Hormonski sustav

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Post by
Marko Mihetec

Predmenstrualni sindrom (PMS) obuhvaća razne fizičke i emocionalne tegobe koje se kod žena najčešće javljaju 7 do 14 dana prije menstruacije. Iako većina žena osjeća određene tegobe u razdoblju koje prethodi menstruaciji, intenzitet i trajanje mogu varirati od vrlo blagih i kratkotrajnih tegoba pa sve do intenzivnih tegoba koje traju dulje vrijeme. Takve, intenzivne tegobe, često ometaju svakodnevan život. Kod većine žena simptomi PMS-a nestaju nekoliko sati nakon početka menstruacije.

Simptomi PMS-a

Najčešći simptomi predmenstrualnog sindroma su sljedeći:

 • promjene raspoloženja (razdražljivost, ljutnja, depresivnost)
 • grčevi u donjem dijelu trbuha
 • bolne i napete grudi
 • promjene apetita i žudnja za hranom
 • nadutost i zadržavanje vode
 • pojava akni

Kod nekih žena još se mogu javiti glavobolja, nesanica, težak umor, konstipacija itd.

Uzrok PMS-a

Uzrok PMS-a još uvijek nije u potpunosti poznat. Pretpostavlja se da su simptomi PMS-a povezani s promjenama razina hormona estrogena i progesterona čija se koncentracija mijenja kroz ciklus. Također, postoje pretpostavke da manjak kalcija, magnezija i neurotransmitera serotonina pridonosi javljanju nekih simptoma PMS-a. 

Znanstvena istraživanja su pokazala da višak prostaglandina E2 i F2, a manjak prostaglandina E1 utječe na pojavu mnogih simptoma PMS-a, pogotovo grčeva. Stres i loša prehrana najviše pridonose poremećenom metabolizmu prostaglandina. Radi toga se ženama koje pate od PMS-a preporučuje da vode zdrav život. 

Predmenstrualni disforični poremećaj

Predmenstrualni disforični poremećaj (eng. PMDD) je teški oblik PMS-a u kojem su simptomi, pogotovo emocionalni, mnogo jače izraženi. Simptomi PMDD-a se često ponavljaju svaki mjesec i  traju kroz gotovo cijelu drugu fazu ciklusa što uvelike otežava normalno funkcioniranje žene u svakodnevnom životu.

Simptomi predmenstrualnog disforičnog poremećaja uključuju:

 • depresivno stanje, osjećaj beznađa
 • izražena anksioznost i napetost
 • iznenadne promjene raspoloženja
 • jak umor
 • gubitak motivacije za svakodnevne aktivnosti
 • izraženo slabljenje koncentracije
 • nesanica ili povećana potreba za snom

Osim emocionalnih mogu se javiti i fizički simptomi kao što su glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, osjećaj nadutosti, porast tjelesne težine.

Istraživanja pokazuju da se PMDD najčešće javlja kod žena u čijoj obitelji postoje dijagnosticirani depresivni poremećaji ili se sumnja na njih. PMDD se pojavljuje u oko 3 do 8% žena u općoj populaciji ali često ostane neprepoznat, a time i neliječen.

Zdrav životni stil

Kao što je gore navedeno nezdrave životne navike mogu uvelike pogoršati simptome PMS-a. Zbog toga se ženama koje pate od PMS-a preporučuje zdrav životni stil u kojem će paziti na razinu stresa u svakodnevnom životu, fizičku aktivnost i najvažnije zdravu prehranu.

Stres djeluje na povećanje prostaglandina E2 i F2 koji mogu pojačati simptome PMS-a a pogotovo grčeve. Iz tog razloga bi prvi korak svake žene koja pati od PMS-a trebalo biti smanjenje stresa u svakodnevnom životu. U današnjem svijetu to nije lako ali je neophodno.

Potrebno je svaki dan naći vrijeme za odmor i opuštanje a nekoliko puta tjedno imati vrijeme samo za sebe. Da bi se povećala otpornost na svakodnevan stres neophodno je dovoljno kvalitetnog sna. To znači 7 do 9 sati sna svaku noć. U slučaju intenzivnog stresa od pomoći mogu biti vježbe dubokog disanja i progresivnog opuštanja mišića.

Poznato je da redovita fizička aktivnost može smanjiti neke simptome PMS-a ali će također pozitivno djelovati na smanjenje stresa i pomoći vam da se bolje osjećate u svom tijelu. Preporučuje se svakodnevna fizička aktivnost kao što je žustro hodanje ili vožnja bicikla u trajanju od najmanje 30 minuta. Treninzi s opterećenjem su također poželjni.

