Probavni sustav

Gastritis

Post by
Marko Mihetec

Gastritis je česta bolest probavnog sustava kod koje dolazi do upale želučane sluznice. Postoji akutni gastritis čije tegobe nastaju naglo i traju relativno kratko i kronični gastritis kod kojeg tegobe mogu trajati mjesecima pa i godinama. Također, ovisno o oštećenjima želučane sluznice, razlikujemo erozivni gastritis koji često nastaje pod utjecajem lijekova i alkohola i neerozivni gastritis koju uglavnom nastaje zbog infekcije bakterijom Helicobacter pylori. 


Gastritis je potrebno razlikovati od gastropatije. Kod gastritisa uz patohistološke promjene sluznice postoji i upalna reakcija dok kod gastropatije postoje promjene na sluznici želudca ali je upalna reakcija minimalna ili je uopće nema. Dijagnozu gastritisa može postaviti isključivo liječnik specijalist.

Simptomi

Neki ljudi s kroničnim gastritisom nemaju izražene simptome bolesti ali kod većine oboljelih se javljaju sljedeći simptomi:

 • bolovi i pečenje u gornjem dijelu abdomena
 • nadutost
 • podrigivanje
 • oslabljen apetit
 • mučnina
 • osjećaj sitosti nakon uzimanja manje količine hrane
 • povraćanje (može biti krvav sadržaj)
 • crna stolica

Uzrok i faktori rizika

Gastritis može imati više različitih uzroka, a najčešći su:

 • infekcija bakterijom Helicobacter pylori
 • dulje korištenje nesteroidnih antiupalnih lijekova(pr. ibuprofen, ketoprofen…) i aspirina
 • pretjerana konzumacija alkohola
 • dugotrajan stres
 • loša prehrana

Dugotrajan stres i loše prehrambene navike se smatraju najvećim faktorima rizika. Preskakanje obroka, nutritivno siromašna hrana (proizvodi iz pekare, fast food), pržena i pohana hrana, konzumacija velike količine kave i pušenje uz svakodnevan stres uvelike pridonose razvoju gastritisa.

Dijeta za gastritis

Budući da hrana i neka pića mogu jako iritirati želudac i pojačati simptome gastritisa potrebno je odmah prilagoditi prehranu. Restrikcije se uglavnom odnose na način pripreme hrane a većina namirnica (uz nekoliko iznimki) je dozvoljena u prehrani.

Hrana koju je potrebno izbaciti iz prehrane dok ne zacijeli sluznica želudca:

 • masna i jako začinjena hrana
 • pohana, pržena i pečena hrana
 • fast food hrana
 • konzervirane, ukiseljene i dimljene namirnice
 • visoko procesirana industrijski pripremljena hrana
 • mesne prerađevine (salame, paštete) i tvrdi sirevi
 • sirovo povrće (u većim količinama)
 • mlijeko, kava
 • alkohol (sve vrste) i gazirani sokovi

Potrebno je pripaziti s konzumacijom kiselog voća (citrusi) i povrća (rajčica, paprika) te termički nedovoljno obrađenog mesa (pogotovo crvenog).

Preporučuje se konzumacija hrane koje je pripremljena kuhanjem, pirjanjem i parenjem. Kuhano povrće ili riža s piletinom ili bijelom ribom je idealan odabir za oporavak želudca kod akutnog gastritisa. Potrebno je uzimati redovite obroke (barem 3 dnevno), jesti u miru i polako i piti dovoljno tekućine.

Prirodna terapija

Alopatska medicina za liječenje gastritisa koristi lijekove koji smanjuju lučenje želučane kiseline poput inhibitora protonske pumpe a ukoliko je prisutna bakterija Helicobacter pylori dodaju se i antibiotici. Pacijenti često teško podnose lijekove za gastritis jer imaju mnoge nuspojave. Lijekovi koji smanjuju lučenje želučane kiseline mogu uzrokovati dispepsiju i lošu probavu. Zbog toga se danas sve više pacijenata odlučuje za prirodan pristup u tretiranju gastritisa.

Sladić korijen, lat. Glycyrrhiza glabra radix

Cilj prirodne terapije je smanjiti upalu, obložiti oštećenu sluznicu želudca prirodnim sluzima i umiriti živčani sustav ako je prisutan stres. Ako je prisutna bakterija Helicobacter pylori daje se i protubakterijska prirodna terapija za njenu eradikaciju.

Za smirivanje upale želučane sluznice najčešće koristimo korijen sladića. Sladić ima izvrsno protuupalno djelovanje i pozitivno djeluje na iskorjenjivanje bakterije H. pylori. Osobe koje imaju visoki krvni tlak ne smiju koristiti sladić. Sjemenke lana u obliku macerata su prirodno bogate sluzima koje oblažu oštećenu sluznicu želudca i time omogućuju njeno prirodno zacjeljivanje. Ukoliko osoba ima simptome grča ili „kamena“ u želudcu može se propisati matičnjak koji će djelovati smirujuće na sve probavne simptome koji su uzrokovani stresom. 

Kada je kod pacijenta ustanovljena infekcija bakterijom Helicobacter pylori propisuje se posebna terapija koja ima za svrhu iskorijeniti tu tvrdokornu bakteriju. U tu svrhu se koriste određena eterična ulja (fenoli i dr.) koja se u točno određenim dozama razrjeđuju i stavljaju u oleokapsule. Pritom je vrlo bitno doziranje količine eteričnih ulja jer su fenolna ulja koja se koriste dosta jaka pa mogu djelovati nagrizajuće na već oštećenu sluznicu želudca. 

Lanene sjemenke, lat. Linum usitatissimum semen

H. pylori u želudcu često tvori kolonije koje su zaštićene biofilmom. Biofilm je organski polimer koji tvore same bakterije da bi se zaštitile od djelovanja imunološkog sustava i antibiotika. To je prema novim znanstvenim istraživanjima vjerojatno glavni razlog zašto je H. pylori ponekad teško iskorijeniti. NAC (N-acetil cistein) je pokazao sposobnost razaranja tog biofilma pa ga obavezno koristimo uz protubakterijske oleokapsule.

Ako je potrebno može se prepisati i suportivna terapija za vrijeme protubakterijske terapije ili nakon nje. U tu svrhu koristimo ekstrakt Chios mastike za koju je dokazano da pozitivno utječe na eradikaciju H. pylori ali i na simptome gastritisa. Također je moguće dati probiotike koji sadrže sojeve bakterija za koje se pokazalo da doprinose uništenju H. pylori u želudcu.

Matičnjak, lat. Melissa officinalis

Gastritis je bolest koja se javlja ponajviše zbog stila života koji uključuje svakodnevan stres, lošu prehranu i prekomjerno uzimanje nekih lijekova. Ako je prisutan kroničan oblik bolesti s bakterijom Helicobacter pylori osoba može imati zdravstvene probleme godinama prije nego što potraži pomoć. Prirodna terapija za gastritis i H. pylori se uvijek kombinira s posebnom dijetom za gastritis. Tako dolazi do brzog olakšavanja tegoba, te postupnog zacjeljivanje sluznice želudca i eradikacije H. pylori.

Tags:
#
Gastritis
#
Probava
#
Zdrava prehrana
#
Zdravlje
#
Dijeta
#
Stres
zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Hormonski sustav
Predmenstrualni sindrom (PMS)
Pročitajte članak
Krvožilni sustav
Povišene masnoće u krvi
Pročitajte članak
Urogenitalni sustav
Benigna hiperplazija prostate
Pročitajte članak