Probavni sustav

Sindrom iritabilnog crijeva

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Sindrom iritabilnog crijeva (eng. IBS) ili iritabilni kolon je vrlo čest probavni poremećaj. Najčešće se javlja kod odraslih osoba, a žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Posebno je zabrinjavajuće što 40% bolesnika ostaje neprepoznato.

Iako su simptomi iritabilnog crijeva vrlo neugodni, sam sindrom (za razliku od upalnih bolesti crijeva), ne uzrokuje promjene u tkivu crijeva niti povećava rizik od raka debelog crijeva. 

Simptomi iritabilnog crijeva

Simptomi sindroma iritabilnog crijeva se tiču probavnog sustava a najčešće se javljaju:

  • bol u trbuhu
  • poremećaj pražnjenja crijeva – proljev, zatvor ili njihova kombinacija
  • nadutost i plinovi
  • osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva
  • sluz u stolici

Proljevima često prethodi grčevita bol u trbuhu, osjećaj hitnosti i lažni nagon na stolicu te osjećaj nekompletnog pražnjenja crijeva. Zatvor je karakteriziran „teškim“ stolicama uz česte nagone na stolicu.

Uzrok sindroma iritabilnog crijeva

Unatoč brojnim istraživanjima uzrok sindroma iritabilnog crijeva i dalje je nepoznanica. Zna se da postoji veza samog sindroma sa stresom ali nije usuglašeno da li je stres neposredan uzrok iritabilnog crijeva ili samo djeluje kao okidač i pogoršava već postojeće stanje. Neka znanstvena istraživanja pokazuju povezanost sa crijevnom disbiozom tj. poremećenom crijevnom florom. Također, smatra se da loša prehrana i eventualne intolerancije na hranu mogu doprinijeti razvoju iritabilnog crijeva.

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze neophodan je posjet liječniku specijalistu koji prvo isključuje druge bolesti koje mogu imati slične simptome: celijakiju, bakterijsku infekciju, upalne bolesti crijeva, maligne bolesti crijeva itd. Nažalost ne postoje specifični laboratorijski testovi kojima bi se potvrdila dijagnoza.

Žena u uredu se drži za bolan trbuh.

Prehrana kod sindroma iritabilnog crijeva

Prehrana je vrlo bitna kod sindroma iritabilnog crijeva jer se smatra da je pojava simptoma često povezana i s hranom koja se unosi u organizam. Nezdrava hrana, mahunarke, šećer itd. većini pacijenata stvara probleme i njih bi trebalo izbaciti iz prehrane (barem na neko vrijeme). Na većinu druge hrane pacijenti reagiraju dosta individualno pa se preporučuje da se prehrana prilagodi simptomima koji su kod pacijenta najviše izraženi.

Potrebno je jesti uvijek u isto vrijeme, polako i u opuštenoj atmosferi. Obroci ne bi smjeli biti obilni, bolje je imati više manjih obroka. Preporučuje se voditi dnevnik prehrane u koji treba zapisivati svaki obrok u danu. Praćenje putem dnevnika prehrane omogućuje pacijentu da otkrije koja mu hrana stvara poteškoće te onda tu namirnicu može izbaciti iz prehrane na dulje vrijeme.

Više o prehrani kod sindroma iritabilnog crijeva pročitajte ovdje.

Smanjenje stresa

Budući da je stres direktno povezan sa sindromom iritabilnog crijeva potrebno je uvesti mjere za reduciranje stresa u svakodnevnom životu. Posebno je bitno u kakvom je psihičkom stanju osoba prije i za vrijeme obroka. Stres neposredno prije i za vrijeme obroka će vrlo vjerojatno potaknuti simptome iritabilnog crijeva. Stoga, ako je osoba na poslu, preporučuje se napraviti pauzu od 5 min. prije obroka, smiriti misli i tek onda krenuti jesti. Također, potrebno je usporiti iz užurbane svakodnevice i pronaći vrijeme za sebe. U tome mogu pomoći svakodnevne šetnje, bavljenje sportom, boravak u prirodi, duboko disanje, yoga…

