Koštani sustav

Osteoporoza i osteopenija

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Osteoporoza je bolest kostiju koju karakterizira smanjenje koštane mase i promjene koštane mikroarhitekture. Zbog toga kosti postaju manje čvrste i podložne prijelomima. Osteoporoza je bolest čija učestalost raste sa starenjem. Najčešće zahvaća žene dok se kod muškaraca rjeđe javlja. 


Uzroci osteoporoze

Najčešći uzroci osteoporoze su manjak estrogena (kod žena), starenje i upotreba određenih lijekova (glukokortikosteroidi, citostatici itd.). Kod žena se najčešće javlja nakon menopauze kada se smanjuje lučenje hormona estrogena – tzv. postmenopauzalna osteoporoza

Budući da estrogen pozitivno djeluje na izgradnju kostiju, žene su do menopauze uglavnom zaštićene od većeg gubitka koštane mase. To se radikalno može promijeniti nakon menopauze i naglog pada koncentracije estrogena. Budući da se manjak estrogena ponekad može javiti i u mlađoj dobi (uklanjanje jajnika, anoreksija itd.) ta vrsta osteoporoze moguća je i kod mlađih žena.

Kod starijih osoba (žena i muškaraca) do osteoporoze najčešće dolazi zbog slabije apsorpcije kalcija iz hrane (bolesti probavnog sustava, jetre itd.), premalog izlaganja sunčevom svjetlu (manjak vitamina D) i uzimanja nekih lijekova.

Čimbenici rizika

Niska koštana masa je najvažniji rizični čimbenik za razvoj osteoporoze. Smatra se da je osoba u riziku od osteoporoze kada je mineralna gustoća kostiju (eng. BMD) manja od 19. Koštana masa je maksimalna između 25 i 30-te godine života i od tada se polako smanjuje. 

Osim hormonalnih promjena nakon menopauze na gubitak koštane mase utječu genetika, upotreba nekih lijekova, tjelesna aktivnost i prehrana. Mala tjelesna težina, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola i neizlaganje suncu također povećavaju rizik za razvoj osteoporoze.

Starija ženska osoba sjedi na krevetu i drži se za lijevi kuk

Simptomi osteoporoze

Osteoporoza je u početku asimptomatska sve dok se ne dogodi prijelom kosti. Najčešći su prijelomi kosti podlaktice, kralježaka i bedrene kosti te fraktura kuka kod starijih osoba. Prijelomi se događaju bez velikih trauma, gotovo u svakodnevnim situacijama. Bol kod takvog prijeloma kosti je kronična, najjača je u trenutku prijeloma i pojačava se pokretom.

Dijagnostika

Osnovna pretraga koja se koristi za dijagnosticiranje osteoporoze je dezintometrija. Ona pokazuje odstupanje od vršne koštane mase za mladu odraslu populaciju. Nalaz dezintometrije može biti normalan (T score do -1), ukazivati na nisku koštanu masu – osteopenija (T score od -1 do -2.5 SD) i ukazivati na osteoporozu (T score -2.5 ili niže).

Žene bi prvu dezintometriju trebale učiniti s 65 a muškarci sa 70 godina. Može se napraviti i ranije u slučaju prijeloma kosti na slabu traumu, reumatoidnog artritisa, kod kontinuiranog uzimanja glukokortikosteroida dulje od 3 mjeseca itd. Dezintometriju treba ponoviti svake dvije godine a kod terapije glukokortikosteroidima svakih 6-12 mjeseci.

Dok teži oblici osteoporoze zahtijevaju liječenje lijekovima, blaži oblici i osteopenija se liječe nefarmakološki. Uz fitoterapiju i suplementaciju određenih vitamina i minerala preporučuje se kvalitetna prehrana (bogata kalcijem) i raznovrsna tjelesna aktivnost.

Hrana bogata kalcijem s natpisom kalcij u sredini

Prehrana kod osteoporoze

Suplementacija kalcija uglavnom nije potrebna ako osoba dovoljno kalcija dobiva iz prehrane. U prehrani se preporučuju namirnice koje su bogate kalcijem. To su prije svega mliječni proizvodi (pogotovo tvrdi sirevi i jogurt), sjemenke (sezam, chia i mak), bademi, zeleno lisnato povrće (pogotovo kelj), mahunarke (bijeli grah), sardine s kostima, naranče... Ako se iz nekog razloga kalcij ih hrane ne može iskoristiti (kod nekih bolesti crijeva, jetre i bubrega) tada je suplementacija kalcija neophodna. 

