Probavni sustav

Sindrom propusnog crijeva

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

„Sve bolesti počinju u crijevima“ rekao je Hipokrat prije 2500 godina i sudeći po novim znanstvenim istraživanjima nije bio daleko od istine. Naime, sve je više znanstvenih dokaza koji upućuju na činjenicu da pretjerana propusnost crijeva može narušiti zdravlje različitih tjelesnih sustava. U tom kontekstu najčešće se spominje narušavanje imunološkog sustava i razvoj autoimunih bolesti. Također, postoje i brojni dokazi o povezanosti pretjerano propusnih crijeva s različitim neurološkim bolestima.

U crijevima postoji prirodna barijera, svojevrsna prva linija obrane, koja ne propušta štetne mikroogranizme, njihove nusprodukte i molekule neprobavljene hrane u krvotok. Ona se sastoji od jednog sloja stanica crijevnog epitela, mukoznog sloja i crijevne mikroflore koja ih okružuje. Zdrava crijevna mikroflora onemogućuje kolonizaciju patogenih bakterija i opskrbljuje stanice crijevnog epitela s hranjivim tvarima koje one koriste za svoju obnovu.

Crijevna disbioza

Pod utjecajem okolnosti kao što su primjerice nezdrava prehrana i pretjerano korištenje antibiotika može doći do neravnoteže crijevne mikroflore koja se naziva disbioza. Tada crijevna mikroflora slabi i ne može više držati pod kontrolom štetne mikroorganizme. Oni se pretjerano razvijaju, zauzimaju mjesto „dobrih“ bakterija i lišavaju stanice crijevnog epitela hranjivih tvari. S vremenom slabi cijela crijevna barijera, dolazi do razvoja tihe upale i razmicanja uskih veza među stanicama epitela što dovodi do pretjerane propusnosti crijeva (eng. Leaky gut sindrome). 

Stijenka crijeva sa crijevnim resicama i crijevnom mikroflorom

Veza s autoimunim bolestima

Kada crijevna barijera ne funkcionira ispravno različiti mikroorganizmi, toksini i molekule neprobavljene hrane mogu proći kroz tkivo ispod crijevnog epitela i ući u krvotok. Tada dolazi do aktivacije imunološkog sustava koja može dovesti do autoimunih bolesti, alergija, kroničnog umora…

Autoimune bolesti se vrlo često povezuju sa sindromom propusnog crijeva. Različiti antigeni koji uđu u krvotok napada imunološki sustav pri čemu se stvara mnoštvo antitijela. Problem nastaje kada dođe do tzv. molekularne mimikrije, antitijela unakrsno reagiraju s određenim tkivima (štitnjača, zglobovi, koža) i greškom ih napadaju pa dolazi do razvoja autoimune bolesti.

Translokacija

Kada bakterije u malim količinama prelaze kroz stjenku crijeva u krv govorimo o bakterijskoj translokaciji. One tada primjerice mogu dospjeti u mjehur i izazivati ponavljajuće cistitise (upale mjehura) iako u urinu ne nalazimo veliku količinu bakterija koja se obično smatra znakom upale. Toksini od kandide, ako je prisutan njen prekomjeran rast, također prolaze kroz stjenku crijeva i ulaze u krvotok. To konstantno opterećuju jetru a kada ona postane preopterećena detoksikacija se počne prebacivati na kožu. Tako može doći do razvoja raznih dermatitisa.

Veza s raznim bolestima

Sindrom propusnog crijeva se povezuje s razvojem mnogih bolesti, a posebno se ističu:

 • autoimune bolesti (Hashimotov tireoiditis, reumatoidni artritis, dijabetes tip I, lupus, multipla skleroza)
 • alergije i intolerancije na hranu
 • astma
 • kroničan umor
 • upalne bolesti crijeva (Chronova bolest i ulcerozni kolitis), celijakija
 • atopijski dermatitis
 • rekurentni cistitis
 • neurološka stanja (depresija,migrena, autizam…)
 • ADHD, ADD, disleksija i dispraksija kod djece

Uzrok sindroma propusnog crijeva

Faktori koji su povezani s razvojem sindroma propusnog crijeva su mnogobrojni ali se posebno ističu nezdrava prehrana i prekomjerna upotreba lijekova. Osobe koje dugo vremena svoju prehranu baziraju na procesiranim ugljikohidratima (većina pekarskih proizvoda) i jedu mnogo šećera hrane „loše“ bakterije u crijevima i direktno pridonose disbiozi crijeva. Učestala upotreba antibiotika i nesteroidnih protuupalnih lijekova (pr. ibuprofen) može u kratkom roku uništiti „dobre“ bakterije u crijevima i izazvati poremećaj crijevne flore od koje se osoba više nikad u potpunosti ne oporavi. 

