Giht je bolest koju karakterizira povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi i upala zglobova koju uzrokuje nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Napad gihta se se razvija naglo i obično pogađa jedan zglob na tijelu. Najčešće obolijevaju muškarci između 40-te i 50-te godine života. Kod žena se giht javlja mnogo rjeđe, nešto češće u menopauzi. Najveći rizik za razvoj gihta nose prekomjerno uzimanje alkohola, prehrana bogata mesnim prerađevinama (purini), pretilost, kronične bolesti i genetika.


Uzrok

Najčešći uzrok gihta je povećan unos hrane koja je bogata purinima i smanjeno izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela (važnu ulogu imaju bubrezi). Purini su tvari iz hrane koji se u organizmu razgrađuju do mokraćne kiseline. Mokraćna kiselina bi se trebala prirodno razgraditi i izlučiti iz tijela urinom. Kada organizam ne može dovoljno brzo eliminirati mokraćnu kiselinu iz tijela njezina koncentracija u krvi se povećava. To stanje se naziva hiperuricemija. Tada može doći do stvaranja kristala mokraćne kiseline koji se talože u zglobovima uzrokujući jaku upalu.

Prekomjerno uzimanje alkohola smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela i uvelike doprinosi razvoju gihta. Također, određene bolesti, pogotovo bubrega, mogu dovesti do problema s eliminacijom mokraćne kiseline.

Simptomi

Najčešći simptomi gihta se manifestiraju upravo na zglobu u kojem je došlo do upale: 

  • jaka bol
  • oticanje
  • crvenilo

U napadu gihta obično bude pogođen samo jedan zglob. Često je to zglob palca na nozi ali može biti zahvaćen svaki zglob na tijelu, ponekad i više njih istovremeno. Akutni napad se može desiti samo jednom ili se mogu javljati epizode napada s vremena na vrijeme. Ukoliko se upala ne liječi može dovesti do oštećenja hrskavice i razaranja samog zgloba te u konačnici i do deformacije zgloba.

Kristali mokraćne kiseline mogu se nakupiti i u bubrezima kada uzrokuju bubrežne kamence. Što je viša razina mokraćne kiseline to je veća vjerojatnost nastanka bubrežnih kamenaca. U 40% slučajeva napad bubrežnih kamenaca može prethoditi upali zglobova.

Giht dijagnosticira liječnik specijalist na temelju fizikalnog pregleda te testiranja krvi i urina na povišene razine mokraćne kiseline. Za postavljanje dijagnoze uzima se i uzorak sinovijalne tekućine iz zgloba zahvaćenog upalom.

Dijeta za giht

Budući da mokraćna kiselina većim dijelom nastaje iz hrane koja je bogata purinima neophodno je takvu hranu izbaciti iz prehrane. Uglavnom se izbacuju jela od mesa i ribe,namirnice s kvascem i alkohol (smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela). Ukoliko pacijent ima višak tjelesne težine potrebno je i prilagoditi prehranu da bi se reducirala težina i tako smanjio pritisak na zglobove.

Kod kroničnih pacijenata u fazama kada nema akutnih napada mogu se konzumirati manje količine mesa i ribe do tri puta tjedno. Tada treba koristi bijelo meso piletine i puretine, teletinu i bijelu ribu.

Više o dijeti za giht pročitajte ovdje.

Kopriva, lat. Urtica dioica

Prirodna terapija

Da bi se smanjila upala koju uzrokuje giht potrebno je pomoći tijelu da eliminira višak mokraćne kiseline. Za to koristimo list koprive, najčešće u obliku infuza. Prva 3-4 tjedna se uzima infuz jače koncentracije a poslije se doza postupno smanjuje. List koprive se na taj način koristi sve dok razina mokraćne kiseline ne padne na normalnu razinu. List koprive istodobno radi drenažu (detox) bubrega koji najčešće ne funkcioniraju dobro kod zadržavanja mokraćne kiseline u tijelu.

Nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima izaziva jaku aktivaciju imunološkog sustava koji pokušava ukloniti kristale kao strane čestice. To za posljedicu ima upalu i oštećenje tkiva zgloba. Da bi se spriječio navedeni proces koristimo list crnog ribizla koji smiruje prejaku aktivaciju imunološkog sustava a ima i protuupalno djelovanje .

Za trenutno smanjenje boli koristimo balzam ili uljnu mješavinu s eteričnim uljima koja imaju analgetsko djelovanje. Balzami i uljne mješavine se primjenjuju lokalno, na mjestu upale, do nestanka boli.

Crni ribiz, lat. Ribes nigrum

Iako se dugo vremena smatralo da je giht bolest od koje najčešće boluju muškarci koji konzumiraju previše alkohola i mesnih prerađevina, sve je više dokaza da genetski faktor igra veliku ulogu. No, bez obzira na uzrok neophodno je da pacijent prati dijetu za giht i izbjegava alkohol. List koprive će pomoći tijelu da izbaci višak mokraćne kiseline a list crnog ribizla će smanjiti upalu. Jaka bol u zglobovima će se uspješno ublažiti balzamom na bazi eteričnih ulja. Ukoliko se pacijent drži propisanih preporuka ova terapija nema štetnih nuspojava i uvelike pomaže pacijentima koji boluju od gihta.

zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Zoom on Hover
Koštani sustav
Reumatoidni artritis
Pročitajte članak
Zoom on Hover
Koštani sustav
Osteoporoza
Pročitajte članak