Krvožilni sustav

Proširene vene na nogama

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Proširene ili varikozne vene su najčešće oboljenje nogu koje zahvaća petinu čovječanstva. Žene su zahvaćene četiri puta češće nego muškarci. Proširene vene su najčešće nasljedne, ali njihov razvoj ovisi i o načinu života. Nastanku proširenih vena pridonosi predugo stajanje ili sjedenje, prekomjerna tjelesna težina, trudnoća, sunčanje i oralna kontracepcija.


Uzrok

Uzrok nastanka proširenih vena je slabost venskih zalistaka koja je uglavnom genetski uvjetovana. Venski zalisci kontroliraju kolanje krvi u venama, od periferije prema srcu. Ako zalisci ne funkcioniraju dobro onda će dio krvi zaostajati u donjim venama a stjenke vena će se proširiti i stanjiti.

Simptomi proširenih vena

Proširene vene u početku mogu biti asimptomatske, pacijent ne mora osjećati nikakve tegobe ali se mogu osjećati simptomi poput umornih i teških nogu. Vene koje se nalaze ispod kože često izgledaju plavo ili tamnoljubičasto, a mogu izgledati paučinasto ili biti izbočene su u odnosu na kožu.  Takve vene se najčešće nalaze na stražnjoj strani listova i s unutarnje strane nogu.

S vremenom, ako se ne liječe na vrijeme, proširene vene postaju kronične. Tada se mogu javiti simptomi kao što su:

 • oticanje na donjem dijelu nogu 
 • svrbež 
 • grčevi - najčešće noću  
 • bol nakon dugotrajnog stajanja

Plava izbočenja na mjestima gdje su vene proširene se tada polako počnu pretvarati u kvrge. U težim slučajevima se mogu javiti i rane koje ponekad krvare, najčešće na unutrašnjoj strani potkoljenice. 

Kronično proširene vene s vremenom mogu dovesti i do komplikacija koje su opasne po zdravlje. Može doći do razvoja tromboflebitisa – stvaranje ugrušaka u površinskim venama koji vode do upale i do tromboze dubokih vena.

Hemoroidi su proširene vene u završnom dijelu debelog crijeva. U analnom kanalu se nalazi cijeli splet vena koje se lako mogu proširiti i stvoriti kuglaste tvorbe. To se najčešće događa uslijed dugotrajnog sjedenja, trudnoće i pritiska tijekom defekacije. Hemoroidi najčešće samo izazivaju neugodu i svrbež ali mogu izazvati i jake bolove i krvarenje, osobito tijekom pražnjenja crijeva.

Uljna mješavina u prozirnoj bočici pored koje se nalaze grančice čempresa
Čempres, lat. Cupressus sempervirens

Dijagnostika

Proširene vene su vidljive tvorbe koje i laici bez medicinskog obrazovanja mogu lako prepoznati. Ukoliko postoje izraženije promjene na venama i/ili teži simptomi potrebno je obratiti se liječniku specijalistu koji će obaviti pregled i provesti potrebne pretrage. Prva pretraga koja se radi kod proširenih vena je colordopler vena nogu. To je bezopasna ultrazvučna pretraga koja će pokazati u kakvom su stanju vene nogu a može i dijagnosticirati postoji li refluks (povrat krvi) ili opstrukcija (začepljenje) u nekoj veni.

Prevencija

Pacijenti koji imaju proširene vene mogu jednostavnim svakodnevnim postupcima ublažiti svoje tegobe i usporiti progresiju bolesti. Preporučuju se sljedeći savjeti:

 • izbjegavati dugotrajno stajanje i sjedenje
 • odmarati noge na povišenom položaju
 • smanjiti prekomjernu težinu ukoliko postoji
 • baviti lakšim sportskim aktivnostima (žustro hodanje, vožnja bicikla, lagano trčanje…)
 • izbjegavati sjedenje prekriženih nogu
 • prestati pušiti
 • izbjegavati saunu i izlaganje nogu jakom suncu

Ukoliko proces proširenja vena traje dulje vrijeme ili postoje izraženiji simptomi preporučuje se nošenje posebnih kompresijskih čarapa koje olakšavaju cirkulaciju. Također, u tom slučaju se preporučuje blaga masaža nogu, odozdo prema gore. Takva masaža pomaže cirkulaciji. Masaža je kontraindicirana ako postoje rane ili jako osjetljiva koža na područjima proširenih vena.

Grana s plodovima kestena na drvenoj podlozi
Kesten, lat. Castanea sativa

Prirodno liječenje proširenih vena

Proširene vene koje su jako izražene mogu se izliječiti samo kirurškim putem. Prirodno liječenje proširenih vena može zaustaviti daljnju progresiju bolesti i olakšati tegobe pacijentima. Kao sistemsku terapiju (oralno uzimanje) koristimo ekstrakte divljeg kestena ili žutog kokotca. To su vrlo dobre venetonične biljke koje potiču cirkulaciju krvi i limfe i tako olakšavaju tegobe koje su posljedica slabog rada vena. Ekstrakt žutog kokotca se često kombinira s ekstraktom vinove loze koja pojačava tonus vena i kapilara i jača njihove stjenke.

U slučaju tegoba povezanih s kroničnom venskom inuficijencijom poput bolova, teških nogu, crvenila i grčeva koristimo Pycnogenol, ekstrakt kore francuskog bora. Pycnogenol dokazano smanjuje otekline na nogama i poboljšava cirkulaciju.

Za lokalno tretiranje proširenih vena koristimo uljne mješavine sa snažnim venetoničnim eteričnim uljima. Ukoliko su proširene vene jako izražene koristimo i limfotonična eterična ulja i ulja koja pojačavaju stjenke krvnih žila. Uljne mješavine se spravljaju individualno ovisno o težini bolesti i simptomima koje ima pacijent.

Žena na otvorenom nanosi ulje na noge

Proširene vene počinju kao estetski problem ali ako se na njih na vrijeme ne obrati pažnja nakon nekog vremena mogu postati i zdravstveni problem. Prirodnim liječenjem proširenih vena možemo zaustaviti progresiju bolesti i otkloniti tegobe pacijenata. Ukoliko se to ne učini na vrijeme dolazi do težih oblika proširenih vena kada jedino kirurška operacija može trajno otkloniti problem. Prirodna terapija se prilagođava simptomima i potrebama pacijenata a traje dulje vremensko razdoblje uz redovitu korekciju doza.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Tlakomjer i crveno srce na nalazu EKG-a.
Krvožilni sustav

Prirodni lijekovi za visoki tlak

Pročitajte članak
Uvećan prikaz ateroskleroze na krvnoj žili.
Krvožilni sustav

Povišen kolesterol i trigliceridi

Pročitajte članak