Urogenitalni sustav

Vaginitis (upala rodnice)

Post by
Marko Mihetec

Vaginitis je upala rodnice koja nastaje zbog poremećene vaginalne mikroflore i pretjeranog razvoja patogenih mikroorganizama. Upale rodnice spadaju među najčešće zdravstvene probleme u ginekologiji, smatra se da 10% žena svake godine barem jednom preboli neki oblik vaginitisa.


Simptomi

Najčešće se kod vaginitisa pojavljuju sljedeći simptomi:

  • pojačan vaginalni iscjedak (često neugodnog mirisa)
  • iritacija i svrbež
  • peckanje
  • crvenilo

Također su mogući bolovi prilikom mokrenja (dizurija), bolovi tokom seksualnog odnosa (dispareunija) i oskudno krvarenje.

Ukoliko su prisutni neki od navedenih simptoma potrebno je javiti se ginekologu koji će uz pregled obaviti i potrebno testiranje (najčešće stupanj čistoće) da bi utvrdila jačina upale i prisutnost patogenih mikroorganizama.

Patogeneza

Rodnica žena u normalnim okolnostima ima kiseo pH koji se kreće između 3,8 i 4,2 a održavaju ga bakterije Lactobacillus acidophilus. Takav kiseo okoliš podržava zdravu vaginalnu mikrofloru i nije pogodan za razvoj patogenih mikroorganizama. U rodnici također živi mnoštvo tzv. „dobrih“ bakterija, do 30 različitih vrsta, koje svojim prisustvom također onemogućuju kolonizaciju patogenih mikroorganizama. 

Upala rodnice će se najčešće razviti ako uslijed smanjenja laktobacila pH rodnice postane previsok i/ili ako ne postoji uravnotežena vaginalna mikroflora pa to omogući razvoj štetnih mikroorganizama. Vaginitis najčešće uzrokuju gljivica Candida Albicans, bakterija Gardnerella vaginalis i parazit Trichomonas vaginalis.

Candida vaginitis (kandidijaza)

Gljivični vaginitisi čine trećinu svih upala rodnice, a u 80 - 90% slučajeva uzročnik je Candida Albicans. Kada se gljivični vaginitis proširi i na vanjski dio spolovila govorimo o vulvovaginitisu.

Kod velikog broja žena Candida u rodnici živi u ravnoteži s ostalim mikroorganizmima kao dio stabilnog ekosustava. U okolnostima kao što su uzimanje antibiotika, postojanje  nekontroliranog dijabetesa ili liječenja kortikosteroidima dolazi do disbalansa vaginalne mikroflore i prekomjernog rasta Candide. 

Gljivični vaginitis je također češći kod žena koje imaju povišene vrijednosti estrogena uslijed trudnoće, korištenja oralne kontracepcije ili terapije estrogenima. Smatra se da prehrana koja je bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima također pogoduje prekomjernom razvoju Candide.

Simptomi gljivičnog vulvovaginitisa su:

  • pojačan vaginalni iscjedak
  • crvenilo 
  • svrbež

Iscjedak je bijele boje, nema mirisa i grudičaste je konzistencije. Ponekad, simptomi mogu biti prisutni i bez postojanja iscjetka. 

Gljivični vaginitisi se ne smatraju spolno prenosivim bolestima ali se svakako preporučuje korištenje zaštite (kondom) u seksualnim odnosima za vrijeme liječenja.

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je upala rodnice koju uzrokuju bakterije a primarno nastaje zbog disbalansa vaginalne mikroflore. Sa smanjenjem laktobacila dolazi do porasta anaerobnih bakterija, prvenstveno Gardnerelle vaginalis, te do razvoja upale. 

Gardnerella je u malim količinama normalno prisutna u vaginalnoj mikroflori a prekomjeran razvoj joj onemogućuje kiseo pH rodnice i ravnoteža tzv. „dobrih“ bakterija. Bakterijski vaginitisi su vrlo česti, oni čine polovicu svih upala rodnice.

