Urogenitalni sustav

HPV infekcija - CIN 1, 2 i 3

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

HPV je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus. Postoji preko 130 tipova HPV-a a 30-tak tipova je spolno prenosivo pa ih nazivamo skupnim nazivom genitalni HPV. Genitalni HPV je najčešća virusna infekcija reproduktivnog sustava.


Prijenos HPV-a

HPV se prenosi spolnim putem a inficirani mogu biti i muškarci i žene. Za prijenos HPV-a nije nužan seksualni odnos, svaki intimni kontakt s kožom ili sluznicom inficirane osobe je dovoljan za prijenos virusa. Inficirana osoba najčešće nema simptoma a infekcija često prođe sama od sebe, djelovanjem imunološkog sustava. Budući da inficirana osoba ne zna da je zaražena najčešće HPV prenese na seksualnog partnera.

Simptomi HPV infekcije

Simptomi uglavnom izostaju kod inficiranih osoba a kada postoje najčešće se javljaju bradavičaste izrasline na koži ili sluznici, tzv. kondilomi. Ponekad se mogu javiti nadraženost zahvaćenog područja i bol. Pretpostavlja se da se bradavičaste izrasline ili kondilomi javljaju zbog oslabljenog imunološkog sustava. Osoba može godinama nositi u sebi „uspavani“ virus HPV-a koji se aktivira kad imunološki sustav oslabi, najčešće prilikom različitih stresnih stanja. Simptomi se mnogo češće javljaju kod niskorizičnih tipova HPV-a koji najčešće nisu rizični za razvoj malignih oboljenja.

Djevojka i mladić se drže za ruke u obliku srca

HPV visokog i niskog rizika

Skupine genitalnih HPV virusa se dijele na visokorizične i niskorizične tipove. Visokorizični tipovi uzrokuju abnormalnosti niskog stupnja (CIN 1 i CIN 2) i predstadije raka (CIN 3) a u konačnici mogu dovesti i do razvoja raka u anogenitalnoj regiji. Niskorizični tipovi mogu uzrokovati abnormalnosti niskog stupnja (CIN 1 i CIN 2) i spolne bradavice (kondilome).

Dijagnosticiranje HPV-a

HPV se najčešće dijagnosticira redovitim PAPA testom koji se uzima za vrijeme ginekološkog pregleda. Ukoliko je PAPA test pozitivan može se uraditi kolposkopija ili test HPV tipizacije kojim se otkriva da li se radi o HPV virusima visokog ili niskog rizika i eventualno kojim je točno tipom virusa osoba zaražena.

PAPA testom se otkrivaju promjene u stanicama pod nazivom CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija). CIN 1 označava blage promjene, CIN 2 srednje promjene a CIN 3 teške promjene tj. abnormalnosti stanica. CIN 3 se smatra predstadijem karcinoma. Maligne promjene su zahvatile 2/3 stanica ali nisu probile bazalnu membranu pa nije došlo do razvoja karcinoma.


Preventivne mjere

Preventivne mjere se odnose na smanjenje vjerojatnosti da se osoba zarazi genitalnim HPV-om. U tu svrhu se preporučuje:

  • kasnije stupanje u spolne odnose
  • manji broj spolnih partnera 
  • korištenje zaštitnih sredstava (kondom)

Valja naglasiti da kondomi ne štite potpuno od prijenosa HPV-a ali smanjuju mogućnost prijenosa. Također je dostupno i cijepljenje protiv hpv-a kao preventivna mjera ali se danas mnoge žene ne žele cijepiti iz straha od nuspojava cjepiva. Ukoliko je PAPA test pozitivan preporuča se prekid hormonalne kontracepcije ako ju žena koristi.

Eterično ulje ravensare u tri bočice sa svježim listovima ravensare u pozadini
Ravensara, lat. Cinnamomum camphora

Prirodno liječenje HPV virusa

Konvencionalna medicina nema specifičan lijek za HPV infekciju. Uglavnom se koriste metode koje uklanjaju vidljive promjene uzrokovane virusom ali se infekcije time ne izliječi u potpunosti pa su recidivi česti. 

Prirodno liječenje HPV virusa se sastoji od lokaliziranih tretmana eteričnim uljima (vagitoriji) i jačanja oslabljenog imunološkog sustava. Ovi tretmani su praksi pokazali visoku učinkovitost u tretiranju HPV-a.

Eterična ulja koja dokazano djeluju protiv HPV-a su razrijeđena u točno određenim dozama i posebnim postupkom stavljena u vagitorije. Koriste se dakle isključivo za lokalno vaginalno tretiranje HPV-a. Ova terapija djeluje direktno na virus HPV-a i uništava ga. Terapija traje 3 ciklusa između menstruacija, po 20 dana a djelotvorna je kod svih CIN promjena.

Liječenje HPV virusa kod muškaraca je neophodno jer je HPV spolno prenosiva bolest. Terapija za muškarce se provodi u obliku uljne mješavine s eteričnim uljima za premazivanje a provodi se do mjesec dana. Za vrijeme trajanja terapije (3 mjeseca) seksualni odnosi bi trebali biti isključivo sa zaštitom (kondom).

Biljke ehinacee u cvatu
Ehinacea, lat. Ehinacea purpurea

Ukoliko osoba ima problema sa vanjskim kondilomima (bradavičastim izraslinama) prepisuje se koncentrirana uljna mješavina s eteričnim uljima koja se aplicira s štapićem za uši do nestanka kondiloma.

Također  se preporučuje intenzivno jačanje imuniteta s ekstraktom ehinacee. Ehinacea se uzima kraće vrijeme jer već nakon nekoliko dana snažno„podiže“ imunološki sustav. Time se organizmu pomože mu da se lakše izbori s HPV infekcijom.

Ukoliko je osoba imala česte recidive HPV-a problem može biti i u kronično oslabljenom imunološkom sustavu. Tada je potrebno dugoročno djelovati na imunološki sustav smanjenjem stresa, zdravom prehranom i individualiziranim uzimanjem prirodnih preparata koji jačaju imunitet.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Ženska osoba u košulji se drži rukama za intimno područje.
Urogenitalni sustav

Bakterijska i gljivična upala rodnice

Pročitajte članak
Medicinski djelatnik s raširenim rukama ispred kojih se nalazi stilizirani prikaz mokraćnog sustava.
Urogenitalni sustav

Upala mjehura i Escherichia coli

Pročitajte članak
Ženska osoba se drži za trbuh na kojem su crvenom bojom prikazane konture maternice i jajnika.
Urogenitalni sustav

Policistični jajnici

Pročitajte članak