Koštani sustav

Reumatoidni artritis

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Reumatoidni artritis je kronična, autoimuna upalna bolest vezivnog tkiva. Najčešće se manifestira na zglobovima ali se ponekad može manifestirati i na mišićima, koži i nekim unutarnjim organima. 

Bolest se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina a učestalost raste sa starenjem. Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci. Povećan rizik od obolijevanja imaju osobe koje u obitelji imaju povijest reumatoidnog artritisa.

Razvoj bolesti

Reumatoidni artritis prvo zahvaća male zglobove šake i stopala a potom veće zglobove koljena, ramena, laktova, ručnih zglobova i gležnjeva. 

Autoimuni upalni proces započinje u sinovijalnoj vrećici koja omotava zglob. Ona sadrži sinovijalnu tekućinu koja podmazuje zglob, štiti ga i opskrbljuje hranjivim tvarima. Stalni upalni proces u sinovijalnoj vrećici postupno razara kolagen hrskavice, smanjuje prostor u zglobu a na kraju dolazi i do razaranja same kosti. Takav proces vodi do deformacija karakterističnih za reumatoidni artritis ali i do nepopravljivih promjena u zglobovima.

Simptomi reumatoidnog artritisa

Početak reumatoidnog artritisa se zna manifestirati općim simptomima kao što su: umor, malaksalost, gubitak na tjelesnoj težini i ponekad blago povišena tjelesna temperatura. Ovi simptomi mogu trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci prije pojave specifičnih simptoma reumatoidnog artritisa na zglobovima koji uključuju:

  • jutarnja ukočenost zglobova
  • bol u zglobovima
  • oticanje zglobova
  • gubitak pokretljivosti
  • deformitet zglobova

Upravo je jutarnja ukočenost malih zglobova karakteristična za reumatoidni artritis. Ukočenost bi trebala trajati minimalno pola sata kroz nekoliko tjedana da bi se mogla uzeti kao simptom same bolesti.

Ulje u prozirnoj bočici, prirodna krema i žuti cvijet u pozadini

Uzrok

Uzrok reumatoidnog artritisa nije do kraja razjašnjen. Okidač je abnormalni autoimuni odgovor koji se dugo povezivao s genetskom predispozicijom i virusnom ili bakterijskom infekcijom. Teorije o virusnoj i bakterijskoj infekciji do danas nisu potvrđene.

Novija znanstvena istraživanja su povezala razvoj reumatoidnog artritisa sa sindromom propusnog crijeva. Kod osoba koje imaju pretjerano propusna crijeva molekule nepotpuno probavljene hrane i bakterije mogu proći skroz stjenku crijeva i doći u krvotok. Tamo izazivaju jaku aktivaciju imunološkog sustava i stvaranje antitijela. Kod nekih osoba dolazi do tzv. biomolekularne mimikrije – antitijela unakrsno reagiraju s vezivnim tkivom zgloba i dolazi do autoimunog procesa.

Postavljanje dijagnoze 

Dijagnozu postavlja isključivo liječnik specijalist nakon obavljenih opsežnih pretraga. Dijagnoza se ne postavlja jednostavno jer nakon pojave prvih tegoba rezultati laboratorijskih pretraga još mjesecima mogu biti normalni.

Tjelesna aktivnost

Pacijentima koji boluju od reumatoidnog artritisa se preporučuje svakodnevna tjelesna aktivnost koja je primjerena njihovoj dobi i trenutnom zdravstvenom stanju. Ukoliko je pacijent u razdoblju remisije, bez bolova i upale, preporučuju se i prilagođene vježbe fleksibilnosti, snage i aerobne vježbe. Ukoliko se javi bol u zahvaćenim zglobovima s vježbanjem treba odmah prestati. Ukoliko pacijent ima višak tjelesne težine ona postaje dodatno opterećenje za zglobove (pogotovo za koljena) pa se preporučuje reduciranje tjelesne težine.

Reumatoidni artritis i prehrana

Prehrana je bitna za pacijente koji boluju od reumatoidnog artritisa jer određena hrana potiče upale u tijelu dok druga hrana ima protuupalno djelovanje. Iz prehrane bi trebalo izbaciti ili barem reducirati industrijski procesiranu i rafiniranu hranu, gotovu hranu, rafinirana biljna ulja, margarin, rafinirane ugljikohidrate, šećer i alkohol.

