Hormonski sustav

Hipotireoza - usporen rad štitnjače

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Hipotireoza je najčešći poremećaj rada štitnjače kod kojeg dolazi do snižene razine hormona štitnjače u tijelu. Uglavnom se radi o primarnoj hipotireozi kada je uzrok problema u samoj štitnjači. Hipotireoza se može javiti u svakoj životnoj dobi ali se češće javlja kod žena i starijih osoba.

Štitnjača je žlijezda koja hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) izlučuje u krv. Njen rad regulira hipofiza pomoću tireotropina (TSH). TSH potiče štitnjaču na sintezu hormona, ali ukoliko su njegove vrijednosti previsoke može dovesti do povećanja štitnjače (tzv. gušavosti).

Uzrok

Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tireoiditis. To je autoimuna bolest štitnjače kod koje sam organizam stvara protutijela na tkivo štitnjače. Protutijela napadaju štitnjaču, dovode do upale i oštećenja tkiva te do postupnog slabljenja njene funkcije. Hashimotov tireoiditis zahvaća žene 10-15 puta češće nego muškarce. Većina pacijenata ima pozitivnu obiteljsku anamnezu na bolesti štitnjače. Od simptoma se najčešće javlja bezbolno povećanje štitnjače i osjećaj pritiska u vratu uz simptome hipotireoze.

Uzrok nastanka Hashimotovog tireoiditisa još uvijek nije poznat. Jedna od pretpostavki je da autoimuni odgovor može potaknuti kombinacija genetske predispozicije i vanjskog okidača kao što je virusna upala ili stresan događaj.

Druga pretpostavka se temelji na tzv. sindromu propusnog crijeva. Pod utjecajem okolnosti kao što su nezdrava prehrana i pretjerano korištenje antibiotika može doći do disbioze crijevne flore. Štetni mikroorganizmi postanu dominantni što dovodi do razvoja tihe upale i u konačnici do pretjerano propusnog crijeva. Tada kroz crijeva u krvotok konstantno prodiru male količine različitih mikroorganizma, toksina i neprobavljenih molekula hrane. To dovodi do kronične aktivacije imunološkog sustava i stvaranja mnoštva antitijela. 

Problem nastaje kada dođe do tzv. molekularne mimikrije - antitijela unakrsno reagiraju s tkivima štitnjače i greškom ih napadaju pa dolazi do razvoja autoimune bolesti – Hashimotovog tireoiditisa. Na ovaj način može doći i do razvoja drugih autoimunih bolesti.

Žute kapsule poslagane u obliku sunca i kockice kojima je ispisano vitamin D

Kroničan stres također može dovesti do poremećaja rada štitnjače. Pod utjecajem kroničnog stresa nadbubrežne žlijezde luče povećane količine kortizola koji negativno djeluje na zdravlje štitnjače. Dugoročna prisutnost povišenih razina kortizola inhibira konverziju hormona T4 u aktivan oblik T3 te pojačava konverziju hormona T4 u rT3. Reverzni rT3 sprečava aktivaciju receptora u stanicama te ih blokira što sabotira normalnu metaboličku funkciju hormona fT3 u stanicama. Ista stvar se često događa i kod restriktivnih dijeta.

Također, kroničan stres i dugoročno povišene razine kortizola negativno utječu na zdravlje probavnog sustava što može pridonijeti razvoju propusnih crijeva i posljedično razvoju Hashimotovog tireoiditisa.

Hipotireoza se također može javiti nakon liječenja hipertireoze (lijekovi, radioaktivni jod) i nakon operacije štitnjače. U mnogo rjeđim slučajevima hipotireozu uzrokuju neki lijekovi (pr. litij), manjak joda te bolesti hipofize i hipotalamusa.

Simptomi hipotireoze

Većina simptoma hipotireoze su posljedica smanjenog metabolizma:

  • usporenost i pospanost
  • umor i malaksalost
  • niska tjelesna temperatura, slabo podnošenje hladnoće
  • dobivanje na težini
  • ispucala kosa koja pojačano opada
  • suha koža, lomljivi nokti
  • edemi (najčešće potkoljenice i lice)
  • konstipacija

Često se javljaju simptomi živčanog sustava koji uključuju: bezvoljnost, depresivno raspoloženje, manjak koncentracije, poremećaj pamćenja itd. Kod žena manjak hormona štitnjače djeluje i na reproduktivni sustav pa se mogu javiti poremećaji menstrualnog ciklusa, policistični jajnici, smanjena plodnost (i kod muškaraca) pa i spontani pobačaji.

Kod Hashimotovog tireoiditisa simptomi se postupno razvijaju pa se pacijenti često naviknu na njih. Dio pacijenata nema izražene simptome te se kod njih hipotireoza slučajno otkrije.

