećera u krvi (sistematski pregledi) i to nalazom povišene glukoze u krvi ili urinu. Smatra se da osoba ima preddijabetes ako se pretragom glukoze u krvi (GUK) natašte ustanovi da ima vrijednosti više od 5,5 mmol/L, a dijabetes ako ima GUK vrijednosti natašte više od 7,0 mmol/L. 

Simptomi dijabetesa tip 2

Na samom početku razvoja preddijabetesa osoba često nema nikakve simptome no s vremenom ako se bolest ne liječi javljaju se sljedeći simptomi:

  • prekomjerna žeđ
  • učestalo mokrenje
  • povećana glad
  • bezrazložan umor i iscrpljenost
  • gubitak težine
  • zamagljen vid

Također se može javiti i sporo zarastanje rana, gljivične infekcije, trnci u nogama te sve veće pogoršanje vida.

Ukoliko se bolest ne liječi dulje vrijeme moguće su dugoročne komplikacije poput srčanog i moždanog udara kao posljedica ateroskleroze, oštećenje bubrega, oštećenje perifernih živaca (neuropatija), komplikacije s očima koje mogu rezultirati sljepoćom itd.

Osoba mjeri razinu šećera u krvi glukometrom

Promjena životnog stila

Na početku bolesti, dok još tijelo nije iscrpilo vlastite mogućnosti proizvodnje inzulina, moguće je promjenom životnog stila sniziti šećer u krvi. Takvo stanje je onda moguće održavati dugo vremena ukoliko osoba ustraje u dobrim prehrambenim i životnim navikama. Ako promjena prehrane, tjelovježba i prirodni pripravci ne pomažu u kontroli razine glukoze u krvi onda su potrebni lijekovi za dijabetes ili terapija inzulinom.

U razvoju dijabetesa tip 2 genetika ima određeni utjecaj ali prehrana, tjelesna težina, tjelovježba i stres igraju ključnu ulogu u razvoju bolesti ali i njenom liječenju.

Prehrana za dijabetes tip 2

Neophodno je da se pacijent drži prehrane  koju mu je preporučio liječnik ili nutricionist. Osnova takve prehrane čini određen broj obroka u danu,  regulacija unosa količine hrane, ograničavanje unosa hrane koja sadrži „brze“ ugljikohidrate visokog GI indeksa i povećan unos prehrambenih vlakana. 

Preporučuje se prestanak pušenja i uzimanja alkohola, izbacivanje sve procesirane hrane i proizvoda koji sadrže transmasne kiseline poput margarina, pekarskih proizvoda, keksa itd. Također se preporučuje izbacivanje rafiniranih biljnih ulja i proizvoda koji ih sadrže poput majoneze, kečapa, gotovih umaka itd.

Salata u zdjeli, metar za mjerenje struka i glukometar

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost je vrlo bitna za oboljele od dijabetesa tip 2 jer dovodi do poboljšanja osjetljivosti na inzulin. Odabrana aktivnost treba biti prilagođena dobi bolesnika i njegovim fizičkim mogućnostima. Za bolesnike u srednjim godinama, koji nemaju preveliku tjelesnu težinu niti drugih zdravstvenih problema, najbolje bi bilo da kombiniraju umjerene aerobne vježbe s vježbama uz opterećenje četiri do pet puta tjedno. Ukoliko se radi o osobi starije životne dobi ili pretiloj osobi najbolje je krenuti žustrim svakodnevnim šetnjama. Fizička aktivnost ne bi trebala biti preintenzivna i trebala bi trajati barem 30 min.

Pacijenti koji su pretili trebali bi smanjiti tjelesnu težinu. U tome im svakako mogu pomoći zdrava prehrana primjerena dijabetičarima i povećana fizička aktivnost.

Prirodno liječenje dijabetesa tip 2

Prirodno liječenje se preporučuje pacijentima koji imaju preddijabetes odnosno pacijentima koji još uvijek ne uzimaju lijekove za dijabetes ili inzulin. Ukoliko osobe koje uzimaju lijekove za dijabetes počnu na svoju ruku uzimati prirodne lijekove za snižavanje šećera u krvi moguće je da dođe do opasnog stanja hipoglikemije. Također, neophodno je da se pacijent drži prehrane prilagođene dijabetesu tip 2 i redovito vježba u skladu sa svojim mogućnostima.

Sjemenke piskavice na žlici iznad namočenih sjemenki piskavice u zdjeli
Piskavica sjemenke, lat.Trigonella foenum-graecum semen

U prirodnom pristupu tretiranja dijabetesa tip 2 kombinira se fitoterapija s dodacima prehrani koji sadrže minerale koji su često deficitarni kod pacijenata. Pacijentu se najčešće prepisuje piskavica i list borovnice za koje je dokazano da smanjuju glukozu u krvi. Ovakva terapija se uz pauze uzima nekoliko mjeseci. Nakon dva mjeseca je potrebno izvaditi glukozu u krvi natašte da bi se vidio napredak i eventualno prilagodila doza i promijenila terapija.

Krom je element u tragovima koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata i masti. Krom povećava osjetljivost stanica na inzulin i pospješuje metabolizam glukoze. Budući da kod osoba koje imaju preddijabetes često postoji deficit kroma preporučujemo njegovu suplementaciju u obliku pikolinata. Pacijenti koji boluju od dijabetesa tip 2 vrlo često imaju i deficit omega 3 masnih kiselina. Budući da su one vrlo bitne za propusnost staničnih membrana i reguliranje upala u tijelu može se nakon prvih mjesec dana liječenja propisati i njihova suplementacija. 

Bijeli šećer na žlici koji se lagano rasipava s malinom na vrhu

Dijabetes tip II je bolest koja može godinama tiho tinjati u organizmu prije nego što se otkrije. Iako ima razarajući utjecaj na zdravlje ako se ne liječi, u samom početku dok još nisu potrebni lijekovi ili inzulin, pacijent može u potpunosti preokrenuti tijek bolesti. Pritom je neophodno da se drži plana zdrave prehrane prilagođene preddijabetesu, redovito vježba, a veliku pomoć pruža i fitoterapija koja uz ciljane dodatke prehrani može pomoći da se bolest pobijedi i organizam vrati u ravnotežu.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Žena se rukom drži za vrat gdje se nalazi štitnjača.
Hormonski sustav

Hipotireoza - usporen rad štitnjače

Pročitajte članak
Starija ženska osoba radi jogu u dnevnom boravku.
Hormonski sustav

Kako ublažiti simptome menopauze?

Pročitajte članak
Mlada žena se rukama drži za donji dio trbuha.
Hormonski sustav

Kako ublažiti PMS?

Pročitajte članak