Urogenitalni sustav

Policistični jajnici

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Sindrom policističnih jajnika je najčešća hormonska bolest kod žena, smatra se da 10% žena fertilne dobi boluje od ove bolesti. Sami simptomi često počnu već u vrijeme adolescencije ali u nekih žena se javljaju tek u odrasloj dobi. Uzrok samog sindroma nije u potpunosti poznat ali se zna da simptomi nastaju zbog neravnoteže hormona koju uzrokuju povišene vrijednosti androgenih (muških) spolnih hormona.


Simptomi policističnih jajnika

Neravnoteža hormona dovodi do osnovnih simptoma policističnih jajnika kao što su:

  • poremećeni menstrualni ciklus (amenoreja ili oligomenoreja)
  • izostanak ovulacije
  • pojačana dlakavost, akne, ispadanje kose, masna koža
  • prekomjerna tjelesna težina

Pacijentica s tipičnom slikom sindroma policističnih jajnika je mlada žena koja ima rijetke menstruacije, uopće nema menstruacije ili se žali na nepravilna krvarenja. Prekomjerna tjelesna težina je izražena kod 40% pacijentica, abnormalna dlakavost kod polovice žena a također se često pojavljuju i akne na licu i leđima.

Ciste na jajnicima, grafički prikaz

Poznata je veza inzulinske rezistencije i policističnih jajnika, naime žene sa sindromom policističnih jajnika često pate i od inzulinske rezistencije. Radi se o neosjetljivosti na djelovanje inzulina pa se razvija hiperinzulinemija. Inzulinska rezistencija se javlja kod 80% pacijentica s prekomjernom težinom dok se kod pacijentica s normalnom težinom javlja mnogo rjeđe.

Postavljanje dijagnoze policističnih jajnika

Dijagnozu postavlja ginekolog na temelju tri osnovna parametra:

  • poremećaj menstruacijskog ciklusa s posljedičnim poremećajem ovulacije
  • povišena razina androgenih (muških) spolnih hormona – vanjski znakovi ili biokemijski nalaz
  • policistični izgled jajnika dokazan ultrazvukom

Poremećaj menstrualnog ciklusa podrazumijeva izostanak menstruacije (amenoreja) ili pojavu rijetkih menstruacija (oligomenoreja – ciklusi dulji od 6 tjedana). To za posljedicu ima izostanak ovulacije ili rijetke i nepravilne ovulacije što može biti veliki problem za žene koje žele zatrudniti. Povišena razina muških spolnih hormona (hiperandrogenizam) se najčešće očituje u pojačanoj dlakavosti, nešto rjeđe pojavom akni a najrjeđe ispadanjem kose. 

Žene s policističnim jajnicima imaju povećan rizik za neplodnost, spontane pobačaje te za razvoj bolesti poput dijabetesa tipa II, hipertenzije i prekomjerne tjelesne težine. Iz tog razloga su vrlo bitni redovni ginekološki pregledi da bi se na vrijeme dijagnosticirao sindrom.

Voda , voće, orašasti plodovi i metar za mjerenje opsega tijela na drvenoj podlozi

Promjena stila života

Poznato je da su višak tjelesne težine i nezdrave životne navike bitan faktor u razvoju sindroma policističnih jajnika. Ako postoji višak tjelesne težine mršavljenje je prvi korak koji bi trebala poduzeti pacijentica s policističnim jajnicima. Nakon smanjenja težine od 10% (pa čak i 5%) tjelesne mase često dolazi do redovitog ovulacijskog ciklusa. Redukcijom masnog tkiva tijelo se vraća u hormonsku ravnotežu. 

Također, potrebno je prakticirati redovitu tjelesnu aktivnost svakog dana. Preporučuje se prestanak pušenja i uzimanja alkohola. Poznato je da žene koje puše imaju višu razinu androgenih hormona.

Promjena prehrane je neophodna za pacijentice koje žele smanjiti tjelesnu težinu a preporučuje se svim pacijenticama s policističnim jajnicima. Potrebno je iz prehrane izbaciti svu procesiranu hranu, reducirati ugljikohidrate – potpuno izbaciti šećer, bijelo brašno, bijelu rižu, bijelu tjesteninu i krumpir; dozvoljene su manje količine proizvoda od integralnih žitarica. 

Općenito je potrebno jesti hranu niskog GI indeksa. U prehrani se preporučuje obilje povrća (pogotovo zelenog lisnatog), riba (pogotovo plava), meso, jaja, fermentirani (organski) mliječni proizvodi i umjerene količine voća.

Prirodno liječenje policističnih jajnika

Prirodno liječenje policističnih jajnika može biti kontraindicirano kada se uzima konvencionalna terapija za sindrom policističnih jajnika koji propisuje ginekolog. Iz tog razloga se preporuča savjetovanje s ginekologom prije uzimanja prirodne terapije.

Konopljika u cvatu s leptirom na cvijetu
Konopljika, lat. Vitex agnus-castus

U prirodnom pristupu tretiranju sindroma policističnih jajnika koristi se posebno formulirana uljna mješavina s eteričnim uljima koja uravnotežuje hormone u prvom dijelu ciklusa. Uljna mješavina se nanosi na donji dio trbuha 2 puta dnevno. Također prepisuje se i konopljika koja smanjuje hormone estrogen, FSH i prolaktin a povećava progesteron te tako pomaže u regulaciji spolnih hormona. Terapija se u ovoj kombinaciji, prateći prvi i drugi dio ciklusa, provodi do tri mjeseca.

Ukoliko pacijentica ima i inzulinsku rezistenciju preporuča se uzimanje sjemenki piskavice i krom pikolinata koji će u kombinaciji pomoći da se uravnoteži šećer u krvi. Također, neophodno je i smanjenje tjelesne težine koju mora pratiti odgovarajuća prehrana.

Ako su kod pacijentice prisutne jače izražene akne mogu se koristiti kozmetički pripravci, prije svega kreme s posebno formuliranim eteričnim i baznim uljima i losioni za čišćenje lica na bazi hidrolata. Također, često se u tom slučaju propisuje i ekstrakt velikog čička koji čisti kožu.

Svježa kadulja i eterično ulje kadulje na drvenoj podlozi
Kadulja, lat. Salvia officinalis

Sindrom policističnih jajnika je složen hormonalni poremećaj koji se javlja većinom kod mladih žena. Klinička slika može biti različita od pacijentice do pacijentice pa često ostane nedijagnosticiran. Prirodna terapija koristi sinergiju eteričnih ulja i ekstrakta konopljike kako bi se povratila ženska hormonalna ravnoteža i smanjili simptomi samog sindroma. Ukoliko je prisutna povećana tjelesna težina i inzulinska rezistencija, potrebno je smanjiti tjelesnu težinu i uzimati dodatnu terapiju koja će uravnotežiti glukozu u krvi.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Uvećan prikaz HPV virusa u tijelu.
Urogenitalni sustav

HPV infekcija - CIN 1, 2 i 3

Pročitajte članak
Medicinski djelatnik s raširenim rukama ispred kojih se nalazi stilizirani prikaz mokraćnog sustava.
Urogenitalni sustav

Upala mjehura i Escherichia coli

Pročitajte članak
Ženska osoba u košulji se drži rukama za intimno područje.
Urogenitalni sustav

Bakterijska i gljivična upala rodnice

Pročitajte članak