Mlada žena na ultrazvuku štitnjače

Dijagnostika

Dijagnozu postavlja liječnik specijalist nakon obavljenih pretraga. Prvi korak je određivanje vrijednosti hormona TSH, te slobodnih hormona štitnjače fT3 i fT4. Osnovni pokazatelji hipotireoze su značajno povišene razine hormona TSH (hipofiza stimulira štitnjaču na pojačan rad) te snižene vrijednosti hormona fT3 i/ili fT4 (smanjena funkcija štitnjače). 

Ukoliko je vrijednost TSH u krvi povišena a vrijednosti hormona štitnjače (fT3 i fT4) su unutar normalnog raspona govorimo o subkliničkoj hipotireozi. To je najčešće asimptomatsko stanje koje predstavlja rani stadij hipotireoze.

Uz pretrage TSH i hormona štitnjače rade se i pretrage antitijela na tireoglobulin (anti-TPO), tiroidnuperoksidazu (anti-TG) i antitijela na TSH receptor koja mogu potvrditi prisutnost autoimune reakcije u štitnjači. Velika većina pacijenata s Hashimotovim tireoiditisom ima pozitivne nalaze antitijela. Vrlo je bitno učiniti ultrazvuk štitnjače kojim se gleda izgled tkiva i eventualna prisutnost čvorova. Ponekad je potrebno učiniti i citološku punkciju štitnjače.

Budući da je kod 30-40 % pacijenata prisutna i anemija preporučuje se učiniti kontrolu feritina i željeza. Feritin je često, unatoč dobrom željezu, vrlo nizak kod oboljelih od hipotireoze. Također, velik broj pacijenata ima povišene razine kolesterola pa bi bilo dobro prekontrolirati i masnoće u krvi.

Ako je osoba pod kroničnim stresom ili ako uzima nadomjesnu terapiju hormona štitnjače a i dalje se loše osjeća preporučuje se kontrola razina kortizola. Pretraga koja daje uvid u realne razine kortizola tokom cijelog dana je kortizol u slini

Prehrana kod hipotireoze

Osobe koje boluju od hipotireoze trebaju paziti na prehranu jer hrana koju unose u organizam može direktno djelovati na pogoršanje njihovih simptoma ali i cjelokupnog zdravstvenog stanja. Tu se prvenstveno misli na povećanje tjelesne težine, probavne probleme kao što je konstipacija te na nutritivne deficite koji su česti kod pacijenata s hipotireozom.

Iz tog razloga se prvenstveno preporuča ograničavanje ugljikohidrata koji imaju visok glikemijski indeks. Namirnice kao što su bijeli kruh, bijela tjestenina, šećer, keksi i zaslađena pića treba izbjegavati. Cjelovite namirnice od žitarica (bolje bezglutenskih) se mogu konzumirati u umjerenoj količini. Također, treba izbjegavati konzumiranje brze i visoko procesirane hrane, te rafinirana ulja. 

Prehrana treba sadržavati obilje povrća, umjerene količine ribe i mesa, mahunarke, voće i hladno prešana ulja (maslinovo). Preporučuje se i svakodnevno konzumiranje manjih količina orašastih plodova.

Ukoliko je uzrok hipotireoze Hashimotov tireoiditis tada postoji vjerojatnost da osoba ima i sindrom propusnog crijeva koji konstantno potiče autoimunu reakciju. U tom slučaju se preporučuje provesti dijetu za regeneraciju propusnog crijeva. U njoj je zabranjena hrana koja stvara upalu, iritaciju i potiče disbiozu crijeva. Na neko vrijeme se potpuno izbacuju iz prehrane sljedeće namirnice: gluten, šećer, mlijeko i mliječni proizvodi, rafinirana ulja i margarin, konzervirano meso te sva visoko procesirana hrana.

Preporučuje se hrana koja ispravlja crijevnu disbiozu i djeluje regenerirajuće na stjenku crijeva: povrće, plava riba, nemasno meso, jaja, bezglutenske žitarice, voće, juhe i temeljci od kostiju, maslinovo i kokosovo ulje, fermentirana hrana. Uz dijetu za oporavak crijeva se preporučuje i korištenje određenih dodataka prehrani kao što su kvalitetni probiotici, glutamin, hidrolizirani kolagen itd.

Više od dijeti za regeneraciju propusnog crijeva pročitajte ovdje.

Mlada nasmijana žena u sportskoj odjeći trči u prirodi

Tjelesna aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost je važna za osobe koje boluju od hipotireoze jer imaju usporen metabolizam. Preporuča se umjerena tjelesna aktivnost minimalno tri puta tjedno u trajanju od pola sata do sat vremena. Mogu se isprobati različite aktivnosti kao što su hodanje, vožnja bicikla, yoga, treninzi snage itd. Ako se osoba nema kondicije, ima višak kilograma ili teže simptome hipotireoze najbolje je početi s blažim aerobnim aktivnostima i laganim treninzima snage.

