kako vam pomažemo

Fitoterapija

Fitoterapija je medicinska disciplina koja koristi ljekovite biljke, odnosno njihove farmakološki aktivne tvari, za prevenciju i liječenje bolesti. Predstavlja savršen spoj između tradicijskih iskustava i moderne znanosti zasnovane na istraživanjima i znanstvenim dokazima.

Ljekovito bilje u bijelom mužaru, grančice ružmarina u staklenci i stetoskopLjekovito bilje u bijelom mužaru, grančice ružmarina u staklenci i stetoskop

Ljekovite biljke koje su se u raznim kulturama stoljećima koristile za liječenje bolesti su istražene u laboratorijima, otkrivene su njihove aktivne tvari i ispitana je njihova djelotvornost za različite bolesti. Tako smo dobili znanje koje su biljke i u kojoj dozi najučinkovitije kod kojih bolesti.

Iako se određena bolest može tretirati s desetak različitih biljaka mi koristimo samo one koje su u znanstvenim istraživanjima pokazale najveću učinkovitost. Također, znamo koje ljekovite biljke djeluju na uzrok bolesti, a koje na simptome te kako ih pravilno kombinirati u tretiranju pojedinih zdravstvenih problema.

U sklopu fitoterapije najčešće koristimo kvalitetne ekstrakte ljekovitih biljaka koji su proizvedeni modernim tehnologijama. U takvim ekstraktima je sačuvan maksimum aktivnih tvari i sav ljekovit potencijal biljke. Tradicionalni biljni pripravci kao što su čajevi također imaju svoje mjesto u našoj fitoterapiji, a posebno pazimo na to da li se čajevi rade u obliku infuza, dekokta ili macerata. 

Fitoterapijski pripravci koje najčešće koristimo u svom radu su:
● ekstrakti ljekovitih biljaka
● suhi standardizirani ekstrakti
● čajevi
(infuzi, dekokti i macerati)
● tinkture
● sirupi

Suha kadulja, latinski naziv Salvia officinalisSuha kadulja, latinski naziv Salvia officinalis
Suho ljekovito bilje i biljni ekstraktSuho ljekovito bilje i biljni ekstrakt

Fitoterapija se najčešće koristi kao samostalna terapija, ali se može kombinirati i s konvencionalnim lijekovima kada je to potrebno. Kod prepisivanja svakog fitoterapijskog pripravka posebnu pažnju pridajemo doziranju, mogućim interakcijama s lijekovima i kontraindikacijama za njihovu primjenu.

Iako fitoterapijski pripravci uglavnom nemaju  nuspojava moguće su interakcije s nekim lijekovima, a treba poznavati i koji tjelesni poremećaji su kontraindicirani za njihovu primjenu. Ako se ispravno koriste fitoterapijski pripravci djeluju kumulativno u organizmu i na prirodan način vraćaju tijelo u ravnotežu.

Fitoterapijski pripravci koje koristimo:

Icon check
Ekstrakti ljekovitih biljaka
Icon check
Suhi standardizirani ekstrakti
Icon check
Čajevi
Icon check
Tinkture
Icon check
Sirupi

Slobodno nas kontaktirajte

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form