kako vam pomažemo

Dijetalna prehrana

Zdrava prehrana je esencijalna u održavanju zdravlja a često je i vrlo važan faktor u izlječenju od mnogobrojnih bolesti.

Različito pečeno povrće u bijeloj zdjeliciRazličito pečeno povrće u bijeloj zdjelici

Iako znanstvena istraživanja sve više pokazuju kolika je uloga prehrane u razvoju mnogih (posebno degenerativnih) bolesti, današnja medicina premalo pažnje obraća na takve informacije. Nažalost, još uvijek prevladava stav da tablete mogu riješiti sve zdravstvene probleme. No, kod nekih bolesti bez promjene prehrane ne može doći do rješavanja uzroka problema, bolest postaje kronična i trajno narušava zdravlje pacijenta.

Pretjerana konzumacija rafiniranih ugljikohidrata, loših masnoća i općenito visoko procesirane hrane čini tijelo podložnim za razvoj raznih zdravstvenih problema. Također, nezdrava prehrana je općenito siromašna velikim brojem mikronutrijenata koje naše tijelo treba za pravilan rad. 

Kada se u prehrani počne konzumirati više povrća, voća, zdravih masnoća i proteina, a reduciraju se rafinirani ugljikohidrati i ulja te sva visoko procesirana hrana, tijelo se napokon oslobađa tereta nezdrave hrane a počne dobivati hranjive tvari koje mu trebaju. To omogućava da se lakše uspostavi ispravno funkcioniranje različitih tjelesnih sustava i organa što pospješuje izlječenje od bolesti koje su direktno ali i indirektno povezane s prehranom.
Kod nekih zdravstvenih problema „klasična“  zdrava prehrana često nije dovoljna da bi došlo do izlječenja. Tada je za uspješnost fitoterapijskog tretmana potrebno slijediti dijetalnu prehranu koja je prilagođena toj bolesti. Primjerice kod sindroma propusnog crijeva ili prekomjernog rasta kandide pacijent treba na neko vrijeme izbaciti iz prehrane i namirnice koje se općenito smatraju zdravima.

Zeleni smoothie u staklenci sa slamkomZeleni smoothie u staklenci sa slamkom
Grilana piletina i salata s matovilcem i rajčicom na bijelom tanjuruGrilana piletina i salata s matovilcem i rajčicom na bijelom tanjuru

Kod drugih bolesti je potrebno izbaciti ili ograničiti pojedine namirnice jer potiču razvoj bolesti ili pogoršavaju simptome. Dobar primjer je PMS kod kojeg određene namirnice, koje same po sebi nisu nezdrave, mogu destabilizirati organizam i pojačati simptome.

Ponekad je potrebno prehranu individualno prilagoditi pacijentu jer njegovo tijelo ne reagira dobro na određene skupine namirnica. Tada se preporučuje provođenje eliminacijske dijete koja može pokazati na koje je namirnice osoba preosjetljiva ili intolerantna. Kada se te namirnice izbace iz prehrane često dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja. 

Slobodno nas kontaktirajte

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form