Preporučuje se konzumacija hrane koja djeluje protuupalno: povrće, voće (osobito bobičasto), riba (pogotovo plava), meso peradi, integralne žitarice, hladno prešana ulja (osobito maslinovo i kokosovo).

Ukoliko postoji sumnja da osoba pati od sindroma propusnog crijeva preporučljivo je pratiti nešto rigorozniju dijetu za regeneraciju propusnog crijeva.

Uljna mješavina u nekoliko bočica s kapaljkom i grane bijelo bora

Prirodno liječenje reumatoidnog artritisa

Cilj liječenja reumatoidnog artritisa je remisija bolesti odnosno odsutnost upale zglobova i uredna vrijednost CRP-a. Konvencionalna medicina za tretiranje reumatoidnog artritisa uglavnom koristi nesteroidne antiupalne lijekove, antireumatike i kortikosteroide. Svi ovi lijekovi često imaju ozbiljne nuspojave a neki od njih se ne smiju koristiti dulje vrijeme. Iz tog razloga se velik broj pacijenata s blažom kliničkom slikom bolesti radije odlučuje za prirodne pripravke koji uvelike mogu olakšati simptome i zaustaviti progresiju bolesti. Pacijenti koji uzimaju lijekove za reumatoidni artritis se prije korištenja prirodnih pripravaka trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom.

Za prirodno liječenje reumatoidnog artritisa koristimo fitoterapiju koja djeluje sistemski i medicinsku aromaterapiju koja se primjenjuje lokalno a najčešće ima analgetsko djelovanje. List crnog ribiza se primjenjuje za kontrolu abnormalne imunološke reakcije i potrebno ga je uzimati dulje vrijeme. Kada je prisutna jaka upala dodatno se uz list crnog ribiza mogu prepisati ekstrakt suručice ili harpagofit koji imaju jak protuupalni učinak. List koprive se koristi za pojačano otplavljivanje štetnih tvari iz zglobova a također djeluje drenažno (detoksicirajuće) na bubrege što je vrlo bitno kod reumatoidnog artritisa. 

Od medicinske aromaterapije koristimo analgetske balzame ili uljne mješavine s eteričnim uljima. Oni se apliciraju 2 do 3 puta dnevno na oboljele zglobove u kojima smanjuju bol i upalu. Zbog izrazito snažne koncentracije eteričnih ulja koriste se samo u akutnim fazama bolesti kada pacijenti trpe bolove.

Ekstrakt koprive na svježoj koprivi na drvenom pladnju
Kopriva, lat. Urtica dioica

Ako smatramo potrebnim prepisujemo "kortizol-like" uljnu mješavinu koja se nanosi na područje bubrega. Eterična ulja u ovoj mješavini sa svojim aktivnim sastojcima blago stimuliraju lučenje hormona kortizola u nadbubrežnoj žlijezdi. Kortizol smanjuje upale a time i simptome RA kao što su bol i ukočenost zglobova. Ovu uljnu mješavinu je potrebno koristi kroz dulji vremenski period da bi pokazala svoje pravo djelovanje.

Kao dio dugotrajnog tretmana reumatoidnog artritisa pacijentu se mogu prepisati ekstrakti kurkumin i tamjan koji dokazano djeluju na smanjivanje upala u zglobovima i sve druge simptome ove bolesti.

Reumatoidni artritis je autoimuna upalna bolest za koju je potreban tretman koji traje više mjeseci. Pacijent bi trebao prilagoditi prehranu, svakodnevno se kretati i po mogućnosti vježbati primjerno svojem zdravstvenom stanju. U Centru Fitosalus koristimo one biljne ekstrakte i eterična ulja koja najviše odgovaraju trenutnom zdravstvenom stanju pacijenta. Takva, individualizirana terapija nam omogućuje da prilagođavamo terapiju kada je to pacijentu potrebno i tako produljujemo razdoblje remisije.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Ženska osoba se drži za stopalo na kojem naotečen nožni palac.
Koštani sustav

Prirodni lijekovi za giht

Pročitajte članak
Muškarac i žena srednje životne dobi trče u prirodi.
Koštani sustav

Osteoporoza i osteopenija

Pročitajte članak