Tjelesna aktivnost pozitivno djeluje na usporen metabolizam, potiče gubljenje kilograma, smanjuje osjećaj umora, djeluje pozitivno na probavu i podiže raspoloženje. 

Smanjenje stresa

Budući da kroničan stres vrlo loše djeluje na zdravlje štitnjače potrebno je poduzeti korake u neutraliziranju svakodnevnog stresa. Tu pomažu tehnike dubokog disanja i relaksacije kao što je progresivno opuštanje mišića. Također se preporučuje yoga, šetnje u prirodi i treninizi s opterećenjem. Tijelo puno lakše otpušta stres kada tjelesnu aktivnost prati i duboko disanje. 

Bitno je da osoba ne preuzima na sebe (poslovno i privatno) previše odgovornosti i posla koji ne stigne obaviti. Takve situacije neminovno izazivaju stres s kojim teško izlazimo na kraj, a osobe s kojima živimo i radimo navikavamo na to da sve sami obavljamo. Potrebno je dati sebi više vremena i pažnje te „stati na loptu“, usporiti.

Prirodno liječenje hipotireoze

Klasična terapija za hipotireozu je nadomjesna terapija hormona štitnjače koju prepisuje liječnik specijalist. No, kada pretrage hormona pokazuju da pacijent ima subkliničku hipotireozu liječnici često ne propisuju odmah nadomjesnu terapiju hormona štitnjače. Upravo to je vrijeme kada prirodna terapija može pomoći da se hormoni dovedu u ravnotežu. 

Prirodno liječenje hipotireoze najčešće započinjemo s algom fukus kako bi prirodnim putem stimulirali metabolizam pacijenta. Alga fukus pomaže u gubitku kilograma a ima i blago laksativno djelovanje koje djeluje blagotvorno na većinu pacijenata. Fukus je alga koja sadrži brojne minerale od kojih je najviše joda. Štitnjača mnogo lakše koristi jod vezan u organskim molekulama kao u fukusu nego čisti anorganski jod. Treba naglasiti da je fukus vrlo osjetljiva na način prerade pa treba pripaziti na kvalitetu proizvoda. Zbog sinergijskog učinka za poticanje rada štitnjače dodatno koristimo i eterična ulja u kapsulama.

Ukoliko je potrebno jače stimulirati štitnjaču na proizvodnju hormona prepisujemo biljke poput ashwagandhe i guggula. Ashwagandha je biljka koja se tradicionalno koristi u ayurvedi, a istraživanja pokazuju da može povećati razine hormona T3 i T4. Guggul je smola drveta indijske mirte koja se tradicionalno koristi za liječenje usporenog metabolizma. Aktivne tvari iz guggula snažno stimuliraju štitnjaču i pomažu u pretvorbi hormona T4 u hormon T3.

Mljevena ashwaganda u drvenoj zdjelici i suha ashwaganda pored
Ashwaganda, lat. Withania somnifera

Bez obzira da li se uzima nadomjesna terapija hormona štitnjače, ukoliko su prisutna povišena antitijela, odnosno autoimuni upalni proces, propisujemo list crnog ribiza koji smiruje pretjeranu imunološku reakciju i djeluje protuupalno. Radi sinergijskog učinka često dodajemo i ulje crnog kima koje ima imunomodulacijska svojstva pa pomaže u smirivanju imunološkog sustava. 

Ako pacijent već uzima nadomjesnu terapiju hormona štitnjače ali i dalje ima simptome hipotireoze djelujemo simptomatski da bi otklonili ili ublažili tegobe. Jedna od prvih biljaka koju koristimo u tu svrhu je rhodiola rosea. Ona ima adaptogeno djelovanje što znači da može normalizirati brojne vitalne funkcije organizma, a izvrsno djeluje na organizam u slučajevima intenzivnog stresa. Prvi je izbor kada pacijenti pate od tegoba kao što su kroničan umor, usporenost i bezvoljnost, depresivna raspoloženja i manjak koncentracije.

Kod svih simptoma koji se tiču kože, kose i noktiju koristimo poljsku preslicu. Ona sadrži visoko vrijedne silikate za koje je dokazano da pomažu kod suhe kože, ispucale kose koja pojačano opada i lomljivih noktiju. Također, ona ima i izvrsno diuretsko djelovanje pa ju koristimo kod problema s edemima.

