Prehrana

Eliminacijska dijeta

Autor članka
Marko Mihetec

Intolerancija ili preosjetljivost na određenu hranu može uzrokovati razne zdravstvene probleme. Uglavnom se radi o raznim probavnim problemima, glavoboljama, promjenama na koži, bolovima u zglobovima, umoru, promjenama raspoloženja itd. Većina ljudi može godinama patiti od ovakvih zdravstvenih tegoba bez saznanja da su povezana s hranom koju konzumiraju. Tek kada se problematična hrana makne iz prehrane na neko vrijeme, osoba shvati koje su namirnice uzrokovale njene zdravstvene tegobe.


Intolerancije na hranu se često znaju dijagnosticirati kroz testove krvi. Takvi testovi su vrlo skupi i često nepouzdani jer ne otkrivaju intolerancije na hranu koje nemaju imunološku pozadinu. Također, znaju pokazati lažno pozitivne rezultate, primjerice pacijenti budu intolerantni na hranu koju uopće ne konzumiraju. Nasuprot tome, eliminacijska dijeta je pokazala vrlo dobre rezultate u dijagnosticiranju svih intolerancija, preosjetljivosti i alergija na hranu. 

Eliminacijska dijeta se provodi u  dvije faze. U prvoj fazi izbacujemo na 3-4 tjedna sve skupine namirnica koje najčešće uzrokuju zdravstvene probleme. U drugoj, provokacijskoj fazi, izbačene namirnice se postupno uvode u prehranu s razmakom od par dana. Pritom se prati da li se nakon konzumacije dotične namirnice javljaju kakve fizičke reakcije. Ukoliko je određena namirnica povezana s pojavom zdravstvenih tegoba pojaviti će se simptomi koji ukazuju da postoji neka vrsta intolerancije na tu namirnicu.

Već nakon 2 tjedna od uvođenja eliminacijske dijete često dolazi do poboljšanja mnogih kroničnih zdravstvenih problema. Budući da se smanjio pritisak na imunološki sustav, tijelo je napokon dobilo priliku da se oporavi. Također, eliminacijska dijeta pomaže u smanjivanju upale stjenki crijeva što doprinosi iscjeljenju pretjerane propusnosti crijeva. Pretjerana propusnost crijeva je direktno povezana s intolerancijama na hranu i može uzrokovati mnoge zdravstvene tegobe.

Kod nas možete dobiti individualizirani plan eliminacijske dijete koji je potpuno prilagođen vašim zdravstvenim problemima i on-line podršku za vrijeme provođenja dijete.

zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Zoom on Hover
Prehrana
Antikandida dijeta
Pročitajte članak
Zoom on Hover
Prehrana
Prehrana za PMS
Pročitajte članak
Zoom on Hover
Prehrana
Dijeta za regeneraciju propusnih crijeva
Pročitajte članak