Koža

Seboroični dermatitis (seboreja)

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Seboroični dermatitis ili seboreja je kronična upala kože koja se javlja na tzv. seboroičnim područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće. Točan uzrok bolesti nije u potpunosti poznat ali prevladava mišljenje da u razvoju bolesti glavnu ulogu ima povećano lučenje loja, gljivica Malassezia (stari naziv Pityrosporum ovale) i  genetski faktor. Također, neki čimbenici poput emocionalnog stresa, hladnoće i loše prehrane mogu utjecati na pogoršanje simptoma.


Simptomi seboroičnog dermatitisa

Simptomi nastaju postupno a promjenama su najčešće zahvaćena seboroična područja kože kao što su vlasište, koža lica (osobito oko nosa i usta), područje iza uha, obrve te središnji dijelovi prsnog koša i leđa između lopatica. Simptomi kod odraslih osoba obuhvaćaju:

  • na vlasištu – žarišta ružičasto-crvene boje prekrivena ljuskicama koja se mogu spajati, prekriti čitavo vlasište i prijeći na kožu čela, vrata i iza ušiju
  • na licu – crvena žarišta na kojima se pojavljuju suhe ili masne blijedo-žučkaste ljuske te svrbež različitog intenziteta od osobe do osobe
  • na rubovima kapaka (blefaritis) – crvenilo prekriveno ljuskicama i žućkastim krastama  na rubovima

Na ovim područjima se može javiti i sekundarna infekcija bakterijama. Tada nastaje vlaženje kože, a kasnije se pojavljuju i kraste. Kada se javlja na vlasištu seboroični dermatitis ne uzrokuje opadanje kose.

Bolest ima kroničan tijek s izmjenom različito dugih razdoblja poboljšanja i pogoršanja. Liječenje je zna biti dugotrajno jer dolazi do čestih recidiva. 

Eterična i bazna ulja u bočicama različitih veličina

Tjemenica kod beba

Seboroični dermatitis kod beba se javlja u prva tri mjeseca a češći je kod djece koja se hrane umjetnim mlijekom. Promjene započinju na vlasištu pojavom masnih ljusaka (tjemenica) koje se lako skidaju. Nakon skidanja se može vidjeti crvenilo i vlaženje kože. Promjene se zatim mogu širiti na lice, iza ušiju, na područje oko nosa i usta te na pelensku regiju. Nakon nekog vremena promjene se spontano povlače.

Prirodno liječenje seboričnog dermatitisa

Iako se smatra da prehrana nema veliki utjecaj na razvoj seboroičnog dermatitisa praksa je pokazala da reduciranje rafiniranog šećera u prehrani može pomoći u kontroliranju simptoma. Također, mnogobrojni pacijenti izvještavaju da im se stanje rapidno pogoršava nakon što su dulje vrijeme pod stresom. Zbog toga se preporučuje smanjiti stres u svakodnevnom životu, ukoliko je to moguće.

Kod prirodnog liječenja seboroičnog dermatitisa neophodno je djelovati "izvana" - na kožu ali i "iznutra" - sistemski. U pristupu "izvana" koristimo posebno formulirane kreme za lice na bazi kvalitetnih eteričnih i baznih ulja te hidrolata ali i uljne mješavine za vlasište s eteričnim uljima. Navedeni preparati imaju visoku koncentraciju aktivnih tvari koje djeluju protuupalno, smanjuju lučenje loja i djeluju na prisutnost gljivica. Također, često prepisujemo i korištenje slame zobi u obliku obloga koja djeluje protuupalno i smiruje kožu. 

Čaj od čička u tri šalice, čajnik i svježi čičak sa strane
Čičak, lat. Arctium lappa

U pristupu "iznutra" koristimo korijen čička koji ima drenažni učinak na kožu a vrlo dobro djeluje i na jetru što je također bitno kod kožnih problema ove vrste. Također se preporučuje oralno uzimanje hladno prešanih ulja noćurka ili boražine kako bi normalizirao disbalans lipida kože.

Smatra se da perut ima isti uzrok kao i seboroični dermatitis samo se javlja u blažem obliku i isključivo na vlasištu. Za tretman peruti je dovoljno korištenje uljnih mješavina za vlasište s biranim eteričnim uljima i promjena prehrane u kojoj se izbacuje šećer.

Na seboroični dermatitis kod beba djelujemo vrlo blagim uljnim mješavinama na bazi kokosovog ulja kojima se nježno čisti koža. Mogu se također pripremiti i posebno formulirane lanolinske kreme za pelensku regiju. Bitno je da se koža održava suhom jer vlažna područja kod beba pogoduju razvoju seboroičnog dermatitisa.

Ulje boražine u bočici i svježa boražina
Boražina, lat. Borago officinalis

Seboroični dermatitis je kronična bolest kože koja ima tendenciju ponovnog vraćanja odnosno recidiviranja. Iz tog razloga potrebna je sustavna i kompleksna terapija koja će djelovati na različite uzroke bolesti. Prirodna terapija djeluje na kožu „izvana i iznutra“ što omogućava da se kroz dulji vremenski period simptomi bolesti stave pod kontrolu. Tada se prekida terapija ali se preporučuje svakodnevno nanošenje prirodne kreme za lice koja će koži davati vlažnost i štititi ju od pretjeranog isušivanja.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Gornji dio lica ženske osobe koja ima akne.
Koža

Akne, prištići i miteseri

Pročitajte članak
Dječak s atopijskim dermatitisom po licu.
Koža

Atopijski dermatitis

Pročitajte članak