Prehrana

Eliminacijska dijeta

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Intolerancija ili preosjetljivost na određenu hranu može uzrokovati razne zdravstvene probleme. Uglavnom se radi o raznim probavnim problemima, glavoboljama, promjenama na koži, bolovima u zglobovima, umoru, promjenama raspoloženja itd.

Većina ljudi može godinama patiti od ovakvih zdravstvenih tegoba bez saznanja da su povezana s hranom koju konzumiraju. Tek kada se problematična hrana izbaci iz prehrane na neko vrijeme, osoba shvati koje su namirnice uzrokovale njene zdravstvene tegobe.

Intolerancija na hranu se može dijagnosticirati kroz testove iz krvi ili eliminacijskom dijetom. Testovi intolerancije na hranu iz krvi su vrlo skupi i često nepouzdani jer ne otkrivaju intolerancije na hranu koje nemaju imunološku pozadinu. Također, znaju pokazati lažno pozitivne rezultate, primjerice pacijenti budu intolerantni na hranu koju uopće ne konzumiraju.

Salata s piletinom na sivom tanjuru, pored se nalaze viljuška, nož i ubrus

Nasuprot tome, eliminacijska dijeta je pokazala vrlo dobre rezultate u otkrivanju svih intolerancija, preosjetljivosti i alergija na hranu. Veliki broj svjetskih stručnjaka daje prednost upravo eliminacijskim dijetama jer smatraju da bolje dijagnosticiraju intolerancije na hranu koje uzrokuju zdravstvene probleme.

Eliminacijska dijeta se provodi u  dvije faze. U prvoj fazi izbacujemo na 3-4 tjedna sve skupine namirnica koje najčešće uzrokuju zdravstvene probleme. U drugoj, provokacijskoj fazi, izbačene namirnice se postupno uvode u prehranu s razmakom od par dana. Pritom se prati da li se nakon konzumacije dotične namirnice javljaju kakve fizičke reakcije. Ukoliko je određena namirnica povezana s pojavom zdravstvenih tegoba pojaviti će se simptomi koji ukazuju da postoji neka vrsta intolerancije na tu namirnicu.

Salata s mesom iza koje se nalazi razrezani luk i maslinovo ulje u vrču

Već nakon 2 tjedna od uvođenja eliminacijske dijete često dolazi do poboljšanja mnogih kroničnih zdravstvenih problema. Budući da se smanjio pritisak na imunološki sustav, tijelo je napokon dobilo priliku da se oporavi. Također, eliminacijska dijeta pomaže u smanjivanju upale stjenki crijeva što doprinosi iscjeljenju propusnog crijeva. Sindrom propusnog crijeva je direktno povezan s intolerancijama na hranu i može uzrokovati mnoge zdravstvene tegobe.

Kod nas možete dobiti individualizirani plan eliminacijske dijete koji je potpuno prilagođen vašim zdravstvenim problemima i on-line podršku za vrijeme provođenja dijete.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Zobena kaša s borovnicama i bademima.
Prehrana

PMS dijeta

Pročitajte članak
Povrće i voće raznih boja u zdjelicama na drvenoj podlozi.
Prehrana

Dijeta za giht

Pročitajte članak
Varivo od povrća u bijeloj zdjelici na bijelom tanjuru.
Prehrana

Dijeta za regeneraciju propusnog crijeva

Pročitajte članak