Prehrana

Dijeta za regeneraciju propusnih crijeva

Post by
Marko Mihetec

U novije vrijeme sve više raste svjesnost o problemima koje može donijeti sindrom propusnih crijeva (eng. Leaky gut sindrome). Direktno se povezuje s alergijama i intolerancijama na hranu, autoimunim bolestima, upalnim bolestima crijeva, atopijskim dermatitisom i određenim neurološkim stanjima. Najčešće nastaje zbog disbioze crijevne mikroflore uslijed pretjeranog korištenja antibiotika i nezdrave prehrane. Prekomjeran rast kandide i preosjetljivost na gluten također mogu doprinijeti njegovom razvoju.

Dijeta za regeneriranje propusnih crijeva prvenstveno zabranjuje hranu koja stvara upalu, iritaciju i potiče disbiozu crijeva. Potrebno je izbaciti iz prehrane i najmanje količine te hrane da bi se crijeva što prije oporavila. Preporučuje se hrana koja djeluje regenerirajuće na stjenku crijeva i koja ispravlja crijevnu disbiozu.

Hrana koju je potrebno u potpunosti izbaciti:

 • gluten – sve žitarice koje sadrže gluten i njihove proizvode
 • šećer, med, glukozno-fruktozni sirup, umjetne zaslađivače
 • mlijeko i mliječne proizvode (osim maslaca i domaćeg kefira)
 • rafinirana ulja i margarin
 • konzervirano i sušeno meso
 • svu visoko procesiranu i gotovu hranu


Gluten direktno pridonosi stvaranju pretjerano propusnih crijeva i treba ga u potpunosti izbaciti iz prehrane. Gluten sadrže žitarice: pšenica, raž, ječam, pir i svi njihovi proizvodi. Veliku količinu glutena sadrži i seitan (vegetarijanska zamjena za meso). 

Šećer hrani „loše“ bakterije u crijevima i za vrijeme dijete ga je potrebno u potpunosti izbaciti kao i sve umjetne zaslađivače. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže protein kazein za koji se pokazalo da može proći kroz stjenku propusnih crijeva i izazvati velike probleme u organizmu. 

Rafinirana ulja i margarin imaju jak upalni učinak u organizmu i potrebno ih je u potpunosti izbjegavati. Konzervirana, procesirana i gotova hrana je najčešće puna aditiva i konzervansa za koje se pokazalo da pridonose razvoju pretjerane propusnosti crijeva.

Fitosalus centar, fitoterapija, aromaterapija, prirodno liječenje, zdrava prehrana, povrće

Hrana koju se preporučuje konzumirati:

 • povrće – pogotovo pareno, kratko kuhano i dinstano povrće
 • riba – pogotovo plava riba
 • meso – izbjegavati masno meso
 • jaja
 • juhe i temeljci od kostiju (pileća, goveđa, riblja…)
 • bezglutenske žitarice (riža, heljda, proso, zobene pahuljice, kvinoja…) - umjereno
 • voće – (pogotovo bobičasto voće) - umjereno
 • maslinovo i kokosovo ulje 
 • fermentirana hrana: domaći kefir i nepasterizirani kiseli kupus


Juhe i temeljci od kostiju sadrže želatinu, oblik kolagena koji jako dobro djeluje na oporavak stjenke crijeva pa bi ih trebalo svakodnevno konzumirati. Potrebno je dugotrajno kuhanje (pileći temeljac barem 3 sata a goveđi preko 5 sati) na laganoj vatri da bi ekstrahirale sve hranjive tvari. Nakon što se dobro ocijedi i ohladi može stajati u frižideru do 7 dana. Preporučuje se konzumacija u juhama i varivima s povrćem ili samostalna konzumacija. 

Fitosalus centar, fitoterapija, aromaterapija, prirodno liječenje, zdrava prehrana, kiselo zelje

Fermentirana hrana poput domaćeg kefira i nepasteriziranog kiselog kupusa sadrži mnoštvo probiotičkih bakterija koje ispravljaju disbiozu crijeva. Domaći kefir se konzumira svakodnevno a preporučljivo ga je raditi od organskog mlijeka. 

Hladno prešano kokosovo ulje sadrži kaprilnu kiselinu koja suzbija rast kandide i „loših“ bakterija u crijevima pa se preporučuje svakodnevna konzumacija. Pogodno je za termičku obradu hrane (pečenje, dinstanje…) a može ga se i naknadno dodati u hranu ili u smoothie. 

Plava riba (srdela, losos, skuša…) je bogata omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upale i potpomažu regeneraciju stjenke crijeva. Iz tog razloga se preporuča što češća konzumacija (minimalno 2 puta tjedno).

Bezglutenske žitarice i njihova brašna većina pacijenata može umjereno konzumirati. Ukoliko nakon mjesec dana striktnog pridržavanja dijete nema većeg pomaka onda se preporučuje potpuno isključivanje svih žitarica i krumpira iz prehrane. Tada se može slijediti tzv. paleo dijeta ili ukoliko su u pitanju teže autoimune bolesti dijeta autoimuni protokol.

Fitosalus centar, fitoterapija, aromaterapija, prirodno liječenje, zdrava prehrana, meso i povrće

Dijeta za regeneraciju crijeva izgladnjuje „loše“ mikroorganizme u crijevima a potiče rast „dobrih“ bakterija čime se ispravlja disbioza crijeva. Također, dijeta djeluje izrazito protuupalno što dovodi do oporavka stjenke crijeva i u konačnici iscjeljivanja propusnih crijeva. Nakon toga često dolazi do poboljšanja mnogih zdravstvenih stanja koja se često povezuju sa sindromom propusnih crijeva.

Više o sindromu propusnih crijeva i prirodnom tretmanu propusnih crijeva pročitajte ovdje.

Tags:
#
Sindrom propusnih crijeva
#
Gluten
#
Šećer
zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Hormonski sustav
Predmenstrualni sindrom (PMS)
Pročitajte članak
Krvožilni sustav
Povišene masnoće u krvi
Pročitajte članak
Urogenitalni sustav
Benigna hiperplazija prostate
Pročitajte članak