Najčešći simptom je pojačan vaginalni iscjedak koji je sivkaste boje i ima neugodan miris po pokvarenoj ribi. Iscjedak je osobito izražen nakon menstruacije i spolnog odnosa. Ostali znakovi vaginitisa kao što su svrbež i pečenje u pravilu nisu prisutni.

Bakterijske vaginoze su često povezani s komplikacijama u trudnoći i spontanim pobačajima pa ih je obavezno potrebno liječiti kod žena koje žele zatrudnijeti. 

Timijan, lat. Thymus vulgaris

Bakterijska vaginoza se može proširiti seksualnim putem ali se javlja i kod žena koje nisu seksualno aktivne, dakle nije nužno spolno prenosiva bolest. Iz tog razloga se preporučuje se korištenje zaštite (kondoma) kod seksualnih odnosa i obavezno liječenje partnera.

Trihomonijaza

Trihomonijaza je vaginitis koji uzrokuje anaerobni parazit Trichomonas vaginalis. To je spolno prenosiva bolest koja se može identificirati kod 70% partnera zaraženih žena. Trichomonas može naseliti rodnicu i izazvati vaginitis jedino ako je došlo do smanjenja laktobacila i porasta pH rodnice. 

Osnovni simptom trihomonijaze je obilan vaginalni iscjedak koji je zeleno-žute boje, pjenušav i neugodnog mirisa. Također može biti prisutan osjećaj žarenja ili pečenja. Velik broj žena koje imaju pozitivan nalaz na Trichomonas nema nikakvih simptoma.

Za iskorjenjivanje Trichomonasa se preporučuje konvencionalna terapija a prirodni pripravci mogu služiti kao suportivna terapija. Također se preporučuje apstinencija od seksualnih odnosa za vrijeme liječenja ili seksualni odnosi isključivo sa zaštitom (kondom). Budući da je to spolno prenosiva bolest neophodno je i liječenje partnera.

Prirodna terapija

Za direktno tretiranje gljivica i bakterija koji uzrokuju vaginitis koristimo vagitorije s eteričnim uljima. Ovisno o uzročniku upale biraju se eterična ulja koja su najdjelotvornija za taj patogen. Aktivni spojevi u eteričnim uljima su pokazali visoku djelotvornost u djelovanju na sve gljivice i bakterije koji uzrokuju upalu rodnice. Vagitoriji se apliciraju 1 – 2 puta dnevno kroz 10 dana.

Ukoliko je potrebno tretiranje partnera onda se spravlja uljna mješavina za premazivanje s istim eteričnim uljima koje koristimo u vagitorijima.

Budući da je osnovni uzrok većine vaginitisa poremećena vaginalna mikroflora, tj. manjak laktobacila i previsok pH rodnice preporučuje se korištenje oralnih i vaginalnih probiotika. S oralnim probioticima se kreće odmah a vaginalni probiotici se propisuju nakon 10-tak dana kada prođe glavna terapija s vagitorijima. Probiotici će povećati broj laktobacila u rodnici, što će sniziti pH rodnice i onemogućiti vraćanje patogena koji su uzrokovali upalu.

Ukoliko je candida uzrok vaginitisa preporučuje se praćenje antikandida dijete kroz nekoliko tjedana. Budući da šećer i rafinirani ugljikohidrati izrazito pogoduju razvoju candide oni se u potpunosti izbacuju iz prehrane. Također se izbacuju svi proizvodi s kvascem poput kruha, alkohol, ocat… Više o antikandida dijeti možete pročitati ovdje.

Tags:
#
Vaginitis
#
Upala rodince
#
Iscjedak
#
Prirodna terapija
#
Eterična ulja
zanimljivi članci

Moglo bi vas zanimati

Hormonski sustav
Predmenstrualni sindrom (PMS)
Pročitajte članak
Krvožilni sustav
Povišene masnoće u krvi
Pročitajte članak
Prehrana
Prehrana za PMS
Pročitajte članak