Krvožilni sustav

Povišen kolesterol i trigliceridi

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Masnoće u krvi se nalaze u obliku kolesterola i triglicerida. Kolesterol je vrlo bitna masnoća za različite tjelesne funkcije pa ga naše tijelo sintetizira u jetri. Također ga dobivamo iz hrane, najviše iz namirnica životinjskog podrijetla. Kolesterol je gradivni sastojak staničnih membrana, bitan je za sintezu mnogih hormona (spolni hormoni, kortizol…), iz njega nastaju žučne kiseline koje razgrađuju masti itd. 

Trigliceridi su masnoće, spojevi glicerola i masnih kiselina. Unosimo ih hranom ali se nalaze pohranjene i u masnim stanicama tijela. Ako jedemo previše ugljikohidrata višak se pretvara u trigliceride i pohranjuje u masnom tkivu kao tjelesna mast.

HDL i LDL kolesterol

Kolesterol se u krvi prenosi putem lipoproteina. HDL je lipoprotein visoke gustoće koji prenosi suvišan kolesterol u jetru. On uklanja suvišan kolesterol iz krvi pa se kolesterol vezan za njega naziva i „dobar“ kolesterol. LDL je lipoprotein niske gustoće koji prenosi kolesterol iz jetre u različita tkiva i organe. U okolnostima kada ga ima previše on može odlagati kolesterol na stjenke krvnih žila pa se kolesterol koji on prenosi naziva „lošim“ kolesterolom. 

Povišen ukupni kolesterol i LDL kolesterol se naziva hiperlipidemija a ako osoba uz to ima snižen HDL kolesterol i povišene trigliceride onda govorimo o dislipidemiji

Artičoka, latinski naziv Scynara scolymus
Artičoka, lat. Cynara scolymus

Rizik za aterosklerozu

Povišena razina LDL kolesterola je najopasnija jer uz visoki krvni tlak i pušenje nosi najveći rizik za razvoj ateroskleroze. Kod ateroskleroze se mijenja unutarnji sloj arterija na kojem dolazi do upale i nakupljanja plaka. Arterije gube svoj elasticitet, dolazi do njihovog sužavanja ali se znatno povećava i mogućnost pucanja arterije i nastanka krvnog ugruška. Najopasnije bolesti uzrokovane aterosklerozom su moždani udar, koronarna bolest srca i zatajivanje funkcije pojedinih organa.

Vrijednosti HDL kolesterola bi trebale biti što više, za muškarce >1,0 mmol/L a za žene >1,2 mmol/L. Vrijednost LDL kolesterola ne bi trebala prelaziti 3,0 mmol/L a ukupni kolesterol bi trebao biti do 5,0 mmol/L. Za trigliceride se preporučuje vrijednost do 1,7 mmol/L. Za bolesnike s kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom preporučene vrijednosti masnoća u krvi su nešto strože. 

Povišene masnoće u krvi nose povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih i drugih bolesti ali se na njih može direktno utjecati promjenom načina života. Zdravija prehrana, svakodnevna fizička aktivnost, prestanak pušenja i redukcija tjelesne težine su prvi korak u liječenju povišenih masnoća u krvi.


Žena i muškarac u sportskoj odjeći trče u prirodi


Prehrana za povišen kolesterol

Nezdrava prehrana je osnovni razlog nastanka povišenih masnoća u krvi. Da bi se razine kolesterola i triglicerida dovele u parametre koji ne štete zdravlju potrebno je promijeniti prehranu. Generalno se iz prehrane izbacuju rafinirana ulja i margarin, zasićene masnoće životinjskog podrijetla i rafinirani ugljikohidrati a ubacuje se što više povrća uz svakodnevnu umjerenu konzumaciju integralnih žitarica i hladno prešanih biljnih ulja (maslinovo).

Ako osoba ima višak tjelesne težine preporučuje se smršaviti na optimalnu težinu. Preporučuje se prestanak pušenja ukoliko osoba puši i svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od minimalno 30 minuta dnevno (pr. žustrije šetnje).

Više o prehrani za povišen kolesterol pročitajte ovdje.

Prirodno liječenje povišenog kolesterola

Prirodno liječenje povišenog kolesterola i triglicerida je individualno, ovisi o nalazima pacijenta, njegovom zdravstvenom stanju i načinu života. Ukoliko osoba uzima lijekove za smanjenje masnoća u krvi preporučuje se konzultacija s liječnikom specijalistom. 

Znanstveno je dokazano da određene biljke i biljni ekstrakti imaju sposobnost vratiti povišen kolesterol i trigliceride u normalu. U tu svrhu prvo provodimo drenažu (detoksikaciju) jetre s listom artičoke. Drenaža se tokom terapije provodi jednom ili dva puta ovisno o nalazima masnoća u krvi. U sklopu terapije koristimo i sjemenke piskavice koje su izuzetno dobre za snižavanje kolesterola a dobro djeluju i na snižavanje šećera u krvi te na mršavljenje. 

Sjemenke piskavice u bijeloj zdjelici i namočene sjemenke piskavice u čaši
Piskavica sjemenke, lat. Trigonella foenum-graecum semen

U drugom dijelu terapije nakon što se napravi kontrola kolesterola i triglicerida često se prepisuje crvena gljivica riže u kombinaciji s biljkom guggul koja smanjuje sintezu kolesterola u organizmu.

U svrhu snižavanja triglicerida i kao prevencija kardiovaskularnih bolesti pacijent može dodatno uzimati omege 3 (pogotovo EPA masnu kiselinu). Bitno je da su omege 3 iz provjerenog izvora jer ribe iz kojih se one dobivaju mogu biti zagađene teškim metalima i da se uzimaju u dovoljnoj količini da bi pokazale svoj učinak.

Kao dodatna suportivna terapija se preporuča svakodnevna konzumacija hladno prešanog maslinovog ulja (domaćeg) i sirovog češnjaka (nasjeckanog) koji pomažu u snižavanju masnoća u krvi. Također se kao suportivna terapija može prepisati niacin (vitamin B3) koji snižava LDL a povećava HDL kolesterol ali on ima nuspojavu da izaziva jako crvenilo na početku uzimanja pa ga pacijenti često izbjegavaju.

Povišene kolesterol i trigliceridi se najčešće javljaju zbog načina života i loše prehrane a s vremenom mogu uzrokovati velike zdravstvene probleme. Zdrava prehrana uz redovitu fizičku aktivnost i prirodna terapija prilagođena svakom pojedinom pacijentu mogu vratiti masnoće u krvi u normalu i spasiti pacijenta od doživotnog uzimanja lijekova. 

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Tlakomjer i crveno srce na nalazu EKG-a.
Krvožilni sustav

Prirodni lijekovi za visoki tlak

Pročitajte članak
Osoba s gumenom rukavicom pregledava proširene vene na ženskim nogama.
Krvožilni sustav

Proširene vene na nogama

Pročitajte članak