Kada pacijenti imaju problema s konstipacijom savjetujemo prilagodbu prehrane (dovoljno vlakana, više povrća i voća, variva,…), svakodnevno kretanje i korištenje biljaka koje potiču redovito pražnjenje crijeva. Ljuskice psyliuma su izvrsno sredstvo za pokretanje rada crijeva kod kronične konstipacije. Kada su uzete s dovoljno vode one nabubre u probavnom sustavu te tako potiču peristaltiku i pražnjenje crijeva. Buduće da sadrže topiva vlakna djeluju i blago detoksikacijski na crijeva.

Pacijenti koju boluju od hipotireoze često imaju brojne vitaminsko-mineralne deficite. Primijećen je manjak vitamina D i vitamina B9 i B12, te manjak minerala kao što su selen, jod, cink, željezo i magnezij. Neki od navedenih vitamina i minerala se ne bi smjeli dugoročno uzimati bez da se prekontrolira njihova razina u organizmu.

Osobe koje imaju deficit vitamina D izložene su visokom riziku od nastanka autoimunih bolesti pa i Hashimotovog tireoiditisa. Vitamin D je vrlo važan za pravilno funkcioniranje imuniteta. On djeluje kao imunomodulator, može pojačati djelovanje imunološkog sustava kada je on preslab ili smanjiti djelovanje imunološkog sustava kada je on prejak. Suplementacija vitaminom D može smanjiti progresiju Hashimotovog tireoiditisa i stabilizirati imunitet. U toplijim mjesecima se preporučuje redovito izlaganje suncu jer se D vitamin sintetizira u koži kada se ona izlaže sunčevim zrakama.

Selen je vrlo važan mineral za pravilno funkcioniranje štitnjače pa njegov manjak može uvelike narušiti metabolizam hormona štitnjače. Također, kod osoba koje boluju od Hashimotovog tireoiditisa dodatno uzimanje selena može sniziti antitijela tiroidne peroksidaze. Brazilski oraščići su namirnica koja je najbogatija selenom pa se preporučuje konzumiranje jednog do dva brazilska oraščića dnevno kroz dulji vremenski period. Selen se također može uzimati u obliku suplementa ali treba pripaziti da se nalazi u aktivnom obliku.

Ulje crnog kima u staklenoj šalici i bočici te sjemenke crnog kima  drvenoj žlici i drvenoj posudi
Crni kim, lat. Nigella sativa

Jod je neophodan za pravilno funkcioniranje štitnjače i sintezu hormona štitnjače. U današnje vrijeme većinu joda dobivamo iz jodirane morske soli a dobar izvor su i morske alge. Unatoč tome kod nekih pacijenata se javlja deficit joda. Kod suplementacije joda preporučuju se proizvodi koji sadrže organski jod jer se on mnogo lakše apsorbira u organizmu.

Cink je također važan mineral za funkcioniranje štitnjače jer sudjeluju u konverziji hormona T4 u hormon T3 a ima ulogu u sintezi hormona TSH. Deficit je relativno čest kod oboljelih od hipotireoze. Prije suplementacije preporučuje se prekontrolirati njegov status u organizmu. U prevelikim količinama cink može isprazniti zalihe bakra i mangana pa treba biti oprezan s dnevnim dozama.

Kod osoba koje boluju od Hashimotovog tireoiditisa često nalazimo i anemiju odnosno deficit željeza. Nedostatak željeza smanjuje aktivnost tiroidne peroksidaze i negativno utječe na sintezu hormona štitnjače. Ako se pretragama utvrdi veći deficit željeza suplementacija je neophodna. Kod manjih deficita mogu se koristiti biljke bogate željezom, primjerice čaj od koprive.

Hipotireza odnosno Hashimotov tireoiditis su bolesti koje uvelike mogu narušiti zdravlje i kvalitetu života pojedinca. Prirodna terapija nudi mnoštvo biljnih preparata kojima se može pomoći osobama koje boluju od hipotireoze i Hashimotovog tireoiditisa. Ako osoba još uvijek ne uzima nadomjesnu terapiju hormona štitnjače možemo stimulirati štitnjaču da proizvodi veće količine hormona. Ukoliko su antitijela na štitnjaču povišena, odnosno postoji autoimuna reakcija, koristimo biljne ekstrakte koji imaju sposobnost smirivanja pretjerane imunološke reakcije. Kod osoba koje pate od brojnih tegoba, iako uzimaju hormonalnu terapiju, djelujemo simptomatski da bi otklonili ili ublažili te tegobe. 

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Starija ženska osoba radi jogu u dnevnom boravku.
Hormonski sustav

Kako ublažiti simptome menopauze?

Pročitajte članak
Mlada žena se rukama drži za donji dio trbuha.
Hormonski sustav

Kako ublažiti PMS?

Pročitajte članak
Bijeli šećer na žlici i kocke šećera oko nje.
Hormonski sustav

Dijabetes tip 2

Pročitajte članak