Žena ima položene ruke na trbuh u obliku srca

Prekomjerni rast kandide također može uzrokovati sindrom propusnog crijeva. Kada je prisutna u velikim količinama ona doslovno može probušiti crijevnu barijeru. Gluten, odnosno njegova komponenta glijadin, povećava stvaranje zonulina. To je protein koji povećava propusnost stjenke crijeva i često je jedan od faktora razvoja sindroma propusnog crijeva. Faktori koji još mogu pridonijeti razvoju sindroma propusnog crijeva su dugotrajan stres, pretjerano izlaganje toksinima i konzumacija alkohola. 

Sindrom propusnog crijeva kod djece

Postoje znanstveni dokazi da kod djece disbioza crijeva i sindrom propusnog crijeva vuku svoje podrijetlo iz najranijeg djetinjstva.  Naime, crijeva beba nakon rođenja nemaju svoju vlastitu crijevnu floru, ona se na početku života prenosi s majke na dijete vaginalnim porodom i kasnije dojenjem. Ukoliko je dijete rođeno carskim rezom ili ga majka nije mogla dojiti može se razviti disbioza crijeva i s vremenom uzrokovati pretjerano propusna crijeva. Također, ako je majka imala poremećaj crijevne flore (za koji nije ni morala znati) ne može, bez obzira na dojenje i vaginalni porod, prenijeti zdravu crijevnu floru na svoje dijete. Čest pokazatelj prisutnosti propusnog crijeva kod djeteta je atopijski marš kada dijete nakon atopijskog dermatitisa kasnije dobije alergiju ili druge atopijske bolesti.

Simptomi sindroma propusnog crijeva

Simptomi propusnog crijeva znaju se razlikovati od osobe do osobe ali neki od sljedećih simptoma se javljaju vrlo često:

 • intolerancije na hranu
 • probavni problemi (bolovi u trbuhu, proljev, zatvor)
 • glavobolje
 • kroničan umor
 • osip na koži
 • slab imunitet
 • žudnja za slatkom hranom i ugljikohidratima (kandida)

Da bi se crijeva oporavila od prekomjerne propusnosti potrebno je promijeniti prehranu (dijeta za regeneraciju crijeva) i uzimati određene dodatke prehrani koji će zacijeliti stjenku crijeva i vratiti u ravnotežu crijevnu mikrofloru. Sindrom propusnog crijeva se ne može brzo izliječiti, potrebno je barem 2-3 mjeseca predanog slijeđenja propisane dijete i uzimanje dodatka prehrani.

Dijeta za regeneraciju propusnog crijeva

Dijeta za regeneraciju propusnog crijeva prvenstveno zabranjuje hranu koja stvara upalu, iritaciju i potiče disbiozu crijeva. To se primarno odnosi na svu visoko procesiranu hranu, gluten, šećer i mliječne proizvode. Potrebno je izbaciti iz prehrane i najmanje količine te hrane da bi se crijeva što prije oporavila. U prehrani se najviše preporučuje povrće, plava riba, juhe od kostiju i fermentirana hrana koja djeluje regenerirajuće na stjenku crijeva i ispravlja crijevnu disbiozu.

Više o dijeti za regeneraciju propusnog crijeva pročitajte ovdje.

Eterično ulje timijana i svježi timijan na drvenoj podlozi
Timijan, lat. Thymus vulgaris

Prirodno liječenje sindroma propusnog crijeva

Prirodna liječenje propusnog crijeva se temelji na prirodnim pripravcima i dodacima prehrani koji imaju sposobnost zacijeliti stjenku crijeva i vratiti u ravnotežu crijevnu mikrofloru. Budući da pacijenti imaju različite tegobe terapija je uvijek indvidualizirana i prilagođena potrebama svakog pacijenta.