Prehrana za PMS

Zdrava prehrana je vrlo važan faktor kod žena koje pate od PMS-a.Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, šećerom i transmasnim kiselinama podržava hormonalni disbalans i neravnotežu metabolizma prostaglandina što u konačnici može uzrokovati simptome PMS-a. Također, konvencionalni mliječni proizvodi, crveno meso i žumanjak jaja mogu pojačati simptome PMS-a pa treba razmisliti i o njihovom izbacivanju iz prehrane (barem na neko vrijeme).

Više o prehrani za PMS pročitajte ovdje.


Prirodna terapija

Konvencionalna medicina u tretiranju težih simptoma PMS-a koristi nesteroidne antiupalne lijekove, kontracepcijske tablete i antidepresive koji imaju ozbiljne nuspojave. Sve više žena se zbog toga okreće prirodnim rješenjima koja su izrazito učinkovita a nemaju nuspojava.  

Konopljika, lat. Vitex agnus-castus

U prirodnoj terapiji PMS-a kombiniramo fitoterapiju sa ciljanim dodacima prehrani za koje je ustanovljeno da često nedostaju ženama sa simptomima PMS-a. Glavna biljka koju koristimo za regulaciju hormona kod PMS-a je konopljika. Ona potiče lučenje progesterona, a snižava prolaktin, folikostimulirajući hormon(FSH) i estrogen. Djelujući direktno na hormone koji su u disbalansu ona učinkovito ublažava simptome PMS-a. Potrebno je istaknuti da su dnevne doze koje su propisane na pakiranjima tinktura i ekstrakata konopljike u pravilu preniske da bi bile djelotvorne. 

Ulje noćurka sadrži prekusor prostaglandina E1 koji je često deficitaran kod žena koje pate od PMS-a. Prostaglandin E1 smanjuje proupalne prostaglandine E2 i F2 koji mogu stajati iza mnogih simptoma PMS-a. Stoga se preporuča uzimanje kvalitetnog hladno prešanog ulja noćurka nekoliko dana prije pojave simptoma PMS-a.

Kod žena koje pate od PMS-a često se zna ustanoviti manjak magnezija i vitamina B6 pa se preporuča njihova suplementacija. Magnezij se može uzimati oralno i transdermalno (preko kože). Oralni suplementi magnezija bi trebali biti u oblicima koje naše tijelo može adekvatno apsorbirati. Vitamin B6 se može uzimati samostalno ili u B kompleksu kada ga naše tijelo nešto bolje apsorbira.

Noćurak, lat. Oenothera biennis

Omega 3 masne kiseline smanjuju sintezu eikosanoida koji potiču upalu i time djeluju protuupalno u tijelu. Poznato je da njihov deficit može pojačati simptome PMS-a. Stoga se većini žena koje pate od PMS-a preporučuje suplementacija kvalitetnih omega 3 (EPA i DHA) u terapeutskim dozama. Također se preporučuje konzumacija plave ribe koja je bogata omegama 3.

Ukoliko su emocionalni simptomi poput promjena raspoloženja i anksioznosti jako izraženi ili je osoba pod konstantnim stresom mogu se prepisati ekstrakti valerijane ili pasiflore. Oni umiruju središnji živčani sustav, a koriste se i kod problema nesanice. Ukoliko osoba pati od predmenstrualnog disforičnog poremećaja možemo prepisati gospinu travu koja izrazito dobro djeluje na depresivna stanja ili griffoniu koja sadrži spoj koji djeluje kao prekursor serotonina.

Simptomi PMS-a su kod određenog broja žena prilično intenzivni i dugotrajni što uvelike remeti kvalitetu života. Prirodna terapija nudi rješenje jer učinkovito djeluje na srž problema, hormonalni disbalans. Također se pazi i na nadoknadu često deficitarnih vitamina i minerala. Ukoliko je potrebno tretiranje emocionalnih simptoma koristimo individualiziran pristup jer svaka od navedenih biljaka ima svoje specifično polje djelovanja.

Tags:
#
PMS
#
Prehrana
#
Zdravlje
#
Omega 3
#
Stres
#
Tjelesna aktivnost
zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Krvožilni sustav
Povišene masnoće u krvi
Pročitajte članak
Urogenitalni sustav
Benigna hiperplazija prostate
Pročitajte članak
Prehrana
Prehrana za PMS
Pročitajte članak