Prehrana

SIBO dijeta

Autor članka
Marko Mihetec

Bakterijsko prerastanje tankog crijeva (eng. SIBO) je zdravstveni poremećaj koje se sve češće dijagnosticira. U biti se radi o probavnom poremećaju kod kojeg prevelika količina bakterija iz debelog crijeva kolonizira tanko crijevo. Bakterije tada fermentiraju velike količine ugljikohidrata u tankom crijevu što dovodi do pretjeranog stvaranja plinova.


Najbolje rezultate u tretiranju SIBO-a je pokazala FODMAP dijeta u kombinaciji sa Specifičnom ugljikohidratnom dijetom. Budući da kod SIBO-a bakterije u tankom crijevu mogu fermentirati određene vrste ugljikohidrata, sve vrste hrane koje sadrže takve ugljikohidrate se izbacuju iz prehrane na neko vrijeme. Znači bakterije prvenstveno treba lišiti hrane koju one koriste za svoj rast. 

FODMAP dijeta izbacuje fermentabilne oligo-, di- i mono- saharide te poliole koje nalazimo u određenom voću i povrću, pšenici, većini mliječnih proizvoda i mahunarki te u većini sladila. Specifična ugljikohidratna dijeta izbacuje sve vrste ugljikohidrata i u tome je dosta striktna no mi ćemo se zaustaviti na izbacivanju žitarica i škrobnog povrća.

Kod nas možete dobiti detaljno razrađen plan SIBO dijete te smjernice i on-line podršku za vrijeme provođenja dijete.

Više o SIBO-u i prirodnoj terapiji za SIBO pročitajte ovdje.

zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Zoom on Hover
Prehrana
Antikandida dijeta
Pročitajte članak
Zoom on Hover
Prehrana
Prehrana za PMS
Pročitajte članak
Zoom on Hover
Prehrana
Dijeta za regeneraciju propusnih crijeva
Pročitajte članak