Glutamin je aminokiselina koju naše tijelo koristi u velikim količinama pri regeneraciji stjenke crijeva. Ukoliko osoba pati od sindroma propusnog crijeva potrebne su velike količine glutamina kroz dulji vremenski period da bi se stjenka crijeva mogla oporaviti. Stoga se preporučuje se uzimanje L-glutamina u prahu kroz dulje vremensko razdoblje. Na početku je potrebno koristiti veće količine a kasnije se dnevna doza postupno smanjuje.

Budući da je disbioza jedan od glavnih uzroka sindroma propusnog crijeva potrebno je crijevnu floru vratiti u ravnotežu. Za to se preporučuje uzimanje kvalitetnih probiotika s više različitih sojeva bakterija Lactobacilus i Bifidus. Također je bitno da koncentracija probiotičkih bakterija bude vrlo visoka te da oblik probiotika bude rezistentan na djelovanje želučane kiseline. 

Kada je sindrom propusnog crijeva nastao primarno prekomjernim rastom „loših“ mikroorganizama (npr. kandide), potrebno je smanjiti njihov broj da bi ih „dobre“ probiotičke bakterije mogle nadvladati. U tu svrhu koristimo birana eterična ulja (primarno monoterpenske alkohole i fenole) u gastrorezistentnim oleokapsulama. Korištene u pravilnoj dozi one suzbijaju „loše“ mikroorganizme i omogućuju bržu kolonizaciju probiotičkih bakterija.

Ako pacijent nije u mogućnosti svakodnevno konzumirati domaće juhe od kostiju preporučuje se korištenje hidroliziranog kolagena u prahu. Takav oblik kolagena je lako probavljiv i bogat izvor aminokiselina koje su bitne za obnovu stjenke crijeva. Izvor iz kojeg se dobiva hidrolizirani kolagen bi svakako trebao biti organski. 

Omega 3 masne kiseline u kapsulama posložene u obliku ribe

Ukoliko simptomi ukazuju da je kod pacijenta prisutna jača upala može se preporučiti uzimanje omega 3 masnih kiselina (EPA i DHA). Uzimanje većih količina omega 3 će značajno reducirati upale u organizmu i omogućiti brži oporavak propusnog crijeva. Riblje ulje iz kojeg se dobivaju EPA i DHA bi trebalo biti barem dvostruko mikrofiltrirano. Također je bolje da, zbog zagađenosti veće ribe (npr. tune) teškim metalima, izvor iz kojeg se dobivaju omege 3 bude sitna plava riba.

Ukoliko pacijent pati od dispepsije (teško probavljanje hrane, osjećaj da hrana stoji, manjak apetita) može se prepisati uzimanje probavnih enzima i eventualno Betaina HCl (kod manjka želučane kiseline). To će omogućiti dobro probavljanje hrane i rasterećenje crijeva koja će se tako moći lakše regenerirati.

Sindrom propusnih crijeva je poremećaj koji može uzrokovati mnogo različitih bolesti u tijelu koje nikada ne bi povezali s probavnim sustavom. Takvim bolestima se najčešće ne može naći uzrok, njihovo liječenje ostaje na simptomatskoj razini pa često s vremenom postanu kronične. Kada se pristupi tretiranju korijena problema, kao što su pretjerano propusna crijeva, simptomi drugih kroničnih bolesti i poremećaja često nestanu i tijelo se vraća u ravnotežu. Prirodnim pristupom, u kojem pacijent slijedi dijetu za regeneraciju crijeva te uzima osobno prilagođene dodatke prehrani i prirodne pripravke, pretjerano propusna crijeva se mogu u potpunosti regenerirati.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Uvećani prikaz gljivice kandide.
Probavni sustav

Candida u crijevima

Pročitajte članak
Muškarac se drži za želudac, a iza njega se nalazi nezdrava hrana.
Probavni sustav

Gastritis i Helicobacter pylori

Pročitajte članak
Ženska osoba ima postavljene ruke u obliku srca na trbuhu.
Probavni sustav

SIBO - bakterijsko prerastanje tankog crijeva

Pročitajte članak