 

Eterično ulje paprene metvice, latinski Mentha x piperita
Paprena metvica, lat. Mentha x piperita

Prirodno liječenje iritabilnog crijeva

Znanstvena istraživanja su pokazala da eterično ulje paprene metvice ima vrlo povoljno djelovanje na simptome iritabilnog crijeva. Dokazano je da opušta glatke mišiće crijeva koje ne možemo voljno opustiti i da ima sposobnost smanjivanja osjećaja boli u crijevima. U terapiji se smiju koristiti jedino eterična ulja od provjerenih proizvođača, razrijeđena u točno određenim dozama u gastrorezistentnim kapsulama.

Kod osoba koje pate od simptoma iritabilnog crijeva, a pogotovo ako je u pitanju zatvor, potrebno je ubaciti više topivih vlakana u prehranu. Najbolje su se pokazale psyllium ljuskice  koje se dobivaju iz sjemenki indijskog trputca. One apsorbiraju mnogo vode i povećaju svoj volumen do 10 puta. Prolazeći kroz crijeva čine stolicu mnogo mekšom i tako olakšavaju zatvor. Također, za razliku od drugih vlakana, smiruju i simptom proljeva pa se preporučuju za sve pacijente koji boluju od sindroma iritabilnog crijeva. 

Umjesto psyllium ljuskica mogu se koristiti i mljevene lanene sjemenke macerirane u vodi neko vrijeme. One uglavnom povoljno djeluju na problem zatvora ali neki pacijenti mogu na njih negativno reagirati pa se preporučuje oprez u korištenju.

Namočene psyllium ljuskice na žlici iznad suhih psyllum ljuskica u zdjeli
Psyllium ljuskice, lat. Plantago ovata semen)

Crijevna disbioza (poremećena crijevna mikroflora) je dokazana kod velikog broja pacijenata koji boluju od sindroma iritabilnog crijeva. Da li je disbioza uzrok ili posljedica iritablinog crijeva za sada nije poznato. Da bi se crijevna flora vratila u normalu potrebno je promijeniti prehranu (prestati hraniti „loše“ bakterije, a početi hraniti one „dobre“) i početi s uzimanjem kvalitetnih probiotika. Probiotik se odabire na temelju simptoma koji prevladavaju kod pacijenta. Također, vrlo je bitna vrsta sojeva bakterija koja se u njima nalazi i sama količina bakterija po jednoj dozi. 

Prebiotici su vlakna kojima se hrane „dobre“ bakterije u našim crijevima. Pacijenti koji boluju od sindroma iritabilnog crijeva ne bi trebali uzimati prebiotike na bazi inulina i fruktooligosaharida jer mogu stvoriti problem s nadutošću i pogoršati simptome. Preporučuju se prebiotici na bazi galaktomanana za koje je dokazano da pozitivno utječu na simptome iritabilnog crijeva. Prebiotike treba pažljivo i postupno uvoditi u terapiju da bi se izbjegla prejaka reakcija probavnog sustava.

Prirodno liječenje sindroma iritabilnog crijeva je kompleksno jer je potrebno djelovati na različite simptome ali i na poremećaje probave koji imaju dublji uzrok. Sinergija eteričnih ulja, topivih vlakana i kvalitetnih probiotika kombinirana s prehranom koja je prilagođena sindromu iritabilnog crijeva, sasvim sigurno će velikom broju pacijenata omogućiti život bez bolova i probavnih tegoba koje prate ovu neugodnu bolest.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Muškarac se drži za želudac, a iza njega se nalazi nezdrava hrana.
Probavni sustav

Gastritis i Helicobacter pylori

Pročitajte članak
Uvećani prikaz gljivice kandide.
Probavni sustav

Candida u crijevima

Pročitajte članak
Ženska osoba ima postavljene ruke u obliku srca na trbuhu.
Probavni sustav

SIBO - bakterijsko prerastanje tankog crijeva

Pročitajte članak