Prehrana

SIBO dijeta

Post by
Marko Mihetec

Bakterijsko prerastanje tankog crijeva (eng. SIBO) je zdravstveni poremećaj koje se sve češće dijagnosticira. U biti se radi o probavnom poremećaju kod kojeg prevelika količina bakterija iz debelog crijeva kolonizira tanko crijevo. Bakterije tada fermentiraju velike količine ugljikohidrata u tankom crijevu što dovodi do pretjeranog stvaranja plinova.


Najbolje rezultate u tretiranju SIBO-a je pokazala FODMAP dijeta u kombinaciji sa Specifičnom ugljikohidratnom dijetom. Budući da kod SIBO-a bakterije u tankom crijevu mogu fermentirati određene vrste ugljikohidrata, sve vrste hrane koje sadrže takve ugljikohidrate se izbacuju iz prehrane na neko vrijeme. Znači bakterije prvenstveno treba lišiti hrane koju one koriste za svoj rast. 

FODMAP dijeta izbacuje fermentabilne oligo-, di- i mono- saharide te poliole koje nalazimo u određenom voću i povrću, pšenici, većini mliječnih proizvoda i mahunarki te u većini sladila. Specifična ugljikohidratna dijeta izbacuje sve vrste ugljikohidrata i u tome je dosta striktna no mi ćemo se zaustaviti na izbacivanju žitarica i škrobnog povrća.

Kod nas možete dobiti detaljno razrađen plan SIBO dijete te smjernice i on-line podršku za vrijeme provođenja dijete.

Više o SIBO-u i prirodnoj terapiji za SIBO pročitajte ovdje.

Tags:
#
SIBO
#
Dijeta
#
Prehrana
#
Zdrava prehrana
zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Hormonski sustav
Predmenstrualni sindrom (PMS)
Pročitajte članak
Krvožilni sustav
Povišene masnoće u krvi
Pročitajte članak
Urogenitalni sustav
Benigna hiperplazija prostate
Pročitajte članak