Koštani sustav

Prirodni lijekovi za giht

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Giht je bolest koju karakterizira povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi i upala zglobova koju uzrokuje nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Napad gihta se se razvija naglo i obično pogađa jedan zglob na tijelu.

Najčešće obolijevaju muškarci između 40-te i 50-te godine života. Kod žena se giht javlja mnogo rjeđe, nešto češće u menopauzi. Najveći rizik za razvoj gihta nose prekomjerno uzimanje alkohola, prehrana bogata mesnim prerađevinama (purini), pretilost, kronične bolesti i genetika.


Uzrok

Najčešći uzrok gihta je povećan unos hrane koja je bogata purinima i smanjeno izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela (važnu ulogu imaju bubrezi). Purini su tvari iz hrane koji se u organizmu razgrađuju do mokraćne kiseline. Mokraćna kiselina bi se trebala prirodno razgraditi i izlučiti iz tijela urinom. Kada organizam ne može dovoljno brzo eliminirati mokraćnu kiselinu iz tijela njezina koncentracija u krvi se povećava. To stanje se naziva hiperuricemija. Tada može doći do stvaranja kristala mokraćne kiseline koji se talože u zglobovima uzrokujući jaku upalu.

Prekomjerno uzimanje alkohola smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela i uvelike doprinosi razvoju gihta. Također, određene bolesti, pogotovo bubrega, mogu dovesti do problema s eliminacijom mokraćne kiseline.

Balzam zelene boje, macerat ružmarina u prozirnoj bočici i svježi ružmarin

Simptomi gihta

Najčešći simptomi gihta se manifestiraju upravo na zglobu u kojem je došlo do upale: 

  • jaka bol
  • oticanje
  • crvenilo

U napadu gihta obično bude pogođen samo jedan zglob. Često je to zglob palca na nozi ali može biti zahvaćen svaki zglob na tijelu, ponekad i više njih istovremeno. Akutni napad se može desiti samo jednom ili se mogu javljati epizode napada s vremena na vrijeme. Ukoliko se upala ne liječi može dovesti do oštećenja hrskavice i razaranja samog zgloba te u konačnici i do deformacije zgloba.

Kristali mokraćne kiseline mogu se nakupiti i u bubrezima kada uzrokuju bubrežne kamence. Što je viša razina mokraćne kiseline to je veća vjerojatnost nastanka bubrežnih kamenaca. U 40% slučajeva napad bubrežnih kamenaca može prethoditi upali zglobova.

Giht dijagnosticira liječnik specijalist na temelju fizikalnog pregleda te testiranja krvi i urina na povišene razine mokraćne kiseline. Za postavljanje dijagnoze uzima se i uzorak sinovijalne tekućine iz zgloba zahvaćenog upalom.

Dijeta za giht

Budući da mokraćna kiselina većim dijelom nastaje iz hrane koja je bogata purinima neophodno je takvu hranu izbaciti iz prehrane. U sklopu dijete za giht uglavnom se izbacuju jela od mesa i ribe, namirnice s kvascem i alkohol (smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela). Ukoliko pacijent ima višak tjelesne težine potrebno je i prilagoditi prehranu da bi se reducirala težina i tako smanjio pritisak na zglobove.

Kod kroničnih pacijenata u fazama kada nema akutnih napada mogu se konzumirati manje količine mesa i ribe do tri puta tjedno. Tada treba koristi bijelo meso piletine i puretine, teletinu i bijelu ribu.

Više o dijeti za giht pročitajte ovdje.

Čaj od koprive u staklenoj šalici i svježa kopriva na komadu lanene tkanine
Kopriva, lat. Urtica dioica

Prirodno liječenje gihta

Kod prirodnog liječenja gihta prvo trebamo pomoći tijelu da eliminira višak mokraćne kiseline. Znanstvena istraživanja su pokazala da to možemo učinkovito uraditi s listom koprive no valja paziti na ispravno doziranje. Prva 3-4 tjedna se uzimaju jake koncentracije infuza a poslije se doza postupno smanjuje. List koprive se na taj način koristi sve dok razina mokraćne kiseline ne padne na normalnu razinu. List koprive istodobno radi drenažu (detox) bubrega koji najčešće ne funkcioniraju dobro kod zadržavanja mokraćne kiseline u tijelu.

Nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima izaziva jaku aktivaciju imunološkog sustava koji pokušava ukloniti kristale kao strane čestice. To za posljedicu ima upalu i oštećenje tkiva zgloba. Da bi se spriječio navedeni proces koristimo list crnog ribizla koji smiruje prejaku aktivaciju imunološkog sustava a ima i protuupalno djelovanje .

Za trenutno smanjenje boli koristimo prirodne lijekove u obliku balzama ili uljnih mješavina s eteričnim uljima. Oni imaju analgetsko djelovanje a primjenjuju se lokalno, na mjestu upale, do nestanka boli.

List i plod crnog ribiza, latinski naziv Ribes nigrum
Crni ribiz, lat. Ribes nigrum

Iako se dugo vremena smatralo da je giht bolest od koje najčešće boluju muškarci koji konzumiraju previše alkohola i mesnih prerađevina, sve je više dokaza da genetski faktor igra veliku ulogu. No, bez obzira na uzrok neophodno je da pacijent prati dijetu za giht i izbjegava alkohol. List koprive će pomoći tijelu da izbaci višak mokraćne kiseline a list crnog ribizla će smanjiti upalu. Jaka bol u zglobovima će se uspješno ublažiti balzamom na bazi eteričnih ulja. Ukoliko se pacijent drži propisanih preporuka prirodni lijekovi za giht nemaju štetnih nuspojava i uvelike mogu pomoći pacijentima u svim stadijima bolesti.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Muškarac koji sjedi se s rukama drži za koljeno.
Koštani sustav

Reumatoidni artritis

Pročitajte članak
Muškarac i žena srednje životne dobi trče u prirodi.
Koštani sustav

Osteoporoza i osteopenija

Pročitajte članak