Tjelesna aktivnost

Raznovrsna tjelesna aktivnost je neophodna za osobe koje i imaju smanjenu koštanu masu. Tjelesna aktivnost zaustavlja gubitak koštane mase, potiče stvaranje kosti i poboljšava mišićnu koordinaciju (smanjuje se rizik od pada i prijeloma). Preporučuju se vježbe s opterećenjem (s utezima ili vlastitim tijelom) koje su primjerene dobi i zdravstvenom stanju pacijenta. Takve vježbe treba provoditi do 3 puta tjedno. Osim toga preporučuje se svakodnevno hodanje i vježbe balansa koje smanjuju rizik od padova. 

Prirodno liječenje osteoporoze

Kod osteoporoze najčešći problem nije manjak kalcija nego to što se raspoloživi kalcij ne može ugraditi u kosti. Značajnu ulogu u tom procesu ima vitamin D. Iako se vitamin D sintetizira u koži kada je izložena sunčevoj svjetlosti smatra se da gotovo 50% populacije ima manjak vitamina D. Glavni razlozi za to su strah od umjerenog izlaganja suncu, prekomjerno korištenje krema za sunčanje i geografska širina na kojoj u zimskim mjesecima nema dovoljno sunca.

Vitamin D ispisano žutim kamenčićima i sunčane naočale u obliku srca na pješčanoj plaži

Iz tog razloga pacijenti koji imaju smanjenu koštanu masu bi trebali dodatno uzimati vitamin D3. Najbolje je koristiti suplemente koji uz vitamin D3 sadrže i vitamin K2 jer i on pomaže da se kalcij iz krvotoka prenosi u kosti. Valja naglasiti da su službene preporuke za dnevnu dozu vitamina D preniske te da su veće doze pokazale bolji učinak kod osteoporoze.

Novija znanstvena istraživanja su pokazala da osobe koje imaju manjak magnezija znatno slabije mogu apsorbirati vitamin D iz suplemenata. Nažalost manjak magnezija je široko rasprostranjen u zapadnoj civilizaciji. Stoga se uz suplemente D3 i K2 predlaže i dodatno uzimanje magnezija (najbolje u oblicima glicinata ili malata).

U fitoterapiji je poznato da silikati iz biljaka pozitivno utječu na stanje koštane mase pa se predlaže njihovo korištenje u terapiji osteoporoze. U Centru Fitosalus najčešće koristimo poljsku preslicu koja je pokazala vrlo dobre rezultate u tretiranju osteoporoze i općenito smanjene koštane mase. Kod uzimanja poljske preslice valja paziti na ispravno doziranje jer u prevelikim dozama može imati negativne efekte na organizam. Također je potrebno raditi pauze od par dana ukoliko se uzima dulje vrijeme.

Biljka poljska preslica, latinski naziv Equisetum arvense, u prirodi
Poljska preslica, lat. Equisetum arvense

Osteoporoza je bolest koja najčešće zahvaća žene koje su prošle menopauzu iako se u starijoj dobi javlja i kod muškaraca. Najveća opasnost koja prijeti pacijentima s osteoporozom je prijelom kosti koji često ostavlja trajne posljedice. Preduvjet zaustavljanja gubitka koštane mase je zdrav život koji uključuje kvalitetnu prehranu (bogatu kalcijem) i svakodnevnu tjelesnu aktivnost.

Prirodno liječenje osteoporoze u kojem koristimo kvalitetne suplemente vitamina D3 i magnezija te poljsku preslicu je dalo vrlo dobre rezultate kod pacijenata. Ideja je da tijelu damo ono što mu je potrebno da bi došlo u ravnotežu i povratilo nam zdravlje.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Muškarac koji sjedi se s rukama drži za koljeno.
Koštani sustav

Reumatoidni artritis

Pročitajte članak
Ženska osoba se drži za stopalo na kojem naotečen nožni palac.
Koštani sustav

Prirodni lijekovi za giht

Pročitajte članak