Urogenitalni sustav

Upala mjehura i Escherichia coli

Autor članka
Marko Mihetec
Marko Mihetec

Ako imate problema s upalom mjehura javite nam se, nudimo prirodnu terapiju za Escherichiu coli i druge bakterije!

Upala mokraćnog mjehura ili cistitis nastaje kada se donji dio urinarnog trakta inficira bakterijama. Velika većina (80 – 90 %) cistitisa je uzrokovana bakterijom Escherichiom coli (tzv. E coli) ali je moguće da infekciju izazovu i druge bakterije.

Iako se upala mokraćnog mjehura javlja kod osoba oba spola i u svim dobnim skupinama, žene obolijevaju 10 puta češće nego muškarci. Razloga za to je anatomska građa ženskog urogenitalnog trakta. Naime, žene imaju kraću uretru (mokraćnu cijev) pa bakterije vrlo jednostavno mogu doći do mokraćnog mjehura. Također, analno i vaginalno područje su veoma blizu pa lako može doći do prijenosa fekalne flore na vaginalno područje.

Simptomi upale mjehura

Simptomi upale mjehura počinju relativno naglo a najčešće uključuju:

  • bolno i učestalo mokrenje
  • pečenje pri mokrenju
  • neodgodiva potreba za mokrenjem
  • često mokrenje noću
  • bol iznad pubične kosti i u donjem dijelu leđa

Mokraća je često tamna, zamućena, neugodnog mirisa a mogu se pojaviti i male količine krvi u mokraći. Od ostalih simptoma može se javiti blago povišena temperatura i umor. Kod starijih ljudi ponekad jedini simptomi mogu biti mentalne promjene i smetenost.

Faktori rizika

Statistički gledano upala mokraćnog mjehura se najčešće javlja kod spolno aktivnih žena od 20 do 50 godina i kod starijih ljudi. Poznato je da kod žena nekompliciranom cistitisu često prethodi spolni odnos. Razlog za to je gore spomenuta specifična građa ženskog urogenitalnog trakta. Također, upale mjehura znaju biti dosta česte i kod trudnica.

Kod starijih osoba dolazi do povećanog rizika od razvoja upale mokraćnih puteva zbog nepotpunog pražnjenja mjehura. Upale mokraćnog mjehura kod muškaraca mogu potaknuti stanja poput benigne hiperplazije prostate i suženje uretre ili bolesti poput prostatitisa.

Čaj od koprive u staklenoj šalici pored koje stoji svježa kopriva

Testiranje

Prvi korak kod simptoma upale mjehura ili sumnje na upalu je laboratorijska analiza prvog jutarnjeg urina. Povišen nalaz leukocita i bakterija u urinu će upućivati na urinarnu infekciju. Treba napomenuti da je mali broj bakterija u urinu normalna pojava zbog prisutnosti bakterija u uretri. U slučaju pozitivnog nalaza analize urina preporučuje se napraviti urinokulturu kako bi se odredila vrsta bakterije koja je prisutna u urinu.

Kronična upala mjehura

O kroničnoj ili ponavljajućoj upali mjehura govorimo kada se jave 2 urinarne infekcije tokom 6 mjeseci ili 3 i više urinarnih infekcija tokom godine dana. Istraživanja pokazuju da je 25% žena koje su imale upalu mjehura sklono ponavljajućim upalama. 

Do ponavljajućih upala mjehura dolazi iz nekoliko razloga. Česta uporaba antibiotika dovodi do razvoja rezistentnih bakterija koje su otporne na antibiotike. Europsko udruženje urologa izdalo je službene smjernice u kojima kod ponavljajućih urinarnih infekcija sugeriraju i druge načine liječenja koji ne uključuju antibiotike.

Drugi razlog ponavljajućih upala mjehura može biti tzv. biofilm koji stvaraju bakterije da bi se zaštitile od djelovanja antibiotika i imunološkog sustava. U tom slučaju antibiotik je posve nedjelotvoran jer ne može dospijeti do bakterija u mokraćnom mjehuru. Biofilmovi se formiraju na stjenci mokraćnog mjehura i kontinuirano oslobađaju bakterije koje ponovno izazivaju upalu. U tom slučaju laboratorijska analiza urina može pokazati manju koncentraciju bakterija u urinu a simptomi upale mogu biti dosta izraženi.

Preventivne mjere

Preventivne mjere se preporučuju svima koji su oboljeli do upale mokraćnog mjehura jer mogu učinkovito spriječiti vraćanje upale. Za žene je posebno bitno održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema nazad jer to smanjuje mogućnost prijenosa bakterije E. coli iz rektalnog područja na uretru. Preporučuje se i mokrenje odmah nakon spolnog odnosa jer to pomaže u uklanjanju bakterija koje su mogle biti unesene spolnim odnosom. Dovoljno hidriranje tokom dana i često mokrenje je također veoma važno jer smanjuje rizik od upala mjehura kod osoba koje su im sklone.

Grane biljke medvjetke s lišćem i plodovima na drvenoj podlozi
Medvjetka, lat. Arctostaphylos uva-ursi

Prirodno liječenje upale mjehura

Prirodno liječenje upale mjehura često započinjemo s medvjetkom. Ona djeluje kao urinarni antiseptik i djelotvorna je protiv E. coli koja najčešće uzrokuje urinarne infekcije. Treba napomenuti da čajne mješavine pod nazivom uvin čaj sadrže medvjetku ali nažalost u premaloj koncentraciji da bi bila djelotvorna kod ozbiljnijih upala mjehura. Također, medvjetka ne djeluje u kiselom urinu pa se uz nju preporučuje uzimati malo sode bikarbone kako bi se alkalizirao urin. Ne smije se uzimati zajedno s brusnicom ili C vitaminom koji zakiseljuju urin.

Da bi se potaknuo imunološki sustav preporučuje se kratko ali intenzivno uzimanje ehinacee. Ehinacea će kroz par dana “podići” imunološki sustav koji će se lakše suprotstaviti infekciji mokraćnog mjehura.

Ako pacijent ima kroničnu upalu mjehura a pogotovo ako se pojavi ubrzo nakon popijene kure antibiotika, postoji velika vjerojatnost da bakterije egzistiraju u mokraćnom mjehuru u obliku biofilma. Tada su antibiotici nedjelotvorni. Potrebno je uzimanje tzv. disruptora biofilma koje će razgraditi biofilm da bi se bakterije mogle uništiti. U tu svrhu koristimo NAC (N-acetilcistein) koji je u praksi pokazao da vrlo brzo razgrađuje biofilm, pogotovo kod bakterije E. coli.

Ehinacea, latinski naziv Ehinacea purpurea
Ehinacea, lat. Ehinacea purpurea

Kada su simptomi upale jače izraženi može se prepisati suportivna terapija s eteričnim uljima u sklopu koje se koriste uljne mješavine koje se apliciraju na donji dio trbuha. Eterična ulja razblažena u uljnoj mješavini se vrlo brzo apsorbiraju kroz kožu i počinju djelovati na infekciju u mjehuru. Poznato je koja eterična ulja djeluju na točno određene bakterije pa se prema tome formuliraju i uljne mješavine.

Postoji još cijeli niz biljnih ekstrakata koji mogu pomoći osobi da joj se kronična upala mjehura ne vrati. Ekstrakt koji najbolje odgovara pacijentu obično se odabire prema težini prijašnje infekcije, dobi i težini samih simptoma. Individualizirani pristup daje najbolje rezultate kod tretiranja kroničnih upala.

Ekstrakt zlatnice djeluje protuupalno i diuretski a često se koristi da bi se spriječio povratak upale mjehura. D-manoza je vrsta šećera koja sprečava prianjanje E. coli za stjenku mokraćnog mjehura pa se bakterije s mokraćom pojačanu izlučuju iz tijela. Često se nalazi u kombinaciji s ekstraktom brusnice koja također vrlo dobro djeluje na E. coli. Kod korištenja brusnice često se postavlja pitanje količine aktivnih tvari u dnevnoj dozi. Poznato je da mnogi proizvođači nemaju u svojim proizvodima količine aktivnih tvari koje dokazano djeluju na urinarne infekcije.

Brusnica s listom i plodovima
Brusnica, lat. Vaccinium vitis-idaea

Nakon provedene glavne terapije često se preporuča provesti drenažu bubrega s infuzom lista koprive kroz 3 tjedna. List koprive također djeluje izrazito diuretski (potiče mokrenje) što pogoduje osobama koje pate od kroničnih upala mjehura.

Kao što vidimo liječenje akutne upale mjehura je mnogo lakše od liječenja kronične upale. Kod kronične upale mjehura često je potrebno djelovati na biofilm bakterija u mokraćnom mjehuru da bi aktivne tvari uopće mogle doprijeti do bakterija. Također se, nakon provedene glavne terapije, preporuča i drugi korak u tretmanu kojim se provodi drenaža bubrega ili se uzimaju prirodni pripravci koji će onemogućiti povratak urinarne infekcije.

zanimljivi članci
Moglo bi vas zanimati
Ženska osoba u košulji se drži rukama za intimno područje.
Urogenitalni sustav

Bakterijska i gljivična upala rodnice

Pročitajte članak
Ženska osoba se drži za trbuh na kojem su crvenom bojom prikazane konture maternice i jajnika.
Urogenitalni sustav

Policistični jajnici

Pročitajte članak
Uvećan prikaz HPV virusa u tijelu.
Urogenitalni sustav

HPV infekcija - CIN 1, 2 i 3

Pročitajte članak