Prehrana

SIBO dijeta

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Bakterijsko prerastanje tankog crijeva (eng. SIBO) je zdravstveni poremećaj koje se sve češće dijagnosticira. U biti se radi o probavnom poremećaju kod kojeg prevelika količina bakterija iz debelog crijeva kolonizira tanko crijevo. Bakterije tada fermentiraju velike količine ugljikohidrata u tankom crijevu što dovodi do pretjeranog stvaranja plinova.

Prvi korak u liječenju SIBO-a je redukcija ugljikohidrata sa SIBO dijetom. Ona je kombinacija FODMAP dijete i Specifične ugljikohidratne dijete koje u sinergiji daju najbolje rezultate. Budući da kod SIBO-a bakterije u tankom crijevu mogu fermentirati određene vrste ugljikohidrata, sve vrste hrane koje sadrže takve ugljikohidrate se izbacuju iz prehrane na neko vrijeme. Znači bakterije prvenstveno treba lišiti hrane koju one koriste za svoj prekomjeran rast. 

Pečena riba s povrćem u vatrostalnoj posudi na drvenom stolu

FODMAP dijeta izbacuje fermentabilne oligo-, di- i mono- saharide te poliole koje nalazimo u određenom voću i povrću, pšenici, većini mliječnih proizvoda i mahunarki te u većini sladila. Specifična ugljikohidratna dijeta izbacuje sve vrste ugljikohidrata i u tome je dosta striktna no mi ćemo se zaustaviti na izbacivanju žitarica i škrobnog povrća.

Kod nas možete dobiti detaljno razrađen plan SIBO dijete te smjernice i on-line podršku za vrijeme provođenja dijete.

Više o SIBO-u i prirodnom liječenju SIBO-a pročitajte ovdje.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Zobena kaša s borovnicama i bademima.
Prehrana

PMS dijeta

Pročitajte članak
Povrće raznih boja na tanjuru oko kojeg se nalazi avokado, sjemenke i zeleno povrće.
Prehrana

Eliminacijska dijeta

Pročitajte članak
Povrće i voće raznih boja u zdjelicama na drvenoj podlozi.
Prehrana

Dijeta za giht

Pročitajte članak