Prehrana

Dijeta za regeneraciju propusnog crijeva

Autor članka
Marko Mihetec

U novije vrijeme sve više raste svjesnost o problemima koje može donijeti sindrom propusnog crijeva (eng. Leaky gut sindrome). Direktno se povezuje s alergijama i intolerancijama na hranu, autoimunim bolestima, upalnim bolestima crijeva, atopijskim dermatitisom i određenim neurološkim stanjima.

Najčešće nastaje zbog disbioze crijevne mikroflore uslijed pretjeranog korištenja antibiotika i nezdrave prehrane. Prekomjeran rast kandide i preosjetljivost na gluten također mogu doprinijeti njegovom razvoju.

U sklopu dijete za regeneraciju propusnog crijeva izbacuju se sve namirnice koje potiču upalu, iritaciju i disbiozu crijeva. Potrebno je izbaciti iz prehrane i najmanje količine te hrane da bi se crijeva što prije oporavila. Također, preporučuje se svakodnevna konzumacija hrane koja djeluje regenerirajuće na stjenku crijeva i ispravlja crijevnu disbiozu.

Povrće raznih boja, narezano u staklenci iza koje se nalazi ulje u vrču i razno povrće

Hrana koju je potrebno u potpunosti izbaciti:

 • gluten – sve žitarice koje sadrže gluten i njihove proizvode
 • šećer, med, glukozno-fruktozni sirup, umjetne zaslađivače
 • mlijeko i mliječne proizvode (osim maslaca i domaćeg kefira)
 • rafinirana ulja i margarin
 • konzervirano i sušeno meso
 • svu visoko procesiranu i gotovu hranu

Gluten direktno pridonosi stvaranju pretjerano propusnih crijeva i treba ga u potpunosti izbaciti iz prehrane. Gluten sadrže žitarice: pšenica, raž, ječam, pir i svi njihovi proizvodi. Veliku količinu glutena sadrži i seitan (vegetarijanska zamjena za meso). 

Šećer hrani „loše“ bakterije u crijevima i za vrijeme dijete ga je potrebno u potpunosti izbaciti kao i sve umjetne zaslađivače. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže protein kazein za koji se pokazalo da može proći kroz stjenku propusnih crijeva i izazvati velike probleme u organizmu. 

Rafinirana ulja i margarin imaju jak upalni učinak u organizmu i potrebno ih je u potpunosti izbjegavati. Konzervirana, procesirana i gotova hrana je najčešće puna aditiva i konzervansa za koje se pokazalo da pridonose razvoju pretjerane propusnosti crijeva.

Kiseli kupus narezan u zdjelici na sivom ubrusu

Hrana koju se preporučuje konzumirati:

 • povrće – pogotovo pareno, kratko kuhano i dinstano povrće
 • riba – pogotovo plava riba
 • meso – izbjegavati masno meso
 • jaja
 • juhe i temeljci od kostiju (pileća, goveđa, riblja…)
 • bezglutenske žitarice (riža, heljda, proso, zobene pahuljice, kvinoja…) - umjereno
 • voće – (pogotovo bobičasto voće) - umjereno
 • maslinovo i kokosovo ulje 
 • fermentirana hrana: domaći kefir i nepasterizirani kiseli kupus

Juhe i temeljci od kostiju sadrže želatinu, oblik kolagena koji jako dobro djeluje na oporavak stjenke crijeva pa bi ih trebalo svakodnevno konzumirati. Potrebno je dugotrajno kuhanje (pileći temeljac barem 3 sata a goveđi preko 5 sati) na laganoj vatri da bi ekstrahirale sve hranjive tvari. Nakon što se dobro ocijedi i ohladi može stajati u frižideru do 7 dana. Preporučuje se konzumacija u juhama i varivima s povrćem ili samostalna konzumacija. 

Fermentirana hrana poput domaćeg kefira i nepasteriziranog kiselog kupusa sadrži mnoštvo probiotičkih bakterija koje ispravljaju disbiozu crijeva. Domaći kefir se konzumira svakodnevno a preporučljivo ga je raditi od organskog mlijeka. 

Hladno prešano kokosovo ulje sadrži kaprilnu kiselinu koja suzbija rast kandide i „loših“ bakterija u crijevima pa se preporučuje svakodnevna konzumacija. Pogodno je za termičku obradu hrane (pečenje, dinstanje…) a može ga se i naknadno dodati u hranu ili u smoothie. 

Narezano pečeno meso sa šparogama i cherry rajčicama na tanjuru

Plava riba (srdela, losos, skuša…) je bogata omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upale i potpomažu regeneraciju stjenke crijeva. Iz tog razloga se preporuča što češća konzumacija (minimalno 2 puta tjedno).

Bezglutenske žitarice i njihova brašna većina pacijenata može umjereno konzumirati. Ukoliko nakon mjesec dana striktnog pridržavanja dijete nema većeg pomaka onda se preporučuje potpuno isključivanje svih žitarica i krumpira iz prehrane. Tada se može slijediti tzv. paleo dijeta ili ukoliko su u pitanju teže autoimune bolesti dijeta autoimuni protokol.

Dijeta za regeneraciju crijeva izgladnjuje „loše“ mikroorganizme u crijevima a potiče rast „dobrih“ bakterija čime se ispravlja disbioza crijeva. Također, dijeta djeluje izrazito protuupalno što dovodi do oporavka stjenke crijeva i u konačnici iscjeljivanja propusnog crijeva. Nakon toga često dolazi do poboljšanja mnogih zdravstvenih stanja koja se često povezuju sa sindromom propusnog crijeva.

Više o sindromu propusnog crijeva i prirodnom liječenju propusnog crijeva pročitajte ovdje.

zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Zoom on Hover
Prehrana
Antikandida dijeta
Pročitajte članak
Zoom on Hover
Prehrana
Prehrana kod sindroma iritabilnog crijeva
Pročitajte članak
Zoom on Hover
Prehrana
Eliminacijska dijeta